Παρασκευή 20 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Τα ... αίματα της Παναγίας

«

Είσαι καλά;», ρώτησα το φίλο μου τον Γιώργο, που με πήρε πάλι, προχτές, στο τηλέφωνο.

«Οχι, δεν είμαι καλά», μου απάντησε τσακισμένος. «Δεν είμαι καθόλου καλά. Θα μας τρελάνουν οι παπάδες!..». Και συνέχισε, με ένα χείμαρρο από «κοσμητικά» επίθετα, γι' αυτούς τους «κλέφτες και αγύρτες», που - όπως το είπε κάποτε και ο Ιησούς - έκαναν «τον οίκο του πατρός του, οίκον εμπορίου».

«Δεν είμαστε καθόλου καλά», επανέλαβε, με φωνή που πρόδινε οργή και ανάκτηση. «Με ρώτησε ο Γιωργάκης, ο εγγονός μου, γιατί, παππού, δακρύζει η Παναγία και έχει αίματα στο λαιμό της; Και τι να του απαντήσω του παιδιού; Να του πω ότι οι αγιογδύτες και οι χριστέμποροι βάζουν ένα σταγονόμετρο, πίσω απ' το μάτι της, να στάζει λίγο λίγο το "δάκρυ" και ότι πασαλείβουν με κόκκινη μπογιά το λαιμό της, για να βλέπουν οι γυναικούλες, να σταυροκοπιούνται και να ανάβουν λαμπάδες ίσα με το μπόι τους; Αυτοί δεν έχουν ούτε ιερό, ούτε όσιο απάνω τους. Την έχουν κάνει τη φουκαριάρα την Παναγία ρεντίκολο... Ξεγελάνε τον απλό κοσμάκη με "θαύματα" και απατεωνιές, και στήνουν ύστερα το τραπεζάκι, σαν τους παπατζήδες, για να μαζεύουν τάλιρα. Οι λωποδύτες!».

Σα να έχει δίκιο ο φίλος μου ο Γιώργος. Αλήθεια, ποιος δεν είδε τις προάλλες, εκεί στο προαύλιο της εκκλησίας, στην Κηπούπολη, (ας είναι καλά τα κανάλια «μας», που «καλύπτουν» κάθε μέρα και με όλες τις λεπτομέρειες το «θέμα»), το απίθανο εκείνο παζάρι, όπου προσφέρονταν στους «πιστούς» έναντι αδράς αμοιβής, από εικόνες της Παναγίας, σταυρουδάκια, κομποσκοίνια και «βίους αγίων», μέχρι και ...«μαλλί της γριάς»; Δεν έκλεισα την τηλεόραση και έκανα υπομονή, για να ιδώ με τα μάτια μου μέχρι πού μπορεί να φτάσει η μπαγαποντιά και η ξετσιπωσιά μερικών εκπροσώπων της «Αγίας μας Εκκλησίας». Ενας απ' αυτούς, στεκόταν δίπλα στο μανουάλι, και μόλις οι προσκυνητές άναβαν τις λαμπάδες, τις μάζευε πάλι, όλες μαζί, τις έσβηνε και καθαρίζοντας λίγο το φιτίλι, τις ξαναπουλούσε πάλι απ' την αρχή, για αμεταχείριστες. Αλλος, σκούπιζε με λίγο μπαμπάκι κάποια υγρασία που υπήρχε στο τζάμι της κορνίζας, και το μπαμπακάκι αυτό με το ...«άγιο μύρο» το χρυσοπουλούσαν. Μάλιστα, η προσφορά ήταν αδύνατο να καλύψει τη ζήτηση, γιατί είχαν, λέει, παραγγελίες, ακόμα και από τον Καναδά και απ' την Αυστραλία, που τους ζητούσαν, πληρώνοντας όσο - όσο, τα μπαμπακάκια αυτά με την ...πολύτιμη υγρασία.

Και ο «προκαθήμενος» της Εκκλησίας μας, ο χρυσοποίκιλτος Χριστόδουλος, που «δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω» και έχει γνώμη «επί παντός επιστητού», τι λέει γι' αυτά τα «θαύματα θεού», που γίνονται συχνά - πυκνά τον τελευταίο καιρό στον τόπο μας; Αυτός που τα ξέρει όλα, και το μόνο που δεν ήξερε είναι ότι, επί «εθνοσωτηρίου επαναστάσεως» των Παττακών, κάποιοι συνάνθρωποί του βασανίζονταν απάνθρωπα στο άντρο του ΕΑΤ - ΕΣΑ και σε άλλα χουντικά «θέρετρα», τι θέση παίρνει μπροστά σ' αυτό το όργιο κραυγαλέας απάτης και αισχρής εκμετάλλευσης, σε βάρος αγαθών και ανυποψίαστων ανθρώπων; Τίποτα δε λέει, ο ...λαλίστατος. «Ποιεί την νήσσαν», όπως έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι, ή «κάνει την πάπια», όπως λέμε σήμερα οι Νεοέλληνες.

Είναι, πράγματι, αποκαρδιωτικό, και οδηγεί σε σκέψεις μελαγχολικές κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, το φαινόμενο αυτής της έσχατης ηθικής και πνευματικής κατάπτωσης, τόσο των ανίερων εκμεταλλευτών του θρησκευτικού συναισθήματος των «πιστών», όσο και των ίδιων των θρησκευόμενων, μερικοί από τους οποίους είναι «ικανοί» (όπως η αγαθή εκείνη γριούλα της ιστορίας, «και ο Χριστός έκλασε τον άρτον»), ακόμα και την πορδίτσα του Χριστούλη τους να τη δεχτούν ως μόσχο και δεντρολίβανο και να την αισθανθούν ως ...«ευωδία του Παραδείσου».


Βασίλης ΦΥΤΣΙΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ