Σάββατο 29 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ομοιότητες...

«Και τότε είδαμε τη γη που χρόνια ψάχναμε/ πως δεν την έγραφε κανένας χάρτης/ κι / ουδέ καμιά Γραφή την τραγουδούσ' εκείνη./ Και χτίσαμε την πιο μεγάλη ήπειρο μέσα μας./ Και την καλέσαμε αδερφοσύνη» (Τ. Λειβαδίτης)

Στο πρώτο χιτλερικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Νταχάου, κλείνονται, το 1933, αντιφασίστες κομμουνιστές. Τους δρόμους οι ναζίδες, τα μονοπάτια, τα έκρυβαν όσο καλύτερα μπορούσαν! Κανένα αδιάκριτο βλέμμα δεν έπρεπε να πέσει, σ' εκείνα τα απαγορευμένα μονοπάτια, που οδηγούσαν στα ίχνη των εγκλημάτων του φασισμού, στα φοβερά στρατόπεδα. Οι τόποι φρίκης και μαρτυρίου ήταν επιλεγμένοι μακριά από πόλεις, χωριά, συνοικισμούς, κατοικημένες περιοχές. Η Διεθνής του Κομμουνιστικού Κόμματος κατήγγειλε, το 1935, το φασισμό, σ' όλον τον κόσμο, για τα βασανιστήρια που διέπραττε. Οτι στο πρώτο σούρουπο, γύρω από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ακούγονταν σπαρακτικές ανθρώπινες κραυγές. Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός σιωπούσε. Σ' αυτό το στρατόπεδο σχεδιάστηκε αργότερα εργοστάσιο πυρομαχικών. Οι έγκλειστοι των στρατοπέδων δούλευαν για την πολεμική παραγωγή (απόδοση ασθενής, αλλά ήταν βολική). Αργότερα χιλιάδες Γερμανοί, δημοκρατικοί, φιλειρηνικοί άνθρωποι, εκατομμύρια εβραίων, υπηκόων όλων των εθνών, που βρέθηκαν, κατά το Β` Παγκόσμιο Πόλεμο, κάτω απ' τη γερμανική μπότα, βρήκαν συνολικά το θάνατο (κρεμάλα - ραβδισμός - ο θάλαμος των ασφυξιογόνων αερίων, ήταν η έκφραση ενός ειδικού σαδισμού, που εξόντωνε, δίχως ν' αφήνει ίχνη αίματος).

Αλλά, όπως τότε ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός σιωπούσε, έτσι και οι «κατευναστές» της ΕΕ, της σοσιαλδημοκρατίας, σήμερα σιωπούν. Εθελοτυφλούν μπροστά στην κόλαση του Γκουαντανάμο (ανατολική Κούβα). Οι Σρέντερ - Σιράκ - Μπλερ - Μπους παραδίδουν τους ανθρώπους (δίχως κατηγορία), τους πολιτικούς κρατούμενους (όπου Γης) στα δόντια των λύκων. Εκεί, οι άναρθροι ήχοι ξεφεύγουν απ' τα λαρύγγια των ανθρώπων. Υφίστανται τα πιο επιστημονικά βασανιστήρια, των νέων σταντάρτενς - φίρερ (βαθμούχων των νέων «Ες-Ες»). Δίχως μάρτυρες υπεράσπισης οι κρατούμενοι, με την πελιδνή χλωμάδα του θανάτου, με μάτια πρησμένα, με δόντια σπασμένα, βρίσκονται στο χείλος της απελπισίας. Το «διεθνές δικαστήριο», της «κυρίας» Ντελπόντε, το βουλώνει! Είναι αναπόσπαστο, οργανικό μέρος του συστήματος, του προγράμματος, που οδηγεί με ακρίβεια στα αφεντικά - κατ' ευθείαν, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, με πρόσχημα την «τρομοκρατία». Με μηχανισμούς, ο ΟΗΕ (των ισχυρών) κουκουλώνει την κόλαση του Γκουαντανάμο (αμερικανική βάση).

Σ' αυτό το έσχατο σημείο της ανθρώπινης αντοχής, ζητούν οι έγκλειστοι του Γκουαντανάμο την εφαρμογή των δικαιωμάτων του ανθρώπου (συνήγορος - μία δίκη). Τα νέα «ηλεκτρονικά στρατόπεδα» συγκέντρωσης υψίστης τεχνολογίας έχουν ιστορικές ομοιότητες με τη «νυχτερινή φυλακή» του Πλάτωνα, την «ιδεώδη πολιτεία» της «Δημοκρατίας» (έκλειναν αντιφρονούντες), με τους θαλάμους των ασφυξιογόνων αερίων του ναζισμού. Στη σημερινή ιμπεριαλιστική εποχή, είναι εν εξελίξει μια συστηματική οργάνωση θανάτου. Στους έγκλειστους, συμπεριφέρονται όπως και στα αδέσποτα σκυλιά! Η «κόλαση του Δάντη». Για να «κινήσουν» την προσοχή μας, κάνουν πολέμους!! Καπιταλιστικά ΜΜΕ εμπορεύονται, πωλούν εικόνες, περιγράφοντας την κόλαση! Ομως, κάνουν πως δε βλέπουν, δεν ακούνε τους ολοφυρμούς. Τι υποκρισία! «Η ιστορία έγνεθε - γυρίζοντας τις νίκες σε ξαφνικούς χαμούς. Κι ύστερα η στάχτη έθαβε τους δρόμους και τα ονόματα των νεκρών» (Τάσος Λειβαδίτης).


Παναγιώτης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ