Τετάρτη 25 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Στη Γένοβα της Αντίστασης

Παρά τα 75 χρόνια μου, το ζάχαρο και τα άλλα προβλήματα υγείας, ήμουν από τους πρώτους που δήλωσα συμμετοχή, στην «εκστρατεία της Γένοβας». Ομως, ένα απρόβλεπτο «συμβάν» - ένα κάταγμα στον αντίχειρα - με έθεσε «εκτός μάχης». Ετσι, με το χέρι μέσα στο νάρθηκα και κρεμασμένο από το λαιμό, έβλεπα τις προετοιμασίες των μαχητών του Μετώπου κατά της ολέθριας για τους λαούς παγκοσμιοποίησης, και τους ζήλευα...

Ενώ, όμως, οι σύντροφοι ξεκινούσαν για το ταξίδι προς τη Γένοβα, και εγώ έμενα πίσω, ανήμπορος και παραπονεμένος, ένιωθα πως η καρδιά μου (σαν την καρδιά του Ναζίμ Χικμέτ), βρισκόταν εκεί, μαζί τους. Και όταν, τη βραδιά της μεγάλης μάχης (Παρασκευή, 20-7-01), η λαοθάλασσα της «στρατιάς της ανυπακοής» ορμούσε απτόητη, αψηφώντας τις σιδερόφραχτες ορδές των υπερασπιστών του συστήματος και τα ατσάλινα φράγματα της «κόκκινης γραμμής», αισθανόμουν πως «ήμουν κι εγώ εκεί». Εστω και μπροστά από το «γυαλί» της τηλεόρασης, ένωνα και εγώ μαζί τους τη φωνή και την ανάσα μου: «Είστε οχτώ, και είμαστε έξι δισεκατομμύρια. Ο φασισμός δε θα περάσει»!

Η συντρόφισσα, δίπλα μου, βλέπει κι αυτή τα συμβαίνοντα στη στρατοκρατούμενη πόλη και ξεσπάει, γεμάτη οργή: «Κοίτα, κοίτα!.. Οι άτιμοι! Οι π... φασισμός καραμπινάτος!». Οι κτηνώδεις «Ράμπο» της Παγκόσμιας Συμμορίας του Εγκλήματος, με ρόπαλα, με μάνικα, με δακρυγόνα και χημικά δηλητήρια, χτυπούν αδιάκριτα. Σπάζουν κεφάλια, χέρια, πόδια, πλευρά, βάφουν κόκκινη την άσφαλτο. Με μια σφαίρα στο κούτελο, ξαπλώνουν κάτω το εικοσάχρονο παιδί, για να περάσει, στη συνέχεια, από πάνω του το βαρύ όχημα της εξουσίας και να το αποτελειώσει. Μια νεαρή κοπέλα κείτεται, επίσης, στην άσφαλτο, κλινικά νεκρή. Ομως, η λαοθάλασσα της αντίστασης και της αντεπίθεσης δεν κάνει πίσω. Μυριάδες αμέτρητες, άνθρωποι απ' όλες τις χώρες και απ' όλες τις φυλές της Γης, ορμούν, αψηφώντας την πρωτοφανή αγριότητα των φρουρών της «καθεστηκυίας τάξεως»: «Ο φασισμός δε θα περάσει»!

Αλλά γιατί, αλήθεια, αυτοί οι πλούσιοι «Τζι 7» με «συμπλήρωμα» εκείνον τον θλιβερό κύριο Πούτιν, εκπρόσωποι όλοι «δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων», που ισχυρίζονται ότι «ισχύς τους είναι η αγάπη του λαού», οχυρώθηκαν πανικόβλητοι εκεί στο πολυτελές κρουαζιερόπλοιο και στο Παλάτσο Ντουκάλε, ορθώνοντας γύρω τους, από γη, ουρανό και θάλασσα, ένα απροσπέλαστο ατσάλινο δίχτυ, για να τους προστατέψει; Είναι, απλούστατα, γιατί αισθάνονται στο σβέρκο τους, ολοένα και πιο κοντά, την καυτή ανάσα των αδικημένων. Ξέρουν ότι πλησιάζει η ώρα της κρίσης, και νιώθουν σαν το αιμοβόρο αγρίμι, που πληγωμένο τώρα λουφάζει στο κρησφύγετό τους, περιμένοντας από στιγμή σε στιγμή στο λαιμό του την κρύα λεπίδα του εκδικητή.

Δανείζομαι τη φωνή των ποιητών, εγώ ο ασήμαντος, για να χτυπήσω την καμπάνα της Ανάστασης και να φωνάξω το σύνθημα: «Σκλάβοι της δουλειάς σηκώστε τα κεφάλια σας ψηλά/ και τη δύναμή σας νιώστε». Το δίκιο σας ας βγει απ' τον κρατήρα «σαν βροντή, σαν κεραυνός». Χτυπάτε! Εσείς, τα δισεκατομμύρια των μικρών «Δαβίδ», με μια δυνατή πετριά στο διεστραμμένο κρανίο του, ξαπλώστε ανάσκελα αυτόν τον υπερφίαλο «Γολιάθ» και απαλλαγείτε μια για πάντα από την τυραννία του. «Μια δρασκελιά είν' η Λευτεριά». «Τη χαραυγή, που στα βουνά ροδίζει της Ανατολής/ να την μποδίσουν δεν μπορούν/ έξι ντουφέκια».


Βασίλης ΦΥΤΣΙΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ