Σάββατο 5 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Οι μικρομεσαίοι αγρότες

«Αύριο μες στους χλωρούς κυμαντισμούς της γης / θα βρούνε φλέβα οι οιωνοί και τα ιδανικά κοχλάζοντας / και θα ορμήσει άλογο άγριο / και θα καλπάσει περήφανο / ανεμίζοντας τη χαίτη, / στις όψεις των φύλλων...»

(Κώστας Δ. Υφαντής)

Με την ένταξη της χώρας μας στην ΕΟΚ, αρκετοί κονδυλοφόροι της αστικής τάξης είχαν γράψει ότι το αγροτικό εισόδημα θα «αυξηθεί». Διαψεύστηκαν. Οι συνέπειες έχουν ήδη γίνει φανερές και θα διευρύνονται όσο διευρύνεται η καπιταλιστική ΕΕ με την ένταξη και άλλων κρατών. Μικρομεσαίοι αγρότες οδηγούνται στο ξεκλήρισμα! Η αγροτική οικονομία ουσιαστικά εμφανίζει πτώση, παρά τις χαρούλες του δικομματικού συστήματος. Τις δύο τελευταίες δεκαετίες μειώθηκε ο ρυθμός αύξησης του αποθεματικού κεφαλαίου ανά στρέμμα. Αυτό οφείλεται στην αντίστοιχη μείωση των συνολικών επενδύσεων σε πάγιο κεφάλαιο. Συνεχίζεται η συγκέντρωση της παραγωγής, το βίαιο ξεκλήρισμα των φτωχών-μικρομεσαίων αγροτών. Οξύνθηκε το πρόβλημα της γήρανσης του αγροτικού πληθυσμού. Η αγροτική απασχόληση μειώνεται κατά 2,5% ετησίως. Το «δούναι και λαβείν» μπορεί σχηματικά να καταγραφεί ως σταθερή απώλεια αγροτών-αγροτικού εισοδήματος...

Αυτή είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι συνέπειες των μέτρων, που συναποφασίζουν στις Βρυξέλλες τα κόμματα που την υποστηρίζουν. Εχουν στόχο όχι να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών, αλλά αυτά της ολιγαρχίας. Οι μικρομεσαίοι αγρότες, όπως είναι στην Ελλάδα, δεν μπορούν να αντέξουν στον ανταγωνισμό των μεγαλοαγροτών της ΕΕ. Ενθαρρύνουν την αγρανάπαυση. Δηλαδή, τη μείωση της παραγωγής ορισμένων αγροτικών προϊόντων. Οι χειρότερες μέρες για τους βαμβακοπαραγωγούς, μετά το τελευταίο συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας, έρχονται. Οι αριθμοί των αποκλειομένων ζωνών, για τους βαμβακοκαλλιεργητές, το δείχνουν. Το ετήσιο εισόδημα για το φτωχό αγρότη το 2002 ήταν 4.830 ευρώ. Μοιάζει με «επίδομα» για να αποφευχθούν οι κοινωνικές εντάσεις. Για να υλοποιηθεί «ομαλά» η αντιαγροτική πολιτική. Οριστικά οδηγεί μεγάλο κομμάτι της αγροτιάς στην εγκατάλειψη της γης.

Με την «Ατζέντα 2000», τη συμφωνία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου με την ΕΕ, θα καλπάσουν οι ρυθμοί προσαρμογής της κοινοτικής γεωργίας στην παγκόσμια καπιταλιστική αγορά. Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων θα εξισωθούν με τις διεθνείς τιμές, για να αγοράζουν οι εμποροβιομήχανοι και οι πολυεθνικές αγροτικά προϊόντα σε εξευτελιστικές τιμές. Θα αυξηθεί η συγκέντρωση χωραφιών, παραγωγής, εισοδήματος σε λίγους. Η μείωση της αγροτικής απασχόλησης, το έλλειμμα στο αγροτικό ισοζύγιο, η εξάρτηση της χώρας μας σε βασικά προϊόντα «διατροφής» επιτείνονται, εξαιτίας και των μεταλλαγμένων που κυκλοφορούν με τη βούλα των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Το ΚΚΕ μίλησε ευθαρσώς. Ενάντια στο κλίμα εκφυλισμού που τόσο μεθοδικά καλλιεργήθηκε, το ΚΚΕ και οι σύμμαχοί του υπερασπίστηκαν το μόχθο και τον αγώνα των αγροτών στους δρόμους. Ενάντια στη μετατροπή των αγροτών σε ψευτο-επιδοματούχους εν ανεργία. Γι' αυτό το τρίπτυχο Αντίσταση-Απειθαρχία-Ανυπακοή προς την ΕΕ αγγίζει τους φτωχομεσαίους αγρότες. Με την ψήφο τους υπέρ του ΚΚΕ, να αντισταθούν στο δικομματισμό, που θέλει να εφαρμόσει στην Ελλάδα τις καπιταλιστικές προσαρμογές και αναδιαρθρώσεις.


Παναγιώτης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ