Τετάρτη 2 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Η Νέμεσις παραμονεύει...

Λένε πολλοί - ευρισκόμενοι εντός, εκτός και επί τα αυτά του ΠΑΣΟΚ - πως η «νίλα του εκσυγχρονισμού» στο Ασφαλιστικό οφείλεται σε δύο, κυρίως, λόγους: Πρώτον, στην «ανωριμότητα» της ελληνικής κοινωνίας να αποδεχτεί και να στηρίξει δυσβάσταχτες και αντιδημοκρατικές - πλην, όμως, αναγκαίες και, εν τέλει, ωφέλιμες - «μεταρρυθμίσεις» και, δεύτερον, στο «επικοινωνιακό έλλειμμα» της κυβέρνησης.

O ισχυρισμός δεν αποτελεί «επικοινωνιακό λάθος» - δεν είναι «αθώος» - και προβάλλεται για να αποκρύψει, ή έστω να υποβαθμίσει, το γεγονός ότι η καθολική και ορθόδοξη λαϊκή αντίδραση στο «νέο Ασφαλιστικό» είναι προϊόν γνώσης και αποτέλεσμα συνειδητοποίησης. Υποδηλεί, δε, ευκρινώς και προμηνύει σαφώς ότι τα, αναγκαστικώς αποσυρθέντα και υπόπτως «ψυγειοθέντα», κυβερνητικά αντιασφαλιστικά μέτρα θα επαναεισαχθούν - ως έχουν, ή με ανούσιες αλλαγές - σε μια πιο «ώριμη» κοινωνία, στην «ωρίμανση» της οποίας θα συμβάλει μια πετυχημένη προπαγανδιστική τακτική.

Για την «ωρίμανση» της ελληνικής κοινωνίας ώστε να δεχτεί, άνευ τριγμών κι αντιστάσεων, το «νέο Ασφαλιστικό», θα χρησιμοποιηθεί ό,τι το «καλύτερο» διαθέτει ο προπαγανδιστικός μηχανισμός του κυβερνώντος κόμματος.

Προς τούτο συνεκλήθη σύσκεψη στα Δολιανά, μετά την οποία έγινε γνωστό ότι ο Κ. Λαλιώτης - «μετρ» της ΠΑΣΟΚικής προπαγάνδας - «επιστρατεύεται» για να αναλάβει, συνεπικουρούμενος από τον Ιωάννη Κ. Πρετεντέρη - τον λεγόμενο και «Γεωργαλά του εκσυγχρονισμού» - το βάρος της Σισύφειας προσπάθειας για την αντιστροφή του δυσμενούς και απορριπτικού κλίματος σε βάρος της κυβέρνησης, που επικρατεί στο κόμμα και στην κοινωνία. (Η «επιστράτευση» του «πρωτοψεύτη» του ΠΑΣΟΚ κατέστη αναγκαία με την, εκ μέρους του Κ. Σημίτη, διαπίστωση ότι ήταν λάθος η ανάθεση της τηλεοπτικής υπεράσπισης των κυβερνητικών αντιασφαλιστικών προτάσεων, στο - πρόθυμον μεν καθότι αναμένον επιστροφή σε κυβερνητικό θώκο, ανεπαρκές δε - «δίδυμο» Μαγκριώτη - Μπένου, υπό την καθοδήγηση του Χρ. Πρωτόπαππα, ο οποίος, ειδικώς επί του ζητήματος, είναι και το πλέον αναξιόπιστο κυβερνητικό στέλεχος).

Πρώτος στόχος της κυβέρνησης - της τωρινής, αλλά και εκείνης που θα προκύψει από τον ενδεχόμενο ανασχηματισμό - είναι να φέρει στο τραπέζι του «κοινωνικού διαλόγου» τις ηγεσίες των συνδικάτων. Και προς αυτή την κατεύθυνση - την εμπέδωση, δηλαδή, ενός «κλίματος διαλόγου», αντί των «κοινωνικών συγκρούσεων» - θα κινηθούν, ταυτόχρονα και προγραμματισμένα, όλοι οι μηχανισμοί του κράτους, του κόμματος και των ΜΜΕ.

Η κυβέρνηση δεν αναζητεί αφελείς - αυτοί λιγόστεψαν και τείνουν να εκλείψουν στην ελληνική κοινωνία - αλλά ψάχνει για συνένοχους. Κι επειδή γνωρίζει ότι στην ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος υπάρχουν «πρόθυμοι συζητητές», έτοιμοι να επιδείξουν «μετάνοια» και «καλή διαγωγή» - είτε λόγω ελαστικών συνειδήσεων, είτε λόγω ίδιων συμφερόντων - ευελπιστεί πως θα τα καταφέρει να «στρώσει» το τραπέζι του «κοινωνικού διαλόγου», μέσα από τον οποίο θα επαναφέρει το «νέο Ασφαλιστικό».

Λογαριάζει, όμως, χωρίς τον ξενοδόχο. «Οι φύλακες αγρυπνούν» και «η Νέμεσις παραμονεύει» για όσους πάρουν το μονοπάτι του «Εφιάλτη». Κι είναι οι «φύλακες» μυριάδες - διαδήλωσαν στις 26 Απρίλη και χτες την Πρωτομαγιά, θα ξαναβγούν στους δρόμους στις 17 Μάη και μετά - και θα 'ναι η «Νέμεσις» πολύ σκληρή...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ