Παρασκευή 24 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
«Καίγεται το δάσος μας»

Ηταν ένα Σάββατο μεσημέρι από κείνα που θεωρείς τυχερό τον εαυτό σου, που δε σε καίει η λάβα της Αθήνας. Που έχεις την ευκαιρία να μη βρίσκεσαι στο καμίνι που λέγεται Αθήνα, αλλά να πίνεις τον καφέ σου, έχοντας θέα ένα δάσος, 450 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα.

Ετσι, και εγώ απολαμβάνω τον καφέ μου μαζί με καλή παρέα και «αγναντεύοντας» το δάσος. Συγχρόνως, όμως με τη γνωστή περιέργεια που με διακρίνει «χαζεύω» τους συνανθρώπους γύρω μου. Ακούω «άθελά» μου την έντονη συζήτηση που είχε μια διπλανή παρέα. Πρωταγωνιστές ένα μικρό κορίτσι γύρω στα 13 και ένας νεαρός σχεδόν μια πενταετία μεγαλύτερος. Αφορμή, όπως ανακάλυψα στην πορεία, ήταν ένα κάλεσμα της ΚΝΕ για την εκδήλωση που θα γινόταν στην περιοχή το ίδιο βράδυ, στο πλαίσιο του 27ου Φεστιβάλ της. Αιτία η άρνηση του νεαρού να πάει στην εκδήλωση, γιατί αυτή τη διοργάνωναν, όπως έλεγε, τα «μικρά κομμούνια» και αυτό από μόνο του είναι λόγος να μην πάει ούτε αυτός, αλλά ούτε και όλη η παρέα.

Η νεαρή, όμως, είχε αντίθετη άποψη την οποία υπεράσπιζε με σθένος «αραδιάζοντας» σε έντονο ύφος και με ανεβασμένη την ένταση της φωνής της, σειρά επιχειρημάτων για τη δράση της ΚΝΕ. Επιχειρήματα που τα αντλούσε από τη δράση της ΚΝΕ στο σχολείο της κατά τη διάρκεια των μαθητικών κινητοποιήσεων ενάντια στην εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής. Τη δράση της ΚΝΕ σε κάθε αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση και διαδήλωση. Για το πώς η ΚΝΕ - ή αλλιώς τα «μικρά κομμούνια» - ξέρει να διασκεδάζει, ξέρει να αγωνίζεται, ξέρει να ξεπερνά δυσκολίες και να βρίσκεται στην πρώτη τη γραμμή.

Ξαφνικά την έντονη συζήτηση των δύο φίλων διέκοψε η παράκληση της τοπικής αστυνομίας για βοήθεια: «Παρακαλούνται οι δημότες να βοηθήσουν στην κατάσβεση της φωτιάς που έπιασε στο δάσος μας». Αμέσως, μερικοί θαρραλέοι - νεαροί δημότες σηκώθηκαν από το αναπαυτικό κάθισμα της καφετερίας και έτρεξαν να προσφέρουν την πολύτιμη - μικρή ή μεγάλη - βοήθειά τους. Συγχρόνως, ο ήχος από το πέρασμα των δύο πυροσβεστικών αεροπλάνων που έσκιζε τον αέρα δεν μπόρεσε κανένα να αφήσει αδιάφορο. Ακόμα και αυτούς που με χλευαστικό στιλ ειρωνεύτηκαν το κάλεσμα για βοήθεια. Πολλά ζευγάρια μάτια δεν μπορούσαν να ξεκολλήσουν από την εστία φωτιάς, που εκείνη τη στιγμή γινόταν ορατή. Μιλούσαν και τα μάτια τους ταξίδευαν στον ουρανό μαζί με τα πυροσβεστικά αεροπλάνα, καταγράφοντας τις κινήσεις τους και κοιτώντας αγωνιώντας τη φωτιά στο δάσος.

Συνέχιζα να παρατηρώ τις αντιδράσεις των γύρω μου. Να κοιτώ τα μάτια και να προσπαθώ να μαντέψω το επόμενο βήμα τους. Ξαφνικά ακούω πάλι αυτή την κοριτσίστικη φωνή, που λίγο πριν με είχε κάνει να «κολλήσω» πάνω της: «Πάμε να βοηθήσουμε και εμείς στην κατάσβεση», λέει το κορίτσι στον νεαρό που λίγο πριν είχαν διαπληκτιστεί. Εκείνη τη στιγμή δίνουν τα χέρια. «Ο,τι είπαμε - είπαμε», της λέει ο νεαρός. «Δεν έχει σημασία τι πιστεύει ο καθένας μας. Αυτή τη στιγμή πάμε παρέα να προσφέρουμε τη βοήθειά μας», προσθέτει. «Αντε σήκω γρήγορα. Το βράδυ, όμως, θα σε πάω και εγώ στην εκδήλωση της ΚΝΕ, έτσι για να δεις λίγο τι μπορούν να κάνουν και αυτά τα "μικρά κομμούνια", όπως μας χαρακτήρισες», είπε η μικρή. Ευθύς σηκώθηκαν μαζί και η παρέα τους - που λίγο πριν έδειξαν τη δυσαρέσκειά τους για την έντονη συζήτηση των δύο φίλων τους - με προορισμό το «βουνό τους» και το «δάσος τους».

Κάθισα να τους βλέπω να απομακρύνονται. Σκέφτηκα ότι τελικά στις δύσκολες στιγμές, όταν κάποιος απειλείται ή όταν ακόμα κινδυνεύει κάτι δικό σου - τη συγκεκριμένη στιγμή το «βουνό τους» και το «δάσος τους» - μπορούν να βρουν το δρόμο που όλοι μαζί θα πορευτούν. Τον ίδιο δρόμο ακολουθήσαμε εκείνο το μεσημέρι και οι υπόλοιποι που βρισκόμασταν εκεί.

Εκείνο το Σάββατο το μεσημέρι ήταν η φωτιά στο δάσος, 450 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα. «Χτες» ήταν τα πυκνά και μαύρα σύννεφα του πολέμου πάνω από τη γειτονική μας χώρα τη Γιουγκοσλαβία. «Σήμερα» είναι το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων, της Κοινωνικής Ασφάλισης, της Υγείας, της Παιδείας. «Αύριο» θα είναι η καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της προσωπικής μας ζωής, της ελευθερίας μας, τους μέλλοντός μας. Καθημερινά ανοίγονται «μέτωπα» σε διάφορους τομείς της ζωής μας. Ομως ένας δρόμος υπάρχει που μπορούν όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, «πιστεύω», να διαβούν. Είναι αυτός, του καθημερινού αγώνα, των μικρών και μεγάλων μαχών, ώστε να μην επιτρέψουμε να μας στερήσουν και κατακρεουργήσουν αυτά που μας ανήκουν. Αυτά που οι προηγούμενες γενιές μάς έδωσαν ακόμα και με τη ζωή τους. Εμείς οι νέοι και νέες αυτής της χώρας μπορούμε να δούμε μπροστά. Να είμαστε οι πρωτοπόροι, να δώσουμε τις μάχες μας για να βρουν, κάποτε οι απόγονοί μας, σημάδια στην ιστορία χαραγμένα από μας.


Ανθή ΓΕΩΡΓΙΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ