Σάββατο 9 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Αποτελέσματα

Ο καθένας μας ξέρει ότι κανένας άνθρωπος δεν μπορεί με τα φυσικά του μάτια να δει σφαιρικά μια μπάλα, από το μέγεθος μιας μπαλίτσας πινγκ πονγκ, ακόμα και μικρότερη, μέχρι του πλανήτη μας.

Πολύ περισσότερο να δει μόλις τρεις βδομάδες μετά τις τελευταίες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την περίμετρό τους και το περιεχόμενο τους, όχι μόνο θεωρητικά, αλλά και πραγματικά με τα δεδομένα που υπάρχουν.

Στην ανοιχτή συζήτηση της 4ης Νοέμβρη, με βήμα ελεύθερο στους παρευρισκόμενους, αυτό που έλειψε εντελώς ήταν η οποιαδήποτε απόπειρα ή αναζήτηση δικαιολογιών, για όσους νομίζουν ότι οι δυνάμεις των συνεργασιών του ΚΚΕ μειώθηκαν και εξίσου έλειψαν οι οποιοιδήποτε λεκτικοί πανηγυρισμοί για όσους θεωρούν ότι υπήρξε κάποια νίκη.

Αυτός ο πραγματισμός που εκδηλώθηκε από τους ομιλητές, κυρίως, από τη Γενική Γραμματέα, Αλέκα Παπαρήγα, είναι, τουλάχιστον, ένα υπόδειγμα στάσης για ένα κόμμα που θέλει να θεωρείται και να είναι πολιτικό.

Με το χαρακτηρισμό «πολιτικό» εννοείται ένας συγκεκριμένος ανθρώπινος χώρος που παράγει μέσα από επαφές, ζυμώσεις, παρατηρήσεις, συζητήσεις και αναλύσεις πολιτική ιδεολογία. Και μέσα σε αυτό τον ίδιο χώρο αναμένονται δικαιολογημένες ή όχι συμπτώσεις ή αποκλίσεις.

Από δύο διαφορετικούς ομιλητές εκφράστηκαν δύο απόψεις που ενώ μοιάζουν είναι διαφορετικές. Ο ένας είπε ότι οι συνεργασίες απευθύνονταν στα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα... Ομως, οι δυο κατάμεστες αίθουσες του ξενοδοχείου, όπου λάβαινε χώρα η σύναξη, δε φαίνονταν καθόλου να φιλοξενούν τέτοιου είδους στρώματα. Ο άλλος είπε ότι οι συνεργασίες χρησιμοποιούσαν όρους και έθεταν θέματα που οι ψηφοφόροι δεν είχαν την ικανότητα να κατανοήσουν...

Μια από τις παρατηρήσεις των τελευταίων εκλογών για την ΤΑ παρουσίασε και ένα άλλο φαινόμενο. Πολλά ψηφοδέλτια και για τις Δημαρχίες και για τις Νομαρχίες έπεσαν στην κάλπη ως κομματικοί ψήφοι και χωρίς σταυρούς προτίμησης. Πιθανόν, αυτό το τελευταίο να σημαίνει ότι το εκλογικό σώμα, σ' ένα μεγάλο ποσοστό, είναι χωρίς πολιτική εκπαίδευση. Μήπως αυτό το τελευταίο έχει κάποια σχέση με την επικοινωνία;

Η επικοινωνία δεν είναι μια εφεύρεση των ημερών μας. Απλώς, η σημερινή της μορφή έχει περισσότερα χαρακτηριστικά, βοηθιέται σημαντικά από την τεχνολογία, αναπτύσσεται επιστημονικά και εκφράζεται με πολλούς και ποικίλους τρόπους. Και βέβαια αυτό δεν παραβλέπεται. Στο γήπεδο πρέπει να παίζουν όλοι με τα ίδια μέσα. Οι ικανότητες είναι και επίκτητες.

Αν οι συνεργασίες παράγουν ιδέες και πολιτική τότε πρέπει να παραχθούν και αποτελέσματα. Και αυτά είναι ανάλογα με τις δυνατότητες που διαθέτουν οι διαμορφωμένες ή διαμορφούμενες συνεργασίες.


Ιωάννα ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ