Σάββατο 2 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ο πολιτισμός του πολέμου

«Μην αφήνεις την πόρτα ανοιχτή. / Ο φόβος μπορεί να πάρει χιλιάδες πρόσωπα για να μπει, / και της αισιοδοξίας ακόμα».

(Γιάννης Απαρθινός)

Ο «πολιτισμός του πολέμου» προχωρεί, έλεγε σαρκαστικά ο φίλος μου Γιώργος Γεωραφτός, καθηγητής ο ίδιος. Σκεφτόταν και μονολογούσε όταν έβλεπε κι άκουγε για τους βομβαρδισμούς στο Αφγανιστάν, ότι ο «πολιτισμός» «προχωρεί», αφού σε κάθε πόλεμο σε σκοτώνουν με καινούριο τρόπο. Είναι τόσα πράγματα που δεν καταλαβαίνω σ' αυτόν τον πόλεμο και τόσα λίγα αυτά που συλλαμβάνω: Ενα είναι σίγουρο, ότι ο κάθε πόλεμος με οποιαδήποτε δικαιολογία, «τρομοκρατία» ή άλλη, είναι πόλεμος, με ισχυρά νομικά κενά της Συνθήκης Γενεύης του 1951. Αφού έλεγε ο φίλος μου Γιώργος, ο κάθε πόλεμος καταλήγει, να καταβροχθίζει τους λόγους για τους οποίους έγινε. Το να πολεμάς το κακό μ' ένα άλλο κακό, δεν μπορεί να είναι εν τέλει καλό, αλλά βαρβαρότητα, πολιτική, στρατιωτική, οικονομική, και πολιτιστική στο βάθος. Δυστυχώς, οι «θρησκείες των ηρώων» του κεφαλαίου, του πολέμου, βλέπουν από μακριά θαύματα (πόρρωθεν ορώντες θαύματα) οικονομικά στην Κ. Ασία, και παρά τις «προσευχές» τους το «μακάριοι οι ειρηνοποιοί», η διπλωματία του αίματος και του πολέμου συνεχίζεται.

Δεν αποτελούν εμπαιγμό των ανθρώπων, του ανθρωπισμού, οι διακηρύξεις των ηγετών της ΕΕ, των ΗΠΑ - του ΝΑΤΟ, για την προσήλωση στη «Δημοκρατία» στα «ανθρώπινα δικαιώματα, στην αυτοδιάθεση των λαών», όταν αυτοαναιρούνται από τους ίδιους, που υποκριτικά τα διακηρύττουν με τη μηχανή του πολέμου;

Δυστυχώς, η ρατσιστική ουσία της πολιτικής τους και η ανήθικη νοοτροπία του αναπτυγμένου κόσμου, παρά τις «ανθρωπιστικές» τους πεποιθήσεις, γιατί όχι και τις «χριστιανικές» τους αρχές, έρχονται σε αντίθεση με την πραγματικότητα. Βαραίνει πιο πολύ ο «μαύρος χρυσός» παρά η ανθρώπινη υπόσταση. (Πρόσφυγες του Αφγανιστάν, ένα δράμα χωρίς τέλος). Ξεδιψούν οι εταιρίες των υδρογονανθράκων όχι με το νερό, αλλά με το πετρέλαιο. Οι λαοί της Γης γι' αυτούς έχουν δικαιώματα στην ελευθερία, ανάλογα με την οικονομική τους επιφάνεια. Υπερασπίζονται το Κουβέιτ από την αρπακτική βουλιμία του Ιράκ, όχι όμως τους Κούρδους και την Κύπρο από την αρπακτική μανία του «Αττίλα». Τα αδιαμφισβήτητα δίκαια των λαών (Παλαιστίνη), εφ' όσον δεν εναρμονίζονται με τα δικά τους συμφέροντα περιφρονούνται και καταπατούνται, με την ευλογία της Σιών (Ισραήλ): Το «εάν μη περισσεύση η δικαιοσύνη υμών πλείον των Γραμματέων και Φαρισαίων» εξακολουθεί να παίζει το βιολί, της ανέντιμης διπλωματίας! Χαρακτηρίζουν ενίοτε τους καταπιεσμένους λαούς του Τρίτου Κόσμου βάρβαρους, απολίτιστους (όρα Μπερλουσκόνι), ερωτοτροπούν όμως με τα αυταρχικά φεουδαρχικά καθεστώτα, των βασιλέων και των εμίρηδων ανερυθρίαστα!

Αλλά, η Ιστορία έχει τους νόμους της. Λειτουργούν αυτόματα γιατί υπάρχουν «οι κολασμένοι της γης», οι ανισότητες παντού. Γιατί, το «δικαιοσύνη μάθετε» δεν είναι θρησκευτική ρήση, αλλά λόγος που βγαίνει από τα χείλια 1,2 δισ. ανθρώπων στις αποκλειστικές ζώνες της εξαθλίωσης. Και ουαί στους περιφρονητές τους / όταν το αίμα βοά!


Παναγιώτης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ