Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Σαν αύριο...

Ηταν σαν αύριο, πριν δυο χρόνια. Οταν, ξαφνικά και αναπάντεχα, οι «Δίδυμοι Πύργοι» του Μανχάταν - σύμβολα της αμερικανικής οικονομικής ισχύος και της καπιταλιστικής κυριαρχίας - χτυπημένα από δυο επιβατικά αεροπλάνα, σωριάζονταν καταγής, θάβοντας στα ερείπιά τους χιλιάδες ανύποπτους κι αθώους ανθρώπους. Η Νέα Υόρκη - η πόλη σύμβολο του κοσμοπολιτισμού - πνιγμένη στους καπνούς και τη σκόνη, δεν μπορούσε ν' ανασάνει. Η παντοδύναμη κι άτρωτη ιμπεριαλιστική υπερδύναμη βρισκόταν σε κατάσταση πανικού - ο πρόεδρός της και επίδοξος κοσμοκράτωρ κρυβόταν, για να γλιτώσει το τομάρι του - κι ο λαός της συνειδητοποιούσε, με τραγικό τρόπο, το μέγεθος της αδυναμίας του ισχυρού. Αναυδη η ανθρωπότητα, παρακολουθούσε, με δέος, τα συμβαίνοντα, φοβούμενη πως θα είναι πολύ χειρότερα τα μελλούμενα.

Και σαν έπεσε ο κουρνιαχτός, φάνηκε αγριεμένο το πρόσωπο του Μπους κι η ανθρωπότητα ανατρίχιασε. «Κηρύσσω τον πόλεμο εναντίον όλων κι όποιος δεν είναι μαζί μου, είναι εναντίον μου», διαμήνυσε ο Τεξανός. Το βλέμμα του άγριο κι εκδικητικό, ο τόνος της φωνής του σκληρός κι απειλητικός κι ο φόβος απλώθηκε στον πλανήτη. Αρχισαν να φοβούνται ακόμα κι εκείνοι που, παρασυρμένοι από τα αισθήματα συμπόνιας προς τα αθώα θύματα, ή καθοδηγούμενοι από το «σύνδρομο» προσκόλλησης στους ισχυρούς, έσπευσαν, αμέσως μετά την τρομοκρατική επίθεση, να δηλώσουν «είμαστε όλοι Αμερικανοί». Κι ο πόλεμος ξεκίνησε. Πρώτος στόχος, το πάμφτωχο και τυραγνισμένο Αφγανιστάν, που «ξεχερσώθηκε» από τις βόμβες, χιλιάδες Αφγανοί δολοφονήθηκαν. Υστερα το Ιράκ, που ακόμα ματώνει, αλλά κι αντιστέκεται. Κι έπεται συνέχεια...

Από τότε, κάποιοι υποστήριξαν πως η τρομοκρατική επίθεση στη Νέα Υόρκη ήταν το πρόσχημα του Μπους, όπως η πυρπόληση του Ράιχστανγκ αποτέλεσε το πρόσχημα του Χίτλερ. Διαμήνυσαν ότι στόχος του εξαγγελλόμενου πολέμου δεν είναι η τρομοκρατία, αλλά η ανεξαρτησία των χωρών, η ελευθερία των λαών. Και προφήτευσαν πως ο Μπιν Λάντεν και ο μουλάς Ομάρ θα την «έβγαζαν καθαρή», αλλά θα την πλήρωναν κάποιοι από όσους αντιστέκονται, με οιονδήποτε τρόπο, στη Νέα Τάξη του ιμπεριαλισμού. Τότε λοιδορήθηκαν, κατηγορήθηκαν σαν «αντιαμερικανοί» και «συνωμοσιολόγοι». Τώρα δικαιώθηκαν. Σήμερα, πλέον, ούτε ο ...Πρετεντέρης δεν ισχυρίζεται ότι εκείνο το τρομοκρατικό χτύπημα ήταν αποκλειστική υπόθεση μερικών φανατικών, που έδρασαν ερήμην των μυστικών υπηρεσιών και κάποιων ανθρώπων της αμερικανικής πολιτικής ηγεσίας.

Μετά την 11/9 το παρόν της Γης έγινε χειρότερο και το μέλλον της πιο δύσκολο. Ο πόλεμος έγινε μόνιμη τρομοκρατική απειλή των ισχυρών κι η υποταγή το μόνο σωσίβιο των αδυνάμων. Ομως, δεν μπορεί έτσι να προχωρήσει η ανθρωπότητα. Ενας άξεστος καουμπόη δε θα μπορέσει να σταματήσει τον ρου της Ιστορίας. Οι λαοί θα αντιδράσουν, θα βρεθούν γενναίοι να «τραβήξουν» όσους στέκουν αναποφάσιστοι, ακόμη και τους δειλούς. Και τελικά, οι άνθρωποι θα επικρατήσουν κι όχι τα ανθρωποειδή...

ΔΙΟΡΘΩΣΗ «Ρ»:Στα χτεσινά διακριτικά του Ι. Α. Προυσανίδη, ο στίχος του ποιητή είναι «Με την πρώτη σταγόνα της βροχής σκοτώθηκε το καλοκαίρι» κι όχι ...σβήστηκε το καλοκαίρι, όπως εσφαλμένα γράφτηκε.


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ