Σάββατο 8 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ο ηρωικός Δεκέμβρης του 1944

«Κάτω στο βάθος τόσα πέλματα βαριά. / Ακούω να 'ρχεται καινούριο βήμα»

(Μιχάλης Κατσαρός)

Οι Βρετανοί προκαλούν εμφύλιο πόλεμο. Μεθοδικά και ψύχραιμα συγκέντρωναν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις. Στις 29 Νοέμβρη το επιτελείο του Σκόμπι προσάρτησε τις Στρατιωτικές Επικοινωνίες, υπεύθυνες για την κατανομή των εφοδίων τροφίμων, και το «UNNRA» μπαίνει κάτω απ' τη βρετανική διοίκηση. Ο λαός πεινάει. Οι λιμενεργάτες στον Πειραιά απεργούν για μεγαλύτερες μερίδες τροφίμων. Γυναίκες και παιδιά με πλακάτ: Για το ψωμί του λαού. Την 1η Δεκέμβρη, ο Σκόμπι απείλησε το λαό με πείνα, αν δεν υπάκουε: «Αν δεν πετύχουμε, το συνάλλαγμα δεν θα παραμείνει σταθερό και ο λαός δεν θα φάει»! (Απ' το βρετανικό «Tribune» στις 8 Δεκέμβρη. Ο Σκόμπι υπογράμμισε τα δεν). Το τοπίο πριν, όπως αναφέρουν ανταποκριτές ξένων εφημερίδων: Επιτράπηκε σε χιλιάδες προδότες κουίσλιγκς, να τριγυρίζουν ελεύθερα στην Αθήνα. Κανένας συνεργάτης δεν πέρασε από δίκη, ούτε τιμωρήθηκε απ' την κυβέρνηση. Βασιλικές οργανώσεις εξοπλίζονταν κρυφά και μέλη των οργανωμένων ναζί- Ταγμάτων Ασφαλείας απελευθερώθηκαν απ' τη φυλακή και εξοπλίστηκαν. Αγριες ιστορίες τρομοκρατίας. Ανώτεροι επίσημοι των διαφόρων υπουργείων που είχαν υπηρετήσει πιστά την κυβέρνηση των ναζί και των κουίσλιγκ κρατήθηκαν στα πόστα τους.

Η ματωμένη διαδήλωση: Σ' όλο αυτό το κλίμα και παρά την απαγόρευση, ο ηρωικός και αδούλωτος λαός της Αθήνας, που στα χρόνια της Κατοχής πάλευε και έπεφτε με το σύνθημα στα χείλια «Λευτεριά ή θάνατος», παρά την απαγόρευση, όταν ένιωσε ότι κινδυνεύει η ανεξαρτησία της πατρίδας του, σαν ένας άνθρωπος, έδωσε «παρών» στο μεγάλο προσκλητήριο στις 3 του Δεκέμβρη. Προς το Σύνταγμα, με σημαίες, λάβαρα, συνθήματα, η λαϊκή οργή προχωρεί προς τον Αγνωστο Στρατιώτη. Ο Τσόρτσιλ είχε δώσει στον Σκόμπι ακριβείς και «ψύχραιμες» οδηγίες, να καταστείλει τη λαϊκή διαδήλωση άνευ όρων: «Ο Σκόμπι διατάχτηκε να μη διστάσει να ανοίξει πυρ σε οποιονδήποτε που θα απειλούσε την εξουσία των Βρετανών ή των Ελλήνων που συνεργάζονταν μαζί τους». Χωρίς προειδοποίηση, η αστυνομία άνοιξε πυρ -δολοφονικά - ενάντια στους διαδηλωτές με πολυβόλα, πυροβόλα, ολμοβόλα και ελαφρά όπλα αντιτάνκ. Βρετανικά τεθωρακισμένα αυτοκίνητα ήταν έτοιμα για τη σφαγή. Οταν το «άγριο και κτηνώδες» πυροβολητό σταμάτησε, 23 νεκροί κείτονταν στους δρόμους. Πάνω από 200 ήταν τραυματισμένοι. Τα περισσότερα απ' τα θύματα ήταν αγόρια και κορίτσια κάτω των 20 χρόνων.

Οι πάνοπλοι «τζέντλεμεν», με λυσσασμένο μίσος, έκαναν την Ελλάδα ένα «ασφαλές» προγεφύρωμα των Δυτικών ιμπεριαλιστών. Τη βύθισαν μαζί με τους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές και τους Ινδούς μισθοφόρους, στο αίμα. Το προμελετημένο σχέδιο της ελληνικής και βρετανικής άρχουσας τάξης ήταν να δέσει «χειροπόδαρα» το ανερχόμενο εργατικό κίνημα. Προκάλεσαν τον Εμφύλιο. Το τίμιο και λαϊκό κίνημα έδωσε μαθήματα. Το εθνικο-απελευθερωτικό και κοινωνικό μέτωπο ανέδειξε, παρά την ήττα, τις κοινωνικές δυνάμεις της πρωτοπορίας των κοινωνικών αγώνων: Οι ιδέες στα πεδία της ταξικής πάλης, ο αγώνας κατά των ιμπεριαλιστών συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Ετσι, ο Δεκέμβρης θα ζει μέσα σ' αυτούς που μιλούσαν με την Ιστορία του τόπου.

«Για να 'ρθει ανάποδα ο ντουνιάς» (Βάρναλης).


Παναγιώτης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ