Τετάρτη 9 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
«Μαύρη αράχνη»

Το πρώτο «δείγμα» ήταν η Μαντλίν Ολμπράιτ. Η «λυσσασμένη σκύλα», που ξέσκισε τη Γιουγκοσλαβία. Το «δεξί χέρι» του «αριστερού» Κλίντον, που, 54 χρόνια μετά τη λήξη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, έφερε, ξανά, την Ευρώπη μπροστά στον πολεμικό όλεθρο. Το ανέραστο «φουσκωμένο μπαλόνι», με τη μουσούδα της ύαινας και το βλέμμα της νυφίτσας, που ηδονιζόταν από τους βομβαρδισμούς και χαιρόταν για τις «παράπλευρες απώλειες». Τη θυμάστε; Τα λόγια της, βόλια στην καρδιά των μελλοθανάτων Σέρβων. Το χαμόγελό της, αντιγραφή της στοματικής σύσπασης ευχαρίστησης που κάνει ο «κίλερ», μετά το τελευταίο από τα, κατά συρροήν, ειδεχθή εγκλήματά του. Γυναίκα που ποτέ δε σκέφτηκε τον πόνο της μάνας μπροστά στο μνήμα του παιδιού της, την πίκρα της συζύγου για τον παντοτινό χωρισμό από τον άνδρα της.

Ερχεται, τώρα, το δεύτερο «δείγμα». Η Κοντολίζα Ράις, νέα υπουργός Εξωτερικών του Μπους, είναι η «εξέλιξη» της Μαντλίν Ολμπράιτ, προς το χειρότερο. Από τη «λυσσασμένη σκύλα», στη «μαύρη αράχνη», που σκοτώνει ό,τι πιάνει στον ιστό της, ακόμα κι όποιον της προσφέρει απόλαυση. Τούτη η γυναίκα είναι πιο άσχημη - σου θυμίζει την «κακιά μάγισσα», που απειλεί και σε τρομάζει - πιο αντιδραστική, πιο φιλοπόλεμη από την άλλη. Στο πρόσωπό της, η προσωποποίηση της παγκόσμιας απειλής κατά της ανθρωπότητας. Την ακούς να μιλάει και νιώθεις πως το κόμπλεξ τη σπρώχνει να μισεί τους ανθρώπους και να επιβουλεύεται την οικουμένη.

Ρίγη στη σπονδυλική στήλη της ανθρωπότητας προκαλούν τα «ανθρωποειδή» της ιμπεριαλιστικής συμμορίας. Και η περιοδεία, αυτές τις μέρες, της Κοντολίζα Ράις στην Ευρώπη εμπεριέχει νέες απειλές, προμηνύει νέα δεινά. Η «μαύρη αράχνη» απλώνει τον ιστό της στη γηραιά ήπειρο, για να δείξει ποιος είναι το «μεγάλο αφεντικό» του ιμπεριαλισμού. Ερχεται να υπενθυμίσει στους Ευρωπαίους ηγέτες την υποχρέωσή τους να συνταχθούν με τον Μπους στους νέους πολέμους που ετοιμάζει, να τους διατάξει «να βγάλουν το σκασμό» γιατί «δεν τους παίρνει» να διαφωνούν και να διαφοροποιούνται, ούτε στα λόγια και «για τα μάτια του κόσμου».

Αλλά οι λαοί της Ευρώπης γιατί να μπλέκουν «στον ιστό της αράχνης»; Γιατί ν' ακολουθούν τους «ηγέτες» στο δρόμο της συνεργασίας και της συνενοχής με τα πολεμικά αρπακτικά των ΗΠΑ; Σήμερα, πια, δε φτάνει ο αντιαμερικανισμός των γκάλοπ, δεν αρκούν οι διαδηλώσεις της οργής. Χρειάζεται οι ευρωπαϊκοί λαοί να σηκώνουν, καθημερινά, το αγωνιστικό ανάστημά τους στα πολεμικά σχέδια των Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, που απειλούν το ειρηνικό μέλλον της ηπείρου μας και του πλανήτη ολόκληρου.

Στη χώρα μας η «μαύρη αράχνη» δεν προβλέπεται να φανεί, αυτό το διάστημα. Ισως να σκέφτηκε τις αντιδράσεις του ελληνικού λαού, ο οποίος ποτέ δεν καλοδέχτηκε τους εκπροσώπους του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Ισως, πάλι, να θεωρεί πως δεν υπάρχει λόγος επίσκεψης στην Ελλάδα, μια και κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση κάνουν ό,τι ακριβώς έχει ζητήσει...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ