Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Το εγχειρίδιο του καλού αεροπειρατή

Απευθυνόμαστε στους κάθε λογής επίδοξους τρομοκράτες - αεροπειρατές. Τώρα που πέρασαν μέρες από το χτύπημα στις ΗΠΑ και αφού συλλέξαμε αρκετές πληροφορίες από τις εφημερίδες και το CNN για τις μεθόδους και τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν, είμαστε έτοιμοι να σας παρουσιάσουμε κωδικοποιημένες οδηγίες και συμβουλές, όπως αυτές απορρέουν από τη μέχρι τώρα πείρα:

1. Πρέπει να είστε αποφασισμένοι και από χρόνια προετοιμασμένοι, τουλάχιστον ψυχολογικά. Το εγχείρημα απαιτεί απεριόριστη αποφασιστικότητα. Για την επιτυχία της προσπάθειάς σας, απαιτείται να γνωρίζετε το χειρισμό αεροσκάφους. Περιζήτητοι θεωρούνται συνάδελφοί σας, που ειδικεύονται στα Air Bus. Οι καλύτερες σχολές λειτουργούν στις ΗΠΑ. Περίπου 3 χρόνια φοίτησης είναι αρκετά.

2. Μη δίνετε στόχο στον τόπο διαμονής σας. Μην αλλάζετε όνομα, μη χρησιμοποιείτε πλαστά έγγραφα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ρισκάρετε. Και, βέβαια, να μη μετέχετε σε μαζικές οργανώσεις, κινήματα κλπ. Να είστε (και να φαίνεστε) πάντα με τους κρατούντες. Οταν αισθανθείτε έτοιμος, διαλέξτε εσωτερική πτήση, μεγάλο αεροσκάφος σοβαρής εταιρίας και αν είναι δυνατόν πλήρες επιβατών και καυσίμων. Φροντίστε η ώρα της πτήσης και η άφιξή της, βέβαια, να είναι πρωινές ώρες, οταν ο κόσμος είναι στη δουλιά του και τα κανάλια έχουν πιάσει τα πόστα.

3. Ο εξοπλισμός σας να είναι υποτυπώδης, όχι τόσο για τους ελέγχους στο αεροδρόμιο, όσο για τη δική σας ευκολία. Τα όπλα μπλοκάρουν, οι χειροβομβίδες και άλλα εκρηκτικά μπορούν από ένα στιγμιαίο λάθος να εκραγούν, οπότε όλο το σχέδιο θα τιναχτεί στον αέρα (κυριολεκτούμε). Η πείρα δείχνει ότι ένας χαρτοκόπτης είναι αρκετός. Αποφύγετε να έχετε μαζί σας αγαπημένα σας βιβλία (π.χ., Κοράνι) ή χρήσιμα έγγραφα (π.χ., το εγχειρίδιο).

4. Επιβιβαστείτε, καθίστε αναπαυτικά στη θέση σας, προσδεθείτε και ανοίξτε την εφημερίδα σας. Οταν το αεροσκάφος απομακρυνθεί από το αεροδρόμιο, κατευθυνθείτε στο κοκ-πιτ. Ανοίξτε την πόρτα (δε θα είναι κλειδωμένη) και ζητήστε ευγενικά από τον πιλότο τη θέση του. Συνήθως δεν έχουν αντίρρηση. Αν παρ' όλα αυτά εμφανίζεται διστακτικός, πείτε του ότι έχετε μαζί σας το χαρτοκόπτη. Δε χρειάζεται να του τον δείξετε, θα τρομοκρατηθεί. Απομακρύνετε όλο το πλήρωμα, δείξτε τους το δίπλωμά σας και καθησυχάστε τους. Τοποθετήστε τους επιβάτες στο πίσω μέρος του αεροσκάφους. Ανακοινώστε τους ότι το δρομολόγιο θα τροποποιηθεί (λίγο) και ζητήστε τους να απολαύσουν το υπόλοιπο μέρος της (τελευταίας τους) πτήσης.

5. Την αποφασιστικότητα που διδαχτήκατε στη (σύντομη) ζωή σας, ήρθε η ώρα να την αποδείξετε. Μην είστε ανεκτικοί και χαλαροί με τους επιβάτες. Να απαγορέψετε εξ αρχής τις γενικές συνελεύσεις και τις ψηφοφορίες. Κατασχέστε όλα τα επικίνδυνα όπλα που έχουν πάνω τους: πιρούνια, τσιμπιδάκια, φουρκέτες, νυχοκόπτες κλπ. Πάρτε τους τα κινητά τηλέφωνα. Συνηθίζουν να επικοινωνούν με τις οικογένειές τους και να φλυαρούν. Κίνδυνος παρεμβολών στο σύστημα επικοινωνίας με τον πύργο ελέγχου δεν υπάρχει. Βγάλτε τους χάρτες σας, χαράξτε την πορεία σας και απολαύστε τις τελευταίες στιγμές της πτήσης (και της ζωής σας).

Ωστόσο, αν αλλάξετε γνώμη για οποιονδήποτε λόγο, αν αποφασίσετε να χτυπήσετε τον ιμπεριαλισμό πραγματικά, ή αν απλώς «κωλώσατε», μην στεναχωριέστε καθόλου. Πρέπει να ξέρετε ότι η τεχνολογία σήμερα προσφέρει στους κατόχους της (που έχουν κατά σύμπτωση και συμφέροντα από τέτοιες ενέργειες) τη δυνατότητα να μπλοκάρουν και να κατευθύνουν τα αεροπλάνα (επιβατικά και μη) σε όποιον στόχο επιλέξουν αυτοί. Παρότι μπορεί να σας στεναχωρεί, πρέπει να σας το πούμε καθαρά: Τους περισσεύετε, δε σας έχουν ανάγκη. Σας φορτώνουν μόνο τις δικές τους πράξεις (εγκλήματα) για να αξιοποιούν παρατείνοντας (πόσο, άραγε, ακόμα;) την εξουσία τους σε βάρος όλων των λαών του κόσμου.


Μιχάλης ΦΙΟΡΕΝΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ