Τρίτη 2 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Η πληγή του ΙΚΑ

Περιμένει, κανείς, πιστεύοντας έστω κι ένα πολύ μικρό μέρος των εξαγγελιών των κυβερνώντων και των διάφορων άλλων αρμοδίων, πως τα πράγματα θα βελτιωθούν και με την παρέλευση και κάποιου χρονικού διαστήματος θα γίνουν καλύτερα. Δε βαριέσαι! Οχι μόνο δεν έγιναν καλύτερα αλλά χειροτέρεψαν και χειροτέρεψαν πολύ. Μιλάμε γι' αυτήν την ανοιχτή πληγή πού λέγεται ΙΚΑ.

Πήγα τις προάλλες στο ΙΚΑ Καλλιθέας όπου και ανήκω για την καθιερωμένη εξαμηνιαία εξέταση αίματος. (Βλέπετε, από την «καλοπέραση» όλοι οι δείκτες είναι ανεβασμένοι) Αλλιώς τα ήξερα κι αλλιώς τα βρήκα, πολύ χειρότερα!

Την πρώτη μέρα βρισκόμουν εκεί στις 7 παρά δέκα και τα 150 πρώτα νούμερα για την εξέταση πού θ' άρχιζε στις 7.30 είχανε κάνει φτερά. Τη δεύτερη μέρα πήγα στις 7 παρά 25. Κι έπεσα σε μακελειό. Βρισιές, σπρωξιές και καβγάδες. Οι ασφαλισμένοι, όχι μόνο υπέβλεπαν ανταγωνιστικά ο ένας τον άλλον - σαν να επρόκειτο να του πάρει το ψωμί - αλλά και εκαυγάδιζαν με μοχθηρία. Την τρίτη μέρα πήγα στις 6.20 και επιτέλους εδέησε να πάρω το... σωτήριο Νο 116.

Ο ασφαλισμένος κόσμος που ζει στην Καλλιθέα έχει αυξηθεί πολύ. Αλλες φορές μοίραζαν 180 με 200 νούμερα και οι νοσηλεύτριες, που εξυπηρετούσαν τον κόσμο ήταν 8 με 10. Τώρα, μολονότι οι ασφαλισμένοι αυξήθηκαν, τα νούμερα έγιναν 150 και οι νοσηλεύτριες είναι μόνο 4. Χωριστά που κάποια απ' αυτές πρέπει να ρυθμίζει την κίνηση. Αλλες φορές τελείωνες στις 9 παρά τέταρτο, τώρα εδέησε να τελειώσω στις 10.30. Περιμένοντας να πάρω την απάντηση σε δέκα μέρες. Κι ενώ πρώτα έπαιρνες την απάντηση από ένα ειδικό γραφείο, τώρα πρέπει να στη δώσει προσωπικά ο ίδιος ο γιατρός, ξαναπεριμένοντας στη σειρά άλλες δύο περίπου ώρες.

Και ο δυστυχής γιατρός, έτσι μπλεγμένος που είναι, τι να πρωτοκάνει; Να δίνει τις απαντήσεις; Να γράφει συνέχεια συνταγές και παρασυνταγές και άλλα ξεχωριστά χαρτιά για να δικαιολογεί κάποια φάρμακα που δεν αναφέρονται στη λίστα και να προσέχει επίσης μήπως η αναγραφόμενη συνταγή περάσει τις 20.000 δρχ.; Γιατί τότε ο ασθενής πρέπει να τρέχει για έγκριση και σφραγίδα σε άλλο γραφείο ξαναπεριμένοντας από την αρχή. (Γραφειοκρατία μια φορά).

Οταν όλα είναι τόσο στριμωγμένα - αναρωτιέμαι - αυτός ο ταλαίπωρος γιατρός που είναι υποχρεωμένος να δει πάνω από 50 ασθενείς πώς θα λειτουργήσει; Πού θα βρει το χρόνο να εξετάσει τον ασθενή και να τον εξετάσει συστηματικά και εμπεριστατωμένα; Κι εξακολουθώ να αναρωτιέμαι, ένα τόσο απλό πρόβλημα, μια απλή αριθμητική του 1 συν 1 η κυβέρνηση των «εκσυγχρονιστών» πότε θα το επιλύσει; Ζητάμε πολλά;

Το ΙΚΑ είναι μια κακοφορμισμένη πληγή που πρέπει πάση θυσία να βρει τη θεραπεία της. Κι αυτό είναι μόνο το ένα εκατοστό απ' όσα στην πραγματικότητα συμβαίνουν.


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ