Σάββατο 15 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Τα φασιστικά αποτυπώματα...

«Στο Γκουαντανάμο παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα, ακόμη και οι νόμοι των ΗΠΑ...» (Γιάννης Πανούσης)

Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος υπήρξε μία έκφραση - εκτός των άλλων - της παρακμής του καπιταλιστικού συστήματος. Λίγα χρόνια μετά, ο καπιταλισμός στην Ευρώπη έβρισκε διέξοδο στα φασιστικά κινήματα. Απ' τη «συστολή» των αγορών στη «διαστολή» των αγορών, εν τέλει μέσα απ' τον πόλεμο. Ο σάπιος καπιταλισμός δεν μπορούσε να συνεχίσει την επικυριαρχία του με «δημοκρατικά σχήματα» στην Ευρώπη... Ο Μουσολίνι ήρθε στην εξουσία το 1922-'23. Δέκα χρόνια αργότερα, το Γενάρη του 1933, ο Χίτλερ ανεβαίνει στην εξουσία καταλύοντας τη «Δημοκρατία της Βαϊμάρης». Κηρύχτηκε η ναζιστική δικτατορία. Απ' το 1933 έως το 1939, το Σεπτέμβρη, που άρχιζε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, με τη γερμανική εισβολή στην Πολωνία, ένα εκατομμύριο Γερμανοί φυλακίζονται, 225.000 καταδικάζονται για πολιτικούς λόγους. Μεταξύ 1933 και 1945 εκτελούνται 40.000 Γερμανοί πολιτικοί κρατούμενοι. Στον αριθμό αυτό δε λαμβάνονται υπόψη οι αποφάσεις των ναζιστικών στρατοδικείων και οι εκτελέσεις των Ες-Ες. Ο λογαριασμός του αίματος δε μετριέται... Η γερμανική αντίσταση διεκδικεί μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία του ευρωπαϊκού αντιφασιστικού κινήματος, με τους κομμουνιστές να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Η επιβολή του γερμανικού φασισμού πάνω σ' ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη δεν ήταν απλά η τελευταία πράξη του δράματος. Κάτω απ' τη ναζιστική κυριαρχία βρήκαν γόνιμο έδαφος για υπερκέρδη εκατοντάδες Ευρωπαίοι καπιταλιστές, και όχι μόνο. Εκατομμύρια Ευρωπαίοι υποβάλλονταν σε ανείπωτα βάσανα, βλέποντας την κυρίαρχη τάξη των κεφαλαιοκρατών να διατηρεί σχέσεις φιλικές, να συνεργάζεται με τους ξένους κατακτητές, να συσσωρεύει κέρδη από τον πόλεμο, την εξαθλίωση, τη μαζική μιζέρια των ανθρώπων. Η επίσκεψη στο Βερολίνο του υπουργού των Στρατιωτικών της Νορβηγίας Βιντκούτ Κουίσλιγκ, η συνεργασία του με το Γ΄ Ράιχ, έμειναν στην Ιστορία ως μίασμα... Ο Χίτλερ είχε καταργήσει την άσκηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων κι ελευθεριών. Ο ρατσισμός κάθε είδους φούντωνε. Ο πόλεμος με τα εκατομμύρια θύματα συνοδεύτηκε από τα κολαστήρια κατά των Εβραίων. Τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας πολλαπλασιάστηκαν. Στην Ισπανία ο Φράνκο επέβαλε φασιστικό καθεστώς το 1937. Τον ίδιο καιρό, συμπληρώθηκε μία μισο-βοναπαρτική δικτατορία που γεννήθηκε στην «υπερδημοκρατική Γαλλία»! Αποκάλυπτε το πραγματικό «πρόσωπο» του κεφαλαίου.

Το ίδιο πρόσωπο της «νέας τάξης» του αίματος σήμερα, συμμαχεί με ΕΕ-ΝΑΤΟ. Δημιουργούν μηχανισμούς κατά των λαών. Ο ευρωαμερικανικός ιμπεριαλισμός συνωμοτεί, με προφανέστατους στόχους: Τον έλεγχο των αγορών και την καθυπόταξη των λαών. Οι «εύθραυστες ισορροπίες», σε τεντωμένα ιμπεριαλιστικά σχέδια, για ΠΓΔΜ-Κόσσοβο-Βαλκάνια εν γένει-Ουκρανία, είναι έτοιμες να σπάσουν βυθίζοντας πάλι στο αίμα τους λαούς. Οι πολεμικές ασκήσεις στον Καύκασο και στην ευρύτερη περιοχή επιβεβαιώνουν τους στόχους του ιμπεριαλισμού. Ενα «νέο Ανατολικό Ζήτημα» ως πρόσχημα, να στραφούν λαοί εναντίον λαών, εξυφαίνεται! Με την επίσκεψη πλήθους αξιωματούχων των ΝΑΤΟ-ΕΕ(Σολάνα)-ΗΠΑ, συμπληρώνουν τα σχέδιά τους (αγορές) για μεγάλη - Μέση Ανατολή. Για να καταδυναστεύουν τους λαούς, δυναμιτίζουν την ειρηνική συνύπαρξή τους.


Παναγιώτης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ