Πέμπτη 16 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Στο σκαμνί!

Κι όμως, είμαστε όλοι εν δυνάμει «παράνομοι» και «καταχρηστικοί». Μέτρα να δεις πόσες δίκες έγιναν την τελευταία 10ετία, με συνδικαλιστές εργάτες, αγωνιστές αγρότες, μαθητές και πολλούς ακόμη να κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Ρακένδυτη «δημοκρατία», κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των λίγων, που κρατούν στα χέρια τους τη μαριονέτα - καρικατούρα του κάθε Σημίτη και Καραμανλή, του κάθε αναλώσιμου πολιτικού λογιστή στα υπερκέρδη τους. Τελευταίο παράδειγμα; Δυο δίκες, μια που έγινε και μια που έρχεται στις 29 του Οκτώβρη. Για την ακρίβεια, δεν έρχεται, ξανάρχεται, αφού στην πρώτη της έκδοση φαίνεται πως δεν εκπλήρωσε την αποστολή της.

Πριν από λίγες μέρες, εφτά στελέχη του ΠΑΜΕ καταδικάζονταν σε 5μηνη φυλάκιση. Το «έγκλημα» καθόλα προβλεπόμενο από τον Ποινικό Κώδικα της πολυδιαφημισμένης «δημοκρατίας». Μέρες κινητοποιήσεων, με τους εργαζόμενους να αντιπαλεύουν στο δρόμο το αντιασφαλιστικό τερατούργημα. Το αίτημα, όπως και το σκεπτικό, απλό. «Δίνεις στον εργοδότη μου το δικαίωμα να μου πίνει το αίμα, να με ξεζουμίζει, απλήρωτο ή κακοπληρωμένο, μια ζωή. Τώρα θα του χαρίσεις και τη σύνταξή μου; Ε όχι, ρε κερατά!». Εκατοντάδες χιλιάδες ύποπτοι εγκληματίες, εφτά από αυτούς - καθόλου τυχαία οι συγκεκριμένοι - στο σκαμνί, «ένοχος ο κατηγορούμενος» και τα λοιπά και τα λοιπά.

Παράδειγμα δεύτερο. Ετος 1999, τα ΝΑΤΟικά μαντρόσκυλα γαυγίζουν έξω και πάνω από τη Γιουγκοσλαβία. Κερκόπορτα το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στο ρόλο του Εφιάλτη - τόσο για το γιουγκοσλαβικό, όσο και για τον ελληνικό λαό - η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ξανά ο λαός στο δρόμο, ξανά φωνές, εξίσου απλό το σκεπτικό και το αίτημα: «Εχεις ξεπουλήσει τα πάντα για τις μπίζνες των αφεντικών σου, ζάρωσες από τους τεμενάδες, θα σουβλίσεις και έναν ολόκληρο λαό στους δείκτες της οικονομίας σου; Πίσω, ρε άτιμε!». Στο σκαμνί, αυτή τη φορά, πέντε αγωνιστές της ειρήνης, σ' ένα ιδιότυπο «ειρηνο-δικείο».

Οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Η επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού μέσα και έξω από τα σύνορα, με κοινό στόχο το χτύπημα κάθε αντίστασης, για να δοθεί μια ανάσα στο αδιέξοδο, που από μόνο του το σύστημα γεννάει. Κοινή, όμως, και η λαϊκή απάντηση. Σε πείσμα εκείνων που προσπαθούσαν να πείσουν πως άλλο το Ασφαλιστικό, άλλο ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ και αλλού. Αλλο ΗΠΑ, άλλο Γαλλογερμανία.

Για τους τρομονόμους του δικομματισμού, είμαστε όλοι ύποπτοι. Ο Ευρωστρατός και τα ευρωεντάλματα παραμονεύουν, έχουν ανάμεσα στις άλλες σφραγίδες και εκείνη του Συνασπισμού, έστω και σε κάποια γωνία. Η ευρωδημοκρατία που ευαγγελίζονται δε χωράει τους «αντιφρονούντες» «στασιαστές» εργαζόμενους, που αγωνίζονται για το ψωμί τους και την ειρήνη.

Το βέβαιο είναι πως ο λαός δε θα αργήσει να στήσει το δικό του δικαστήριο. Τα εγκλήματά τους, άλλωστε, έχουν ήδη κάνει τη δικογραφία τόμο ασήκωτο. Και μπροστά στις εκλογές, είναι μια καλή ευκαιρία να τους κολλήσει το κατηγορητήριο στην πόρτα, να τους φέρει ένα βήμα πιο κοντά στο σκαμνί. Με ψήφο αντίστασης στο ΚΚΕ να στείλει στη γωνία πράσινους, μπλε και ροζ «δημοκράτες», να τους θυμίσει πως μόνη δημοκρατία είναι αυτή που έχει στην καρδιά της το δικό του δίκιο.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ