Σάββατο 16 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν η ισοτιμία...

...ή ο ΠΑΣΟΚικός ορισμός της ισοτιμίας

ΜΑΪΑΜΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ (του ανταποκριτή μας).-

Μεγάλες αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις στις ΗΠΑ, έχει ξεσηκώσει η δήλωση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου, μετά την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας (CDA) μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ο Ελληνας ΥΠΕΞ δήλωσε, μεταξύ άλλων:

«Με τη συμφωνία αυτή, αναβαθμίζεται η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στην αμυντική πλευρά και δημιουργείται αμοιβαιότητα. Δηλαδή, ό,τι ισχύει για τους Αμερικανούς στην Ελλάδα, ισχύει και για τους Ελληνες στην Αμερική. Αυτό δείχνει την ισότιμη πια συνεργασία των δύο χωρών...».

Από εδώ και πέρα, λοιπόν, οι Ελληνες φαντάροι που υπηρετούν στις στρατιωτικές βάσεις - που έχουμε στις ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες - όταν διαπράττουν κάποιο αδίκημα, θα δικάζονται από τα ελληνικά δικαστήρια και όχι από τα αμερικανικά.

Αυτό έχει εξοργίσει το αμερικανικό φιλειρηνικό κίνημα και μεγάλες αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις οργανώνονται σε όλες τις πόλεις. Οι δρόμοι της Ουάσιγκτον έχουν γεμίσει με συνθήματα κατά της κατάπτυστης, για τον αμερικανικό λαό, συμφωνίας.

Παραθέτουμε μερικά από αυτά, που αντικατοπτρίζουν το έντονο ανθελληνικό κλίμα, που επικρατεί στην (κατά τα άλλα) σύμμαχο χώρα:

  • Η συμφωνία αυτή θα γίνει κουρελόχαρτο.
  • Κυβέρνηση Μπους, υπάλληλοι του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ δεν είναι προτεκτοράτο.
  • Greeks go Home.
  • Simiti go home.
  • Φονιάδες των λαών, Ελληνες.
  • Εξω η Ελλάδα και το ΝΑΤΟ.
  • Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία, εμείς δεν πολεμάμε για Ελλάδα - Γερμανία.
  • Εξω οι βάσεις και τα πυρηνικά.

Οι Αμερικανοί φιλειρηνιστές χαρακτηρίζουν τη συμφωνία αποικιοκρατική και διαμαρτύρονται για τη μετατροπή των ΗΠΑ σε ξέφραγο αμπέλι των Ελλήνων στρατιωτών και πρακτόρων. Καταγγέλλουν τις σχέσεις εξάρτησης που έχει η CIA από την ΕΥΠ, για την οποία και καταγγέλλουν ότι βρίσκεται πίσω από αμερικανικές τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ενώ αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας μας μιλούν για έντονες πιέσεις που ασκεί το ελληνικό υπουργείο Δημόσιας Τάξης, στο αντίστοιχο αμερικανικό, για την πάταξη της τρομοκρατίας και την ψήφιση σχετικού νόμου, τον οποίο και ονομάζουν «τρομονόμο».

Αποκορύφωμα των κινητοποιήσεων των Αμερικανών φιλειρηνιστών, θα είναι η περικύκλωση της ελληνικής στρατιωτικής βάσης στο Μαϊάμι (που υπάρχει εκεί για να παρακολουθεί τον μεγάλο εχθρό της Ελλάδας, την Κούβα), στις 7-8 του Ιούλη. Οι φιλειρηνιστές θα κατασκηνώσουν στην παραλία του Μαϊάμι, ενώ μετά την περικύκλωση της βάσης θα ακολουθήσει πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, αλλά και μεγάλη ροκ συναυλία, από τους «Rage Against The Machine».

Η κινητοποίηση αυτή δεν είναι τίποτα το καινούριο, καθώς οι πολλές ελληνικές στρατιωτικές βάσεις που υπάρχουν στις ΗΠΑ, στις οποίες λέγεται ότι υπάρχουν και πυρηνικά όπλα, αποτελούν τον υπ' αριθμόν ένα στόχο του φιλειρηνικού κινήματος εδώ και δεκαετίες.

Προκλητική είναι και η εμφάνιση του ελληνικού στόλου, που πλέει μονίμως στα αμερικανικά χωρικά ύδατα. Ενώ το αεροπλανοφόρο «Ανδρέας Παπανδρέου» έχει αγκυροβολήσει στα ανοιχτά του Μαϊάμι, ξεσηκώνοντας λαϊκές αντιδράσεις. Να σημειωθεί ότι ο ελληνικός στόλος βρίσκεται στην περιοχή τα τελευταία 40 χρόνια, με αποστολή την εφαρμογή του εμπάργκο στην Κούβα. Στο γεγονός αυτό, οφείλεται και το γνωστό «κορίτσια ο στόλος», αφού οι Ελληνες ναύτες συνηθίζουν να περνούν τις ...ελεύθερες ώρες τους στην «Τρούμπα του Μαϊάμι».

Υ.Γ. Ευχαριστούμε τον υπουργό για τη διασκέδαση και τη δροσιά που μας προσφέρει, αυτές τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Ο νέος αυτός ορισμός της ισοτιμίας έλειπε από τα ελληνικά λεξικά. Ελπίζουμε να τον δούμε στις επόμενες εκδόσεις τους.


Γιάννης ΚΥΡΑΝΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ