Σάββατο 30 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Το αλφάβητο της αν(τ)οχής

Ανεργία: Ατέλειωτη διαδρομή όλο στάσεις, σε ουρές και γραφεία, που πάντα σε αφήνει με δύο κόκκινους λεκέδες να ανεβαίνουν στα μάγουλα και όλο το κορμί να γίνεται μία δύσκολη και πονεμένη ανάσα.

Βία: Διαμελισμένα, ξεκοιλιασμένα πτώματα ανθρώπων και ζώων. Δολοφόνοι. Βιαστές. «Εκδικητές» με όπλα και γκλομπ. Μία εξωλογική κατάσταση... καθημερινή.

Γκέτεμποργκ: Στους δρόμους του, τα πιο αυθαίρετα και πιο τρομερά πράγματα συνέβησαν με την πιο φυσική αγριότητα, όπως θα τα περιέγραφε και ο Μανουέλ Μουχίκα Λάινες.

Δέρμα: Οσο και αν τρέχω, πάντα θα βρίσκομαι κάτω απ' το ίδιο δέρμα. Το χρώμα δεν παίζει κανένα ρόλο.

Ελονοσία: Εκατομμύρια άνθρωποι, στον Τρίτο Κόσμο, εξακολουθούν να πεθαίνουν από μια ασθένεια προηγούμενων αιώνων. Οι φαρμακευτικές εταιρίες δεν τα παρασκευάζουν, καθώς στη Δύση η νόσος δε συναντάται, ενώ όσοι νοσούν δεν έχουν τα χρήματα να τα αγοράσουν.

Ζωή: Η πραγματική. Αυτή που δε μας αφήνουν να τη ζούμε.

Ηλίθιος: «Αν ο "Μνήμονας" του Μπόρχες είναι ηλίθιος επειδή θυμάται τα πάντα, εμείς γινόμαστε ηλίθιοι γιατί εξωθούμαστε στο να βλέπουμε τα πάντα δίχως να μπορούμε πλέον να σταματήσουμε το μάτι μας πουθενά». (Κ. Τσουκαλάς - Πόλεμος. Μνήμη και Τέχνη).

Θάνατος: Πανταχού παρών.

Ινστιτούτα: «Καλλονής». Πληρώνουμε τόνους χρημάτων για να μεταλλαχτούμε σε πανομοιότυπα, κενά και κατεστραμμένα είδη ανθρώπων, ώστε να πάψουμε να είμαστε διαφορετικοί και κατά συνέπεια έκπτωτοι. Αναλόγως και τα παγκόσμια Χρηματοπιστωτικά Ινστιτούτα, όπως το ΔΝΤ, ΠΤ, ΠΟΕ κ.ά., που υποχρεώνονται οι λαοί να τα πληρώνουν προκειμένου να τους ισοπεδώνουν.

Καταναλωτική: Ευδαιμονία. Βυθισμένοι στη νιρβάνα της χειρότερης εξάρτησης.

Λαθρομετανάστες: Οσοι κατορθώνουν να φτάσουν «στη γη της επαγγελίας», γίνονται σύγχρονοι σκλάβοι. Με την ανοχή ή τη συνεργία μας.

Μανιακός: Καπιταλισμός. Με μάτια απλανή, ανεστίαστα και γουρλωμένα από την παράνοια της ακόρεστης βουλιμίας του, μας καταβροχθίζει.

ΝΑΤΟ: Η νέα Βέρμαχτ;

Ξένος-η: Σε μαθαίνουν να σε τρομάζουν και συ να τους πολεμάς λυσσαλέα.

Ορίζοντας: Κάποτε ο Τόμας Μαν προειδοποιούσε: «Στον ορίζοντα ανατέλλει το καινούριο που σε απορρίπτει, δίχως να μπορεί ν' αρνηθεί ότι αυτό το ίδιο δε θα ήταν όπως είναι, αν δεν είχες υπάρξει εσύ».

Παγκοσμιοποίηση: Οταν μία συζήτηση γίνεται πολύπλοκη ή θολή, τεχνηέντως πάντα, η υπενθύμιση του προφανούς μπορεί να διαχωρίσει το ουσιώδες απ' το δευτερεύον.

Ρατσισμός: Αλλά και φασισμός. Δεν είναι αποκλειστικά ιστορικός, ούτε και αποκλειστικά συναισθηματικός. Είναι μία σύμπλοκη κατάσταση, που απείλησε το παρελθόν μας, απειλεί το παρόν μας και υποθηκεύει το μέλλον μας.

Σύριγγα: Σου κάρφωσαν τη βελόνα στη φλέβα. Σου επέβαλαν ένα μοναχικό ταξίδι, μία περιπλάνηση χωρίς στάσεις μέσα σε όνειρα, πόνο και φωνές. Ολα αυτά για να μην κάνεις ποτέ μαζί με τους άλλους το μεγάλο ταξίδι της ζωής.

Τείχος: Αυτό το αόρατο, που μας έχει κλείσει όλους μέσα. Μήπως ο μύθος για την πτώση των τειχών της Ιεριχούς σου θυμίζει κάτι;

Υιός Του Πολέμου των Αστρων: Σε πτήση. Αμυνα για ανθρώπους ή για τα πυρηνικά σιλό; Μάλλον προσεχώς αιχμάλωτοι του τρόμου.

Φρίκη: Γκέρνικα, Αουσβιτς, Βιετνάμ, Ινδονησία, Χιλή, Ελ Σαλβαδόρ, Νικαράγουα, Ιράκ, Γιουγκοσλαβία, Τουρκία, Παλαιστίνη. Σ' αυτές που ζήσαμε, άλλες θα προστίθενται συνεχώς, κατακλύζοντας το παλίμψηστό της...

Χαμένης μας μνήμης μέχρι τη στιγμή, που θα αρχίζουμε να...

Ψελλίζουμε και κατόπιν να ουρλιάξουμε:

Ω! ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!


Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ