Σάββατο 10 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Αντιφάσεις...

Οσοι ταξιδέψαμε τις αργίες έξω από την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, με δικό μας όχημα ή με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, είδαμε τη μεγάλη έξοδο. Οσοι μείναμε σπίτια μας την παρακολουθήσαμε από την τηλεόραση. Ακούσαμε και τα νούμερα: Σχεδόν δυο εκατομμύρια κάτοικοι της πρωτεύουσας την εγκατέλειψαν μετά χαράς για μια πολυήμερη απουσία στα πατρικά τους, στα χωριά, στα νησιά, στα όρη και τα βουνά. Μετακινήθηκαν με περίπου επτακόσιες πενήντα χιλιάδες ιδιωτικά αυτοκίνητα, με πλοία και καράβια με την οικογένειά τους ή με την παρέα τους και άφησαν την Αθήνα να αναπνεύσει. Ε, θα δημιουργούσαν και κάποια κίνηση στην επαρχία και θα διηγούνταν και στα παιδιά τους ή τα εγγόνια τους πώς ζούσαν πριν δεκάδες χρόνια οι άνθρωποι σ' αυτήν τη χώρα και για ποιο λόγο έγινε η εσωτερική μετανάστευση, κυνηγητό και τέτοια περασμένα ξεχασμένα.

Τους ανησυχούσαν, βέβαια, τα βουνά των σκουπιδιών που έβλεπαν στην τηλεόραση να σωρεύονται έξω από το σπίτι τους στο λεκανοπέδιο της Αττικής, αλλά έλπιζαν πως μέχρι να επιστρέψουν κάτι θα γινόταν. Παρά τα μποτιλιαρίσματα, τις καθυστερήσεις, τις όποιες δυσανασχετήσεις, εμείς από τον καναπέ ή από το τραπέζι με τα κόκκινα αυγά, λέγαμε, τι καλά, η ζωή πάει μπροστά. Πάνω σε τέσσερις τροχούς ή σε δίκυκλα ή με σκαριά πλεούμενων. Πολιτικο-οικονομο-φιλοσοφούσαμε κιόλας.

Οι άνθρωποι δουλεύουν και πρέπει να απολαμβάνουν. Δηλαδή, να δουλεύει κάποιος σε εργοστάσιο που κατασκευάζει λάστιχα αυτοκινήτου ή σε γκαράζ ή σε πρατήριο βενζίνης ή σε μηχανουργείο ή σε μπογιατζίδικο αυτοκινήτων ή όποια άλλη δουλιά και να μην έχει δικό του; Εξάλλου τα αγαθά που φύονται ή κατασκευάζονται για τους ανθρώπους δεν είναι; Αφού είμαστε ισχυρή Ελλάδα, να μην είμαστε και ατομικά ισχυροί - εννοώ οικονομικά;

Καλά πήγαιναν όλα, παρά τα ατυχήματα εξαιτίας κακοτεχνιών και άλλων προσπερασμάτων ή μετωπικών συγκρούσεων - εννοώ μηχανών και κυλίνδρων, δεν ξέρω πώς λέγονται τα διάφορα μέρη που συναπαρτίζουν ένα όχημα.

Δεν είχαμε προλάβει να χαρούμε για το φαινόμενο και τις αμέσως επόμενες μέρες έσκασε η βόμβα, δηλαδή τι έσκασε, σκασμένη ήταν, η ανεργία.

Τα «παράθυρα» των τηλεοπτικών καναλιών γέμισαν από τα γνωστά πορτρέτα που προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να εμφανίσουν ως «φυσικές» τις αιτίες της ανεργίας, να προβάλουν ακόμα μια φορά το γνωστό θέμα της ανταγωνιστικότητας, που όλοι οι άλλοι το παραβλέπουν και άλλα τέτοια γνωστά στα λόγια. Ομως, οι πεντακόσιοι ή τόσοι και άλλοι τόσοι της «Πάλκο» ή όποιας άλλης ταμπέλας μπαίνει στα βιοτεχνικά και βιομηχανικά προϊόντα, δε βγήκαν μόνο στο δρόμο όπως τις προηγούμενες βδομάδες για να αγωνιστούν κατά του πολέμου, αλλά πετάχτηκαν έξω από τη δουλιά τους. Πολύ απλά, έμειναν άνεργοι. Χωρίς προοπτική. Και επιπλέον έπεσε πάνω στο κεφάλι των εργαζομένων, και όχι μόνο των απολυμένων, η απειλή ότι η ανεργία θα φτάσει στο 18%.

Υποβάλλεται και η ρητορική ερώτηση προς μια απολυμένη εργάτρια της «Πάλκο»: Και τώρα τι σκέπτεστε να κάνετε; Τι να σκέπτεται, άραγε; Μάλλον τα παιδιά της, θα τολμούσα να σκεφτώ.

Α, και κάτι άλλο πριν το ξεχάσω. Κάποιος πολύ γνωστός, έστω και μόνο από το όνομά του αλλά και από την πιο γνωστή ρήση του, είπε πάνω από εκατόν πενήντα χρόνια τώρα ότι το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα.


Ιωάννα ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ