Παρασκευή 30 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Τα σύνορα της Κούβας

Πού βρίσκονται άραγε τα σύνορα της σοσιαλιστικής Κούβας; Στην Καραϊβική Θάλασσα και στον κόλπο του Μεξικού; Κοντά στις Μπαχάμες;

Δεν είμαι βέβαιος. Αισθάνομαι ότι και εδώ κοντά σαν «σύνορα» της Κούβας είναι. Οπως, λόγου χάρη, στη «Σίσσερ», στην «Υβόννη», στη «Γιούλα», στην «Αλάκο», στον «Αυγερινόπουλο»... στη Θεσσαλονίκη στις 20-22/6. Ετσι νομίζω..., ναι.

Είναι φανερό, ότι παλεύοντας για τα δικαιώματα στη δουλιά των απολυμένων και των άνεργων των «δικών μας» επιχειρήσεων, παλεύουμε ταυτόχρονα υπέρ της Κουβανικής σοσιαλιστικής Επανάστασης. Πώς γίνεται;

Πολύ απλά, γιατί ο αγώνας έχει νόημα, ουσία, επειδή στρέφεται κατά του πραγματικού εχθρού. Και ο πραγματικός εχθρός είναι ένας και κοινός. Ο καπιταλισμός, που σάπισε στο ανώτατΌ του στάδιο, τον ιμπεριαλισμό, έστω και με την προβιά της «νέας τάξης». Εστω κι αν έχει πολλά πρόσωπα και προσωπεία, σαν Μπους, Σαρόν, Μπλερ, Αθνάρ, NATO, ΕΕ, G7-8, αστική «δημοκρατία» κ.ά.

Στον αγώνα μας κατά των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, κατά της καπιταλιστικής ολοκλήρωσης, για την ανατροπή της δικτατορίας του κεφαλαίου, παλεύουμε μέσα απ' τις οργανώσεις μας και τα συνδικάτα για αιτήματα που η Κουβανική Επανάσταση έχει προ πολλού κατακτήσει.

Πράγματα, αιτήματα, στόχοι, που για μας τους μοντέρνους «Ευρωπαίους» είναι ένα μακρινό ακόμα όνειρο (αλλά όχι άπιαστο), όπως είναι το δικαίωμα να ζεις χωρίς εκμετάλλευση, να δουλεύεις και να υπάρχεις με αξιοπρέπεια, αγκαλιά με τα δικαιώματά σου σαν σύγχρονος άνθρωπος, μαζί με όλους τους εργαζόμενους ανθρώπους, αποτελούν στη σοσιαλιστική Κούβα τη βάση και το θεμέλιο της κοινωνίας. Γι' αυτό αγωνίστηκαν ο Τσε, ο Φιντέλ κι όλος ο λαός της. Γι' αυτά αγωνιζόμαστε και μεις. Για την κατάργηση της μισθωτής δουλείας, που βασίζεται στην ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής. Για την ειρήνη.

Ο αντιιμπεριαλιστικός αγώνας για την υπεράσπιση της τόσο κοντινής μας Κούβας και ο αντιμονοπωλιακός επίσης για την υπεράσπιση των εργατικών κατακτήσεων και προοπτικών μας, αποτελούνε δάχτυλα της ίδιας γροθιάς.

Ετσι αλληλέγγυα και σφιχτοδεμένα πρέπει να 'ναι για να απαιτήσουν, να διεκδικήσουν, να κατακτήσουν, να ανατρέψουν και αύριο να οικοδομήσουν.

Απ' το Μαϊάμι μπορεί να σας φαίνεται κοντά η Κούβα, αλλά είναι οφθαλμαπάτη, «φίλοι» Αμερικανοί ιμπεριαλιστές και όλοι οι υπόλοιποι της παρέας. Μην ξεγελιέστε. Δεν έχετε ιδέα, ούτε διανοείστε ως τα πού φτάνει η Κούβα.

Ο αγώνας μας είναι ενιαίος, χωρίς σύνορα και απογοήτευση. Από εδώ και μπρος είμαστε όλοι Κουβανοί. Το μόνο που καταφέρνετε με τις απειλές και τα σαμποτάζ είναι να μεγαλώνετε τα σύνορα, τον πληθυσμό και τη δύναμή της.

Πηγαίνετε μια βόλτα απ' τη «Σίσσερ». Αλλά ίσως να μη χρειάζεται. Εχετε και σεις τους δικούς σας εργαζόμενους κι απολυμένους - άνεργους, που νιώθουν και καταλαβαίνουν τι «βιολί βαράτε».

Κι αν μελετήσετε λίγο τα πράγματα, γιατί εμείς δεν είμαστε του Χάρβαρντ, κάτι μου λέει ότι θα διαπιστώσετε με τρόμο αυτό που εμείς με χαρά πιστεύουμε από παλιά, ότι αντί εσείς να πάτε, στα σίγουρα θα 'ρθει σε σας η «Κούβα». Ο λαός σας θα τη φέρει.


Λυκούργος ΜΠΟΖΙΚΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ