Σάββατο 31 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Τόποι ιεροί

Μακρόνησος, Γυάρος, Αϊ-Στράτης, Τρίκερι, Ικαριά, Ανάφη, Φολέγανδρος, Ακροναυπλία, Σκοπευτήριο Καισαριανής, Χαϊδάρι.

Τόποι ξεροί. Τόποι ιεροί... Τόποι εξορίας και βασανιστηρίων. Τόποι μαρτυρίου.

Τόποι με πέτρες και ξερολιθιές και βότσαλα αστραφτερά σε ήλιο καυτό κι άνεμο δυνατό. Τόποι γυμνοί. Κοτρόνια κι αφάνες κι ασπάλαθοι και φίδια και γυμνοσάλιαγκες. Πέτρες ματωμένες, τεμαχισμένες από γυμνές πατούσες. Βόγκοι και φωνές πιο σκληρές από γρανίτη.

Τόποι ποτισμένοι με αίμα, αλμύρα, ιδρώτα και βάσανα. Κόκκινοι τόποι. Αμόλευτοι. Δικοί μας. Καταδικοί μας.

Υμνος και θρήνος. Ηρωισμός. Πίστη και θυσία! Εκεί καίει Αγιον Φως και ευωδιάζει Αγιον Μύρος.

Παρακαλώ μην εγγίζετε και χάσει το σμάλτο την ψυχή του και σκουριάσει η όψη του.

Παρακαλώ από μακριά, μη σβήσετε τ' αχνάρια του μερμηγκιού και μην ταράξετε το πέταγμα της χρυσόμυγας που μόλις ρούφηξε το χυμό από τη μοναδική αγριοσυκιά της ρεματιάς.

Παρακαλώ μην προσεγγίζετε και χαθεί ο αχός από το μοιρολόγι και το θρήνο της χαροκαμένης μάνας.

Παρακαλώ μην αφουγκράζεστε, μην πατάτε και τρομάξετε τον ύπνο των μακαρίων και αδικαίωτων. Αφησαν σώμα και νου. Και μέλη ανθρώπινα, παρακαταθήκη στην Αιώνια Αμάχη για έναν κόσμο καλύτερο, με ισότητα και δικαιοσύνη, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Χιλιάδες νεκρά μάτια. Χιλιάδες νεκρά στόματα!

Παρακαλώ μην πλησιάσετε και μαγαριστεί το γεμάτο θύμησες, πείρα και πίκρα αμπάρι της μνήμης. Λήθη ή αλλοτρίωση ή διαστρέβλωση σ' αυτό, σημαίνει προσβολή στην Περηφάνια και στην Αξιοπρέπεια.

Μακριά από τον κόπρο της δημαγωγίας. Δεν έχετε καμιά δουλιά εκεί. Δεν έχετε κανένα δικαίωμα καπηλείας και σφετερισμού. Μη μολύνετε τη θυσία των Ηρώων. Μην πισωγυρίζετε την Ιστορία με εύκολα διδάγματα μοιρολατρίας, δουλικότητας και υποταγής. Είναι ύβρις. Ούτε να «κόβετε» τη Μακρόνησο στα προεκλογικά και ψηφοθηρικά μέτρα σας. Αυτό είναι χειρότερο κι από ύβρι.

Αφήστε αμόλευτο τον αιώνιο ύπνο των νεκρών και των βασανισμένων. Κι ανέγγιχτο το μαρτυρολόγιο. Μην τολμήσετε και γίνεστε καταγέλαστοι. Δε δικαιούσθε. Είστε οι φταίχτες, οι κατασκευαστές.

Οι «Νέοι Παρθενώνες» δεν επιδέχονται αλλοίωση ή διασυρμό. Ζητούν αναπαμό και δικαίωση στα δικά τους, καταδικά τους χώματα.

ΥΓ: Ελα τώρα, μην τρελαθούμε κιόλας με τα καμώματά τους. Τι δουλιά είχε ο Καραμανλής στον Αϊ- Στράτη, παρά μόνο για να δημαγωγήσει και να δώσει, υποτίθεται, απτά δείγματα των «ανοιγμάτων» του στην Αριστερά; Ποιοι είχαν εξορίσει, βασανίσει και φυλακίσει τους αγωνιστές στον Αϊ-Στράτη; Η παράταξή τους, το κόμμα τους, η πολιτική τους, η νοοτροπία τους, τα συμφέροντά τους.


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ