Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Πώς ξέφυγαν οι τρομοκράτες...

Κυριακή, ώρα 10 το πρωί. Στο λεωφορείο, που είναι παρκαρισμένο σ' έναν από τους δρόμους που περιβάλλουν την κεντρική πλατεία της Λάρισας, επιβιβάζονται νεαροί. Τίποτα πάνω τους δε δείχνει ότι πρόκειται για τρομοκράτες - δε φορούν κουκούλες, οι περισσότεροι είναι αμούστακα παιδιά - και, μάλιστα, μέλη μιας τρομοκρατικής οργάνωσης πιο επικίνδυνης από τη «17 Ν», της περιβόητης «Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη», που έχει απλώσει τα πλοκάμια της σ' όλη την Ελλάδα. Ομως, «έχουσιν γνώσιν οι φύλακες». Οι τρομοκράτες παρακολουθούνται. Στην επιχείρηση μετέχουν άνδρες και γυναίκες της τοπικής Αστυνομίας, αλλά και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

Ο μυστακοφόρος ασφαλίτης, που βρίσκεται δίπλα στον επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης και, μαζί με άλλους, παρακολουθούν τα διαδραματιζόμενα, σιγοψιθυρίζει: «Εδώ σας έχουμε, πουλάκια μου. Αυτή τη φορά, δεν πρόκειται να τη γλιτώσετε με τίποτα. Εδώ δεν είναι Αθήνα, στη Λάρισα γνωρίζουμε και μπορούμε να μπλοκάρουμε και τα σοκάκια». Ο διοικητής τού ρίχνει μια «φαρμακερή» ματιά και βάζοντας το δείκτη των δακτύλων του στο στόμα, αφήνει ν' ακουστεί ένα μακρόσυρτο «σουουουουτ». Δε θέλει με τίποτα να γίνει καμιά «πατάτα» και να χαλάσει η «δουλιά», όπως τότε στη Λουίζης Ριανκούρ. Εχει στήσει πολύ καλά τη «φάκα» και περιμένει τους τρομοκράτες, εκεί στον τόπο του εγκλήματος, να τους «πιάσει στα πράσα».

Οι «άνωθεν» διαταγές που έχει είναι σαφείς: Οι τρομοκράτες της «Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη» που θα πάνε στο πεδίο βολής Κρανιάς Ελασσόνας, με σκοπό να τοποθετήσουν νάρκες ουρανίου και πλουτωνίου, τις οποίες θα ενεργοποιήσουν και θα τινάξουν στον αέρα ολόκληρη την περιοχή, να παρακολουθηθούν σε όλη τη διαδρομή - ιδιαιτέρως όταν περάσουν έξω από τις εγκαταστάσεις του στρατηγείου του ΝΑΤΟ στον Τύρναβο - και να συλληφθούν επιτόπου, την ώρα που θα τοποθετούν τις νάρκες.

Η ώρα φτάνει 10.30 και το λεωφορείο με τους τρομοκράτες ξεκινάει από την κεντρική πλατεία της Λάρισας. Ο υπεύθυνος της αστυνομικής επιχείρησης ακούγεται ν' αναφέρει στο ασύρματο τηλέφωνο: «Λεωφορείον τρομοκρατών αναχωρεί. Ημέτεραι αστυνομικαί δυνάμεις ακολουθούν "κατά ρόδας". Αναμένομεν διαταγάς». Εξω από το στρατηγείο του ΝΑΤΟ, οι νεαροί τρομοκράτες - περίπου 30 τον αριθμό - κατεβαίνουν και επιχειρούν να στήσουν «πανό» με αντιΝΑΤΟικό σύνθημα απέναντι από την πύλη του στρατοπέδου. Οι αστυνομικές δυνάμεις - 5 διμοιρίες των ΜΑΤ, 5 περιπολικά και 10 αυτοκίνητα της Ασφάλειας με συμβατικούς αριθμούς κυκλοφορίας - κάνουν να εφορμήσουν, αλλά τους σταματάει ο τοπικός διοικητής Ασφαλείας. Ο αξιωματικός ξέρει ότι αν συλληφθούν προτού επιχειρήσουν το τρομοκρατικό χτύπημα, θα τη «βγάλουν καθαρή» στο δικαστήριο, αφού ακόμα δεν έχει μπει σε εφαρμογή ο νέος τρομονόμος.

Το λεωφορείο των τρομοκρατών συνεχίζει τη διαδρομή του για την Κρανιά, κινούμενο υπό συνεχή παρακολούθηση. Ελέγχεται κάθε κίνηση των επιβαινόντων, ακόμα κι όταν κάποιοι κατεβαίνουν για να πάνε «προς νερού τους». Οταν το λεωφορείο φτάνει στην Κρανιά, η αγωνία των οργάνων της τάξης φτάνει στο κατακόρυφο. Με το χέρι στη σκανδάλη των όπλων τους, περιμένουν να εκδηλωθεί η τρομοκρατική ενέργεια για να παρέμβουν. Ομως, όλως περιέργως, οι νεολαίοι, αντί ναρκών, τοποθετούν στο χώρο ένα πανό με σύνθημα να φύγει το πεδίο βολής από την Κρανιά. Κι ύστερα μπαίνουν στο λεωφορείο για να γυρίσουν στη Λάρισα.

Σε επείγον τηλεγράφημά του, από τη Λάρισα προς το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης αναφέρει: «Αποστολή επετεύχθη. Φιλειρηνισταί - τρομοκράται αντιμετωπίσθησαν δεόντως. Αναμένομεν διαταγάς». Στο υπουργείο, ο Μ. Χρυσοχοΐδης δείχνει το τηλεγράφημα στον Νίκολας Μπερνς, ρωτώντας τον: «Οκέι, μίστερ;».


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ