Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Η «Ανοιξη» της Πράγας

Στην Πράγα, την πρωτεύουσα της Τσεχίας, που, ως γνωστόν, απαλλάχτηκε από τα δεσμά του «ανελεύθερου» κομμουνιστικού καθεστώτος και ανήκει πλέον στην οικογένεια των «ελεύθερων» χωρών της Δύσης, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα η τριήμερη «Σύνοδος Κορυφής» του ΝΑΤΟ.

Η Σύνοδος αποφάσισε, μεταξύ άλλων, να κάνει δεκτές στους κόλπους του ΝΑΤΟ 7 ακόμα χώρες, οι οποίες, μέχρι πριν λίγα χρόνια ...στέναζαν κάτω από το πέλμα της «κομμουνιστικής τυραννίας» και τώρα, «απελευθερωμένες» πια, θα ανήκουν, ως ...ισότιμα μέλη, στο «φιλειρηνικό» Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου. (Οι Αμερικανοί «εταίροι» τους, πάντως, ξεκαθάρισαν, από την πρώτη στιγμή, ότι τα όπλα των χωρών αυτών είναι πεπαλαιωμένα και ασύμβατα με τους σκοπούς του ΝΑΤΟ, γι' αυτό πρέπει άμεσα να τα ανανεώσουν, αγοράζοντας αμερικανικά, σύγχρονα οπλικά συστήματα, όπερ σημαίνει σφίξιμο ακόμα πιο πολύ στο ζωνάρι των λαών τους).

Καθ' όλη τη διάρκεια της Συνόδου, τα αφεντικά της υπερδύναμης «έβαλαν στην άκρη» τις δυνάμεις ασφαλείας της Τσεχίας και ανέλαβαν αυτοί - με χιλιάδες πάνοπλους «Ράμπο», ελικόπτερα κλπ. - την περιφρούρηση των «υψηλών προσώπων». Οι ...λαοπρόβλητοι ηγέτες της ΝΑΤΟικής ληστοσυμμαχίας αισθάνονται τόση ανασφάλεια και τέτοιο τρόμο απέναντι στο κύμα της λαϊκής οργής, που έχουν ξεσηκώσει με τα «ειρηνευτικά» τους έργα, ώστε μετατρέπουν κάθε φορά σε φρούρια απόρθητα τους χώρους όπου συνέρχονται. Για τη Σύνοδο του Καναδά, είχαν διαλέξει τα απόκρημνα Βραχώδη Ορη, και προτίμησαν να συνεδριάζουν παρέα με ...τις αρκούδες, μακριά από τα βλέμματα των εχθρών λαών. Τη Σύνοδο του 2003, που σχεδίαζαν, αρχικά, να την κάνουν στη Θεσσαλονίκη, για τον ίδιο λόγο, σκέφτονται, λέει, να την πραγματοποιήσουν σε κάποια απόμερη γωνιά, σε ένα «ποδάρι» της Χαλκιδικής, ώστε να είναι πιο εύκολη η περιφρούρησή της.

Είναι βέβαιο ότι ο λαός της Τσεχίας δε χάρηκε καθόλου, που ...είχε την τιμή να φιλοξενήσει στη χώρα του τόσο υψηλά και σημαίνοντα πρόσωπα. Οπως δεν είναι, ασφαλώς, καθόλου ευχαριστημένος, με την «ελευθερία» που του έφεραν οι «χαρισματικοί» ηγέτες του. Τα καπιταλιστικά «άνθη του κακού», φτώχεια, ανεργία, αβεβαιότητα για το μέλλον των παιδιών τους και για τη χώρα τους ολόκληρη, ανθούν τώρα και εκεί, σε όλο τους το μεγαλείο... Το βλέπουν πια ολοκάθαρα, πως το καθεστώς που επέβαλαν, με το δόλο και την απάτη, ο ...οραματιστής Ντούμπτσεκ και ο «ανανεωτής» κύριος Χάβελ με την παρέα του δεν είναι η «Ανοιξη» που τους έταξαν, αλλά μια κρύα και παγερή βαρυχειμωνιά, που τους φέρνει κάθε μέρα και πιο κοντά στην εξαθλίωση, στον πόλεμο και την καταστροφή. Οσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουν, τόσο πιο εύκολα θα μπορέσουν να αντιδράσουν, να ξεσηκωθούν και να απαλλαγούν από τους «προστάτες» και το θανάσιμο εναγκαλισμό τους.

Ας ακούσουν, λοιπόν, και ας προσέξουν το σύνθημα που φώναξαν, με την ευκαιρία της Συνόδου των στρατοκρατών, στην πρωτεύουσά τους, την Πράγα, οι χιλιάδες διαδηλωτές: «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, αλλά η Ειρήνη, η Δημοκρατία και ο Σοσιαλισμός».


Βασίλης ΦΥΤΣΙΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ