Πέμπτη 23 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ο Χασάν και ο θυρωρός

«

Ωραίος ο Χασάν, έξι μήνες στη δούλεψή μου ...και δεν είχα κανένα πρόβλημα...». «Ναι, αλλά η άδεια παραμονής του Χασάν λήγει σε λίγες ημέρες», λέει ο φίλος. Αισιόδοξος ο άλλος απαντάει: «Ξέρει ο Χασάν... Αύριο πρωί - πρωί θα πάει στη Νομαρχία και θα βγάλει τα χαρτιά του. Ωραίος ο Χασάν...».

Ετσι κάπως τα λέει η διαφήμιση, καιρό τώρα. Οτι δηλαδή ο Χασάν, μπορεί κάποτε, πριν από έξι μήνες ή και ένα χρόνο, να ήταν όντως ωραίος και να νόμιζε ότι ήξερε. Διότι ο καλός, αλλά αφελής οικονομικός μετανάστης φαντάστηκε ότι η Νομαρχία είναι ένα υπέροχο και φιλόξενο κτίριο και με το που θα εμφανιζόταν θα τον περίμενε ένας ευγενικός άνθρωπος. Ετσι και ...έγινε.

«Καλώς τον αγαπητό κύριο Χασάν, επιτέλους κοπιάσατε στο ...φτωχικό μας. Τι να σας φιλέψουμε;».

Ο έρημος ο Χασάν εντυπωσιάζεται, είχε ακούσει πολλά για την ευγένεια και την ταχύτητα της εν λόγω υπηρεσίας, αλλά αυτό που αντιμετώπισε ξεπερνούσε κάθε προσδοκία. Κοκκίνισε. Ψελλίζει: «Ευκαριστώ, τα χαρτιά μου μόνον τέλει»...

Ο πρώην ευγενής υπάλληλος μεταμορφώνεται. Γίνεται σαδιστής: «Χαρτιά ε; Ετσι εύκολα νομίζεις ότι βγαίνουν τα χαρτιά, Χασάν; Κούνια που σε κούναγε. Τώρα θα μάθεις, όχι μόνο να μιλάς στην εντέλεια ελληνικά, αλλά και το μεθοδικό και αποτελεσματικό τρόπο, με τον οποίον λειτουργούμε. Προσοχή: Θα περάσεις από όλους τους διαδρόμους, σκοτεινούς και φωτεινούς, θα ξεροσταλιάσεις σε όλα τα γραφεία, μικρά και μεγάλα, θα κάνεις συνεχή "τεστ κοπώσεως", ανεβοκατεβαίνοντας όλες τις σκάλες, θα παρακαλέσεις, θα ικετεύσεις και θα βλαστημήσεις την ώρα που γεννήθηκες. Εδώ θα μείνεις, Χασάν. Νόμιμος δεν ήθελες να γίνεις; Μόνιμος κάτοικος Νομαρχίας θα είσαι. Εχει και άλλον εξυπνάκια σαν και εσένα η μάνα σου, Χασάν;».

Οι μέρες, οι μήνες περνούσαν. Συμπληρώθηκε χρόνος και ο Χασάν άλλαξε. Το αφεντικό του δεν τον αναζητά πια, βρήκε άλλους Χασάν και συνέχισε τον ίδιο διάλογο με το φίλο του.

***

Ομως, κάθε πρωί που ακούμε αυτό το απίστευτο «Ωραίος ο Χασάν», μας έρχεται στο νου η ατάκα που είχε κάνει διάσημο τον μεγάλο μας κωμικό, τον Μίμη Φωτόπουλο, στις αρχές της δεκαετίας του '50, γνωστή ως η «χρυσή εποχή των εργολάβων».

Ενας ντόπιος φτωχός Χασάν έψαχνε για μια θέση στον ήλιο. Βρίσκει επιτέλους μια σκοτεινή και ανήλιαγη θέση θυρωρού σε μια πολυκατοικία. Ο διαχειριστής, που τον προσέλαβε, του ανακοίνωσε τις υποχρεώσεις του. Υποχρεώσεις, που θύμιζαν την εποχή της δουλείας. Οταν τέλειωσε τον ...ατέλειωτο, ο διαχειριστής χαμογέλασε και, με ...καλοσυνάτη θρασύτητα, είπε το αμίμητο: «Και έπειτα θα κάαααθεσαιαιαι»!

***

Ωραίος ο πρωτομάρτυρας Χασάν, χαμένος μέσα στα αδιέξοδα της γραφειοκρατίας, από τρομώδες παραλήρημα έχει προ πολλού περάσει μονίμως και νομίμως στον άλλο κόσμο.

Καθιστός... θα πήγε και ο ομόλογος του Χασάν, ο θυρωρός της δεκαετίας του '50. Καμιά φορά φαντάζομαι τους δυο τους, να έχουν συναντηθεί, να έχουν πιάσει φιλίες «εκεί πάνω» και μάλλον θα περνούν την ώρα τους με το να ανταλλάσσουν απόψεις για την εργασία, τη Νομαρχία, την πολυκατοικία, γενικώς απόψεις, για τη ζωή και το θάνατο «εδώ κάτω»...

Μα, δεν ντρέπονται;


Τιτίνα ΔΑΝΕΛΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ