Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Αλλού αυτά...

Τι θ' αλλάξει, προς το καλύτερο για τη χώρα μας, αν ο Κ. Λαλιώτης γίνει γραμματέας του ΠΑΣΟΚ; Μήπως θ' αλλάξει, επί το φιλολαϊκόν, η πολιτική που εφαρμόζουν, την τελευταία 20ετία, οι «σοσιαλιστικές» κυβερνήσεις στην Ελλάδα; Μα, ο Κ. Λαλιώτης είναι ο κάτ' εξοχήν ιδεολογικός απολογητής και εκ των κορυφαίων κυβερνητικών διαχειριστών αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής. Την ίδια πολιτική θα «διακονήσει» και από το πόστο του γραμματέα, φιλοδοξώντας να ενεργοποιήσει το σύνολο των κομματικών δυνάμεων για τη στήριξή της. Μήπως θ' αλλάξει το «ήθος και το ύφος» της πολιτικής εξουσίας; Μα, ο Κ. Λαλιώτης είναι ο πρωταγωνιστής του πολιτικού καιροσκοπισμού, ο εφευρέτης των πλαστών διαχωριστικών γραμμών ανάμεσα στα κόμματα του δικομματισμού, ο εμπνευστής των άδικων και, εν πολλοίς, ανήθικων επιθέσεων κατά του ΚΚΕ και της πραγματικής Αριστεράς.

Βεβαίως, κάτι μπορεί ν' αλλάξει μέσα στην κυβέρνηση κι εντός του ΠΑΣΟΚ, καθώς, με την ανάδειξή του στο πόστο του γραμματέα, ανοίγει ο δρόμος του μεγάλου ανασχηματισμού και, με την ευκαιρία του επικείμενου συνεδρίου, ανοίγει και το «παιχνίδι» διαδοχής του Κ. Σημίτη.

Ομως, παρά το γεγονός ότι η ανάδειξη γραμματέα στο ΠΑΣΟΚ είναι ένα εσωκομματικό ζήτημα και λίγο ενδιαφέρει τον ελληνικό λαό, ο ντόρος που γίνεται από τα ΜΜΕ είναι τεράστιος. Γιατί; Διότι άλλα «παιχνίδια» παίζονται. Τα μεγάλα συμφέροντα, που λυμαίνονται τη χώρα μας και, τα τελευταία χρόνια, υποστηρίζουν αναφανδόν την «κεντροαριστερά», επιχειρούν, τώρα, να «σώσουν» το ΠΑΣΟΚ από την προϊούσα πολιτική φθορά, η οποία το οδηγεί εκτός κυβερνητικής εξουσίας. Οι ύμνοι των δικών τους ΜΜΕ για τον «κομματικό σωτήρα», στοχεύουν στην ανύψωση του κομματικού ηθικού των «πασοκτζήδων» και στη χειραγώγηση του λαού, που καλείται να διαλέξει ανάμεσα στον Λαλιώτη και τον Μεϊμαράκη. Ταυτόχρονα, προωθούν την «αναπαλαίωση» του «διλήμματος» Παπανδρέου ή Καραμανλής κι εκεί στοχεύει η προβολή, από την ίδια δημοσιογραφική «μήτρα», του Γιωργάκη ως μελλοντικού πρωθυπουργού της Ελλάδας.

Αλλά δεν είναι καλή προοπτική για τον ελληνικό λαό η συνέχιση και αναβάθμιση του δικομματικού, ή του «διπολικού» πολιτικού συστήματος διακυβέρνησης στην Ελλάδα. Διότι ο δικομματισμός, όπως εφαρμόζεται και στη χώρα μας στα τελευταία 25 χρόνια, είναι η καλύτερη εγγύηση για τη διαιώνιση του καπιταλισμού. Κι ο μόνος τρόπος για να «χαλάσει» η «νέα συνταγή μαγειρέματος» ενός «άνοστου φαγητού», είναι η ενεργή λαϊκή παρέμβαση στις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις. Μια λαϊκή παρέμβαση που θα δημιουργεί ουσιαστικές «ειδήσεις» και «νέες πραγματικότητες» και δε θα επιτρέπει στα ΜΜΕ ν' αποπροσανατολίζουν και να χειραγωγούν τη λεγόμενη κοινή γνώμη, με την προβολή δήθεν ευφυών πολιτικών κινήσεων, όπως αυτή του Κ. Λαλιώτη.

Σε τούτη τη μικρή χώρα, όπου «και λίγοι είμαστε και καλά γνωριζόμαστε», δύσκολα ο Κ. Λαλιώτης θα μπορέσει να πείσει για τις αγνές προθέσεις του και τις ανυστερόβουλες πρωτοβουλίες του. Ούτε τα μέλη, οι οπαδοί και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ είναι αφελείς και «λωτοφάγοι», ώστε να πιστέψουν πως ο «πολιτικός επενδυτής» των αγώνων του Πολυτεχνείου, ο «ινστρούχτορας» του φτηνού και ανούσιου αντιδεξιού βερμπαλισμού, ο «προφέσορας» του συγκεκαλυμμένου αντικομμουνισμού, ο «μάστορας» της κομματικής ίντριγκας, όλως ξαφνικά και περιέργως μετεξελίσσεται σ' ένα γραμματέα, που, χωρίς να ζητάει κανένα αντάλλαγμα, θέλει απλώς να προσφέρει στο κόμμα και στον τόπο...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ