Πέμπτη 9 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Διά το πετρέλαιον...

«

Μία συμφωνία Αγγλίας - Βενεζουέλας

ΔΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΝ

Η κυριαρχία ενός βράχου

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, 20 (διά του ασυρμάτου μας). - Αγγέλλεται εκ Λονδίνου ότι εις ακατοίκητος σκόπελος καλούμενος Σολδάδο και μία νήσος καλούμενη Πάτος κατοικουμένη υπό ενός ατόμου θα αποτελέσουν αντικείμενον συμφώνου, το οποίον πρόκειται ταχέως να υπογραφή μεταξύ της Αγγλίας και της Βενεζουέλας. Η κυριαρχία των δύο τούτων μερών διημφισβητείτο μεταξύ των δύο τούτων χωρών επί πολλά έτη από του 1904. Οταν η Βενεζουέλα ήγειρεν αξιώσεις επί της Πάτος, οι Αγγλοι διετήρησαν εκεί έναν άνθρωπον, του οποίου έργον είναι να υψώνει καθ' εκάστην την αγγλικήν σημαίαν. Η διαφορά μεταξύ των δύο χωρών οφείλεται εις το ότι πολλοί γεωλόγοι πιστεύουν ότι εις την περιοχήν ταύτην υπάρχουν μεγάλαι πετρελαιοπηγαί υπό τον πυθμένα της θαλάσσης. Διά της νέας συμφωνίας, η Βενεζουέλα αποκτά δικαίωμα κυριαρχίας επί του λιμένος της Πάτος και αναγνωρίζει την αγγλικήν κυριαρχίαν επί του Σολδάδο κειμένου εις την βόρειαν είσοδον του λιμένος. Πιστεύεται ότι κατόπιν της συμφωνίας θα ενεργηθεί διάτρησις, ίνα εξακριβωθεί εάν πράγματι υφίστανται πετρελαιοπηγαί».

Η παραπάνω είδηση, με αυτούς ακριβώς του τίτλους και υπότιτλους, δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Ασύρματος» στις 20 Απρίλη του 1941. Η παραπέρα δε εξέλιξη της υπόθεσης ήταν η εξής: Η διάτρηση πραγματοποιήθηκε και εξακριβώθηκε ότι πράγματι υφίστανται κοιτάσματα πετρελαίου. Μόνο που η Αγγλία έπαψε να είναι κοσμοκράτειρα και τη σκυτάλη πήραν οι ΗΠΑ. Η Βενεζουέλα έγινε τέταρτη πετρελαιοπαραγωγός χώρα στον πλανήτη, του οποίου πλανητάρχης θέλει να είναι η Ουάσιγκτον. Η Αμερική, φυσικά, δε χάνει το χρόνο της με ενέργειες «υψηλής διπλωματίας», όπως έκαναν οι Αγγλοι. Σιγά μην κάτσει να βάλει έναν τύπο σε μια βραχονησίδα μόνο και μόνο για να σηκώνει την αστερόεσσα κάθε μέρα. Ασε, δηλαδή, που δεν έχει καν την ανάγκη να κρατά τους τύπους. Καταφεύγει σε πιο πρακτικές λύσεις. Ας πούμε ότι βρίσκει έναν Μπιν Λάντεν, που της δίνει το πρόσχημα για να χιμήξει σε μια χώρα, όπως, για παράδειγμα, το Αφγανιστάν, της οποίας θέλει να βάλει στο χέρι τα πετρέλαια ή τη στρατηγική σημασία των εδαφών της. `Η κάποιος βολικός βιομήχανος, με τη βοήθεια μερικών συνεργάσιμων στρατηγών, δέχεται να αναλάβει τη μεγάλη ευθύνη της ...αποκατάστασης της ελευθερίας και της δημοκρατίας, που έχει διασαλέψει ένας Πρόεδρος εκλεγμένος από τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, αλλά διόλου υπάκουος στα κελεύσματα των ΗΠΑ και των όποιων στόχων και επιδιώξεών τους. Βλέπετε, όπου πετρέλαιο και πόλεμος, στην ούγια γράφει «made n USA».

Βέβαια, δεν πετυχαίνει πάντα τους σκοπούς της. Οταν ο λαός βγει στους δρόμους, τότε οι πραξικοπηματίες και τα σχέδια των Αμερικάνων πάνε καλλιά τους. Σημασία, πάντως, έχει πως είτε με τους ντελικάτους τρόπους των Αγγλων, είτε με τους καουμπόικους των ΗΠΑ, σε κάθε γωνιά του κόσμου, τα πάντα γίνονται «διά το πετρέλαιον».


Γιάννης ΚΩΣΤΑΚΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ