Σάββατο 1 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Το μπέρδεμα...

Με λένε Αρτέμη. Τελευταία επέλεξα να κινητοποιηθώ ενάντια στην «παγκοσμιοποίηση», όπως αυτή θα προωθηθεί και από την Ελληνική Προεδρία. Φυσικά, πήγα στο Ναύπλιο. Γενικά, τέσσερις φορείς διοργάνωναν τέσσερις ξεχωριστές συγκεντρώσεις και - αρχικά - τέσσερις ξεχωριστές πορείες. Ο φορέας που μου ταιριάζει περισσότερο λέγεται «Σωτηριακός». Τυγχάνει μεγάλης προβολής και έχει μια λύση για όλα, και μάλιστα χωρίς συγκρούσεις. Απλά και άνετα, ώστε και εγώ να μην πολυζορίζομαι, καθώς η πάρτη μου δεν αντέχει τα πολλά πολλά.

Ο «Σωτηριακός» μαζί με άλλες ομάδες έστησε ένα «φόρουμ» ακριβώς για να διοργανώσει κάποιες κινητοποιήσεις. Δυο βδομάδες πριν το Ναύπλιο επικέντρωνε τα πυρά του σε έναν άλλο φορέα, που επίσης θα διαδήλωνε στην πόλη. Σύμφωνα με το «Σωτηριακό» και το φόρουμ του, ο «κατηγορούμενος» σαμπόταρε το ενδεχόμενο κοινής πορείας.

Ωστόσο, Τετάρτη βράδυ, αυτός ο ακατονόμαστος και κακός φορέας διοργάνωσε ευρεία σύσκεψη. Εκεί - ω, της έκπληξης - κατέθεσε ένα πλαίσιο προτάσεων που οδηγούσαν και σε μια κοινή πορεία. Ενας από τους ηγέτες του φόρουμ «μου», ο οποίος ανήκει σε ένα «δίχτυ για κοινωνικές κατακτήσεις», μου έλεγε ότι όλα πάνε καλά και θα υπάρξει κοινή πορεία. Κανονίστηκε από όλους τους φορείς ανάλογη συνάντηση να ξαναγίνει το πρωί της Παρασκευής, για να ρυθμιστούν κάποιες λεπτομέρειες.

Παρασκευή πρωί, στελέχη του «Σωτηριακού» ήρθαν στο Ναύπλιο. Αμέσως έπιασαν από κοντά δημοσιογράφους που ελέγχουν (είπαμε: ο «Σωτηριακός» είναι μια εύκολη «προοδευτική» και «ανανεωτική» λύση, σωτήρια για πολλούς, καθώς αποφεύγει τις συγκρούσεις και φτιάχνει ωραίο προφίλ). Αρχισαν να δημιουργούν πάλι κλίμα ότι ο ακατονόμαστος θα σαμποτάρει το ενδεχόμενο κοινής πορείας. Αποσιωπούσαν τεχνηέντως τη σύσκεψη της Τετάρτης. Μάλιστα, ο «Σωτηριακός» έδωσε μεσημέρι της Παρασκευής και συνέντευξη Τύπου, που εμμέσως πλην σαφώς κατήγγειλε τον ακατονόμαστο για «σαμποτάζ».

Αμέσως μετά έγινε η προγραμματισμένη από την Τετάρτη σύσκεψη. Ο «Σωτηριακός» προσπάθησε όχι να τα μαζέψει, αλλά να βγει κι από πάνω. Πρότεινε κοινή συγκέντρωση και κοινή πορεία. Στη συσκευή συμμετείχαν εκτός από τον «Σωτηριακό» και τον ακατονόμαστο και άλλοι δυο φορείς - διοργανωτές διαδηλώσεων. Αυτοί συμφώνησαν και πάλι με το πλαίσιο του ακατονόμαστου. Τέσσερις ξεχωριστές συγκεντρώσεις (εφόσον ξεκινούν από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες) και μια κοινή πορεία. Τότε ο «Σωτηριακός» - που πάντα κόπτεται για την «ενότητα δράσης της Αριστεράς» και τα λοιπά εύηχα - διαφώνησε και αποχώρησε.

Παρασκευή απόγευμα οι τρεις που συμφώνησαν είχαν μια οριστική συνάντηση για να ρυθμίσουν τις τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες της κοινής πορείας. Εκεί ξαναεμφανίστηκε εκπρόσωπος του «Σωτηριακού» για να ξαναθολώσει τα νερά ότι πάντα μάχεται για την «ενότητα δράσης της Αριστεράς» και ότι θέλει όσο κανείς άλλος μια κοινή πορεία. Μετά έφυγε.

Βράδυ Παρασκευής έγιναν οι τέσσερις ξεχωριστές συγκεντρώσεις. Η δική μας δεν είχε και τόσο κόσμο, αλλά ποιοτικά ήταν πολύ ανεβασμένη. Είχαμε μαζί και έναν βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, συν πολλά συνδικαλιστικά μεγαλοστελέχη του ΠΑΣΟΚ. Πέρασε η ώρα, ξεκίνησαν οι πορείες. Οι τρεις των άλλων ενώθηκαν σε μια κοινή. Αλλά και εμείς κάναμε την κοινή μας πορεία. Με έναν βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, συν πολλά συνδικαλιστικά μεγαλοστελέχη του ΠΑΣΟΚ. Στο ενδιάμεσο οι μεγαλοπαράγοντες του «Σωτηριακού» τηλεφωνούσαν στους δημοσιογράφους που ελέγχουν, για να πείσουν ότι έγινε κοινή πορεία, αποσιωπώντας τι ακριβώς εννοούν. Αλλωστε, θα τους ήταν τραγικό να διαψευστεί η πολυδιαφημισμένη προσπάθειά τους για την «ενότητα δράσης της Αριστεράς». Μπερδευτήκατε, ε; Εγώ να δείτε...


Για την αντιγραφή
Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ