Σάββατο 22 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Περί ήθους και ύφους

Δεν έχω καμιά διάθεση ν' αναλύσω φιλοσοφικά τι σημαίνουν ήθος και ύφος. Ούτε αρκετές γνώσεις έχω, ούτε την επιθυμία, ούτε και η στήλη το επιτρέπει. Θα το περιγράψω έτσι ακριβώς, όπως το νιώθω, όπως βγαίνει από την ψυχή μου.

Το ήθος και ύφος είναι έννοιες αλληλένδετες και πηγάζουν από την αγωγή, την παιδεία, την ιδεολογία και προπαντός το χαρακτήρα του καθενός μας. Ενισχυτικό, βέβαια, ρόλο στην εξέλιξη αυτών των χαρακτηριστικών του ανθρώπου είναι το κοινωνικό σύστημα που ζούμε (βιώνουμε), ο καπιταλισμός και ο κατεξοχήν ο τρόπος εξουσίας του, όπου για την εδραίωσή του ανασύρονται από τον πυθμένα της επιβολής, ο αυταρχισμός, η αλαζονεία, η προπαγάνδα, η παραπληροφόρηση, η κατάχρηση εξουσίας και σε τελευταία ανάλυση ο αλήτικος πολιτικός τσαμπουκάς, η αγυρτεία και ο καιροσκοπισμός ορισμένων εξουσιαστών που έχοντας το πεπόνι και το μαχαίρι μπορούν να το χειρίζονται ανενδοίαστα όπως αυτοί θέλουν.

* * *

Το ήθος και το ύφος δε διδάσκονται σε κανένα πανεπιστήμιο της Γης. Απορρέει από την ψυχή μας και τις πατροπαράδοτες κληρονομιές που μας γαλούχησαν η λαϊκή θυμοσοφία ενός Μακρυγιάννη και η παλικαριά ενός Κολοκοτρώνη.

Ηθος και ύφος πηγαίνουν παρέα με τη ρωμαίικη λεβεντιά και το φιλότιμο.

Ηθος και ύφος σημαίνει μπέσα. Σημαίνει αντιμετώπιση του πολιτικού ή ανταγωνιστικού μας αντιπάλου, από ίδιες θέσεις, από ίδια επίπεδα, από το ίδιο ύψος ώστε να μπορούμε να τον βλέπουμε στα μάτια κι όχι να νιώθουμε υπεράνω πάσης κριτικής.

Και δεν είναι μια ασθμαίνουσα παρακμή βρώμικης πρακτικής, ένας ορυμαγδός κακόβουλων σκέψεων που πηγάζουν από συμπλεγματικές λειτουργίες μη φυσιολογικές. Ενας άθλιος μηχανισμός - προσβολή των θεσμών.

* * *

Ηθος και ύφος σημαίνει ποιότητα ανθρώπου και δεν είναι (υπο)προϊόν μια κάποιας (υπο)κουλτούρας.

Ηθος και ύφος σημαίνει αντρίκειος λόγος και ντόμπρα συμπεριφορά και δε σημαίνει ανοίγω το στόμα, υβρεολογώ και όποιον πάρει ο Χάρος... Κι όταν αυτός ο άλλος τολμήσει να μου αντιπαρατεθεί, τολμήσει να με αντικρούσει, τολμήσει να μ' απαντήσει, τότε τον τυλίγω σε μια κόλλα χαρτί και το στήνω στον τοίχο. Αυτό είναι αναντρία, αυτό είναι ξετσιπωσιά και χυδαιότητα. Λίγη τσίπα, λίγη ντροπή δε βλάπτει. Μη μολύνετε περισσότερο ό,τι άλλο έχετε αγγίσει, θρασομανείς καλαμοκαβαλάρηδες.

* * *

Περνούσα την Κυριακή το πρωί στις 9 και μισή έξω από την Εθνική Πινακοθήκη. Είδα κόσμο πολύ να περιμένει καρτερικά τη σειρά του να επισκεφθεί - τελευταίες μέρες - την έκθεση ζωγραφικής με έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου που συγκεντρώθηκαν στον χώρο από αρκετά μουσεία της Ευρώπης. Χάρηκα πάρα πολύ για το φαινόμενο. Οσο πιο πολλές ουρές, όσο πιο πολύς κόσμος υπάρχει έξω και μέσα στις πινακοθήκες, έξω και μέσα στα μουσεία, έξω και μέσα στα βιβλιοπωλεία (και τις εκθέσεις) έξω και μέσα στον καλό κινηματογράφο και το καλό θέατρο, έξω και μέσα στις συναυλίες. Τόσο θα μπορεί καλύτερα ν' αντιλαμβάνεται τι σημαίνουν ήθος και ύφος και τόσο λιγότεροι θα ψηφίζουν το κόμμα του Κ. Γιαννόπουλου, της παρέας του και τις παρεμφερείς μ' αυτούς πολιτικές.


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ