Σάββατο 16 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Το «Νταβός» των ανισοτήτων...

«Και να τραγουδήσω την επανάσταση/ Οπως τη διδάχτηκα κάτω από μια πορτοκαλιά»

(Θ. Ασίκης)

Τη στιγμή που τα «τύμπανα του πολέμου» πολλαπλασιάζονται από τους ΕυρωΝΑΤΟικούς, τα προβλήματα της παγκόσμιας εργατικής τάξης οξύνονται παραπέρα. Φροντίζει γι' αυτό το «Νταβός» των καπιταλιστών, όπου κι αν γίνεται (Ν. Υόρκη). Ενα δισεκατομμύριο οι άνεργοι παγκοσμίως. Το 1/3 του ενεργού πληθυσμού του πλανήτη είναι άνεργοι ή υποαπασχολούνται, σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας. Σύμφωνα μ' αυτήν, 170 εκατομμύρια είναι επισήμως άνεργοι μόνο στην Ασία. Εφιάλτης η ανεργία παγκοσμίως. Εκατό εκατομμύρια προστέθηκαν από το προηγούμενο φόρουμ του Νταβός της Ελβετίας. Οι ιμπεριαλιστές συζητούν το βηματισμό του κεφαλαίου. Ο προβληματισμός του «Νταβός» για τα «τρωτά» της παγκοσμιοποίησης και του ιμπεριαλισμού: Πόσο ελεύθερο είναι το διεθνές εμπόριο, η αξιολόγηση - ανατροπή των εργασιακών σχέσεων - το διαδίκτυο, η συνέχιση των μεταλλαγμένων - οι αγορές της απληστίας εν δράσει και με τη σφραγίδα τους. Οι κυρίαρχοι της Πληροφορικής και των άλλων συστημάτων ηλεκτρονικής επεξεργασίας δεδομένων (EDPS (Electronic Data Prossesing System), μαζί με το ECHELON (των CIA, NSA, DIA) κατά των δικαιωμάτων των λαών. Οι σπιούνοι - ηλεκτρονικοί χαφιέδες της Σένγκεν προετοιμάζονται κατά των εργατικών κατακτήσεων. Ο καπιταλο-ιδιοκτήτης της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, επισήμανε ότι υπάρχουν «αδυναμίες» στο σύστημα του On-line καπιταλισμού, κυρίως στις κυβερνήσεις, οι οποίες έχουν αποδεχτεί τη θωράκιση και την αποτελεσματικότητα της παραγωγής υπερκερδών, μέσω του «ασφαλούς» διαδικτύου αγορών. Και, την ίδια ώρα, «δάκρυζε» για την παγκόσμια φτώχεια και τις ανισότητες, προσφέροντας άλλη μια ελεημοσύνη... Η επίθεση του καπιταλισμού στις σύγχρονες συνθήκες αναλύθηκαν στο Φόρουμ της Ν. Υόρκης!

Το ιδεολογικό - πολιτικό - οικονομικό στίγμα, μαζί με το στρατιωτικό των επεμβάσεων για τη σύγχρονη φάση του παγκόσμιου καπιταλισμού, με τις φρενήρεις ορέξεις των αγορών, πολλαπλασιάζουν τους πιο «καθαρούς» καπιταλιστικούς όρους, μέσα από τις βίαιες μεταβολές των εργατικών κατακτήσεων για τους ανθρώπους του κεφαλαίου. Θριαμβεύει σ' όλο τον πλανήτη των έξι δισ. ανθρώπων με το «Νταβός» η διευρυνόμενη βαρβαρότητα, δείγματα πάνω σ' ολοένα διευρυνόμενες ανισότητες, ταξικές, εθνικές, κοινωνικές, οικονομικές διακρίσεις παντού τύπου. Οι αυταπάτες των οπαδών της «ρύθμισης», σύμφωνα με μια «απεμπλουτισμένη» μαρξιστική ανάλυση, καταρρέει. Ο καπιταλο-ιμπεριαλισμός δε γνωρίζει από τέτοια και άλλα «δάκρυα» συμπόνιας! Υπερασπίζεται την ελευθερία των αγορών της απύθμενης δράσης του κεφαλαίου και του νεοφιλελευθερισμού.

Το εμπόρευμα. Ο άνθρωπος πρέπει να γίνει «χρήμα». Η κλεψιά σκέτη δεν αρκεί. Η κυριαρχία του χρηματιστηριακού κεφαλαίου παγκοσμίως και οι ανώτερες βαθμίδες του καπιταλισμού παίρνουν πρωτόγνωρες διαστάσεις για τις προθέσεις τους: Οι αποκλειόμενες ζώνες των ανθρώπων αυξάνονται δραματικά, αποτέλεσμα της δραματικής ανατροπής σε βάρος της εργατικής τάξης και των λαών. Οι ιδέες των Κέινς και Ουάιτ δεν αρκούν για τους νοσηρούς εγκεφάλους της παγκοσμιοποίησης. Στην κεφαλαιοκρατική πραγματικότητα του Λένιν ο «Ιμπεριαλισμός, το Ανώτατο Στάδιο του καπιταλισμού», βρίσκει σαφώς με το «Νταβός» εφαρμογή, στην οικονομική «νέα τάξη» μαζί με την άλλη, τη «νέα τάξη» του αίματος. Η «θριαμβική» πορεία της, αναπαράγει, σε διευρυμένη κλίμακα, στον πλανήτη μας - τους όρους για την ανατροπή του, της φρίκης - της φτώχειας που απλώνει με τον πόλεμο. Η διευρυνόμενη προϊστορική βαρβαρότητα - του κεφαλαίου - της απληστίας.


Παναγιώτης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ