Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
55 χρόνια ΔΣΕ

Εκτός από την επέτειο των 60 χρόνων, από την ίδρυση του ΕΑΜ, στην οποία αναφερθήκαμε στο προηγούμενο σημείωμα, γιορτάζουμε φέτος και την επέτειο των 55 χρόνων, από τη συγκρότηση του Δημοκρατικού Στρατού της Ελλάδας.

Σήμερα, 55 χρόνια από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου, όλος ο κόσμος ξέρει πια ότι οι Αγγλοι ιμπεριαλιστές, σύμμαχοί μας -υποτίθεται - στον αγώνα κατά του φασιστικού άξονα, ήταν αυτοί που σχεδίασαν και πυροδότησαν τον Εμφύλιο στη χώρα μας. Παραβίασαν, από την πρώτη κιόλας μέρα, τη Συμφωνία της Βάρκιζας και εξαπέλυσαν τον άγριο διωγμό σε βάρος των αγωνιστών του ΕΑΜ και ολόκληρου του ελληνικού λαού, που οδήγησε στην αδερφοκτόνα σύγκρουση, και στοίχισε στην πατρίδα μας ποταμούς αίματος και ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές. Εδώ, πρέπει να αναφερθεί και η στάση του τότε πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου, που οι ομοϊδεάτες του, δοσίλογοι και απόντες από τον αγώνα του ελληνικού λαού, τον αναγόρευσαν αργότερα και σε «γέρο της Δημοκρατίας». Αν οι Αγγλοι ιμπεριαλιστές δε λάβαιναν και με τη δική του υπογραφή το «πράσινο φως», για την ένοπλη επέμβαση, δε θα μπορούσαν να χτυπήσουν, έτσι ανοιχτά και απροσχημάτιστα τον ΕΛΑΣ, μέσα στην πρωτεύουσα της χώρας μας. «Χτυπάτε, σα να βρίσκεστε σε κατακτημένη πόλη», ήταν η προσωπική εντολή του Τσόρτσιλ, στον στρατηγό του, τον Σκόμπι, στις μάχες του Δεκέμβρη του 1944, στην Αθήνα.

Οι Αμερικανοί στρατοκράτες, που ανέλαβαν να ολοκληρώσουν το ολέθριο έργο των προκατόχων τους (με το περιβόητο Δόγμα Τρούμαν), έριξαν στις μάχες κατά του ΔΣΕ ολόκληρη την πολεμική τους μηχανή, με επικεφαλής στις επιχειρήσεις τον Αμερικανό αρχιστράτηγο Βαν Φλιτ.

Στον πόλεμο εκείνον, κραυγαλέα ήταν η διαφορά ήθους και ανθρωπιάς, ανάμεσα στις δυο παρατάξεις που συγκρούστηκαν. Εμείς, μοιράζαμε με τους αιχμάλωτους στρατιώτες μια μπουκιά ψωμί ή πέντε κάστανα, αν είχαμε στο σακίδιό μας. Εκείνοι, έβαζαν δηλητήριο στα υπολείμματα των τροφίμων, που τα άφηναν επίτηδες στους καταυλισμούς τους, για να δηλητηριάζουν τους μαχητές του ΔΣΕ, που θα τα έτρωγαν, προσπαθώντας να ξεγελάσουν λίγο την πείνα τους. Εμείς, όσους αιχμάλωτους φαντάρους δεν ήθελαν να μείνουν μαζί μας, τους αφήναμε να γυρίσουν πίσω, στα σπίτια τους. Οι φασίστες της άλλης παράταξης έσφαζαν επί τόπου τους μαχητές και τις μαχήτριες του ΔΣΕ, αν έπεφταν ζωντανοί στα χέρια τους. Εβαζαν φωτιά και έκαιγαν ζωντανούς τους τραυματίες μας, μέσα στις σπηλιές και σε τρύπες, μέσα στη γη, όπου τους κρύβαμε, για να τους γλιτώσουμε από τη μανία των αιμοσταγών δολοφόνων.

Ομως, παρόλη τη συντριπτική τους υπεροπλία (με συσχετισμό δυνάμεων σε έμψυχο υλικό 10 προς 1, και σε δύναμη πυρός 50 προς 1, με τανκς, αεροπλάνα και βόμβες ναπάλμ), οι Αμερικανοί επικυρίαρχοι και οι ντόπιοι λακέδες τους δεν μπόρεσαν να κάμψουν το ηθικό και την αντίσταση του ΔΣΕ, ο οποίος, με έναν ανεπανάληπτο ηρωισμό των μαχητών και των μαχητριών του, αντιστάθηκε για τρία ολόκληρα χρόνια, και έστησε σε όλα τα βουνά και τους κάμπους της Ελλάδας ορόσημα παλικαριάς και αντρειοσύνης, που θα μείνουν υποθήκες ακατάλυτες και οδηγός πολύτιμος για τις νεότερες γενιές, στους δικούς τους αγώνες για τη Λευτεριά και την Εθνική Ανεξαρτησία της πατρίδας μας, για την αυριανή κοινωνία της Ειρήνης και του Σοσιαλισμού.


Βασίλης ΦΥΤΣΙΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ