Πέμπτη 2 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Πέντε λεπτά της ώρας

Στα πέντε λεπτά της ώρας, που έμεινα όρθιος σε στάση προσοχής, πλάι στο τιμημένο φέρετρο, το σκεπασμένο με την κόκκινη σημαία τ' αγώνα, με διαπερνούσαν σύγκορμα, αλλεπάλληλα ηλεκτρικά ρεύματα. Πλούτισα με καινούριες πολύτιμες εμπειρίες και, κυρίως, άντλησα αμέτρητη δύναμη, πολύ κουράγιο και πίστη.

Ηρθε μια γερόντισσα, σίγουρα πιο μεγάλη στα χρόνια απ' το νεκρό, υποβασταζόμενη από δυο νεότερους και βοηθούμενη από μια μπαστούνα στο ένα της χέρι. Στο βασανισμένο και γερασμένο πρόσωπό της ήταν ζωγραφισμένη η αταλάντευτη απόφαση να προσκυνήσει. Στα μάτια τα κατακόκκινα από το κλάμα, φαινότανε πως θα 'τανε τάμα ζωής για ζωντανόν για πεθαμένον. Κι ύστερα ένας παππούς, ένας παλιός αντάρτης, με τ' αγγόνι στο χέρι -ήταν δεν ήταν 7-8 χρονών - σκύβει και του λέει: «Αγγιξε τούτη την κόκκινη σημαία πάνω στο φέρετρο, άγγιξε τούτη τη γελαστή φωτογραφία, άγγιξε τούτα τα λουλούδια. Σ' όλη σου τη ζωή να θυμάσαι πως εδώ μέσα κείτεται ένας μεγάλος επαναστάτης, ένας μεγάλος αγωνιστής, ένας μεγάλος Ανθρωπος του Λαού...!».

Κι ύστερα πέρασαν δεκάδες άνθρωποι μέσα σε λίγην ώρα. Πρόσφεραν φόρο τιμής, αγάπη και σεβασμό. Θάμπωσαν τα μάτια μου από ένα δάκρυ καυτό και η αφή μου μόλις κι άγγιξε τ' άλικο χρώμα της σημαίας. Και τότε χωρίς να το θέλω μου 'ρθανε στο μυαλό τα λόγια του μεγάλου μας ποιητή Αγγ. Σικελιανού στον παλλαϊκό ξεσηκωμό της κηδείας του άλλου μεγάλου ποιητή του Κωστή Παλαμά. ΕΠΟΝίτες σήκωναν ψηλά το φέρετρο του νεκρού, μες το μάτι του κατακτητή, όταν στεντόρεια ακούγεται φωνή:

«Ηχήστε οι σάλπιγγες. /Καμπάνες βροντερές δονείστε σύγκορμα τη χώρα πέρα ως πέρα.../ Βογκήστε τύμπανα πολέμου./ Οι φοβερές σημαίες ξεδιπλωθείτε στον αέρα.../ Σ' αυτό το φέρετρο ακουμπά όλη η Ελλάδα».

Κι ύστερα δεκάδες άνθρωποι μέσα σε λίγην ώρα. Με το γαρούφαλο στο χέρι και τον μπερέ της δουλιάς και της αντρειοσύνης, την περηφάνια και τη συγκίνηση στη σχισμάδα των ματιών. Πέρασε η Ελλάδα απ' άκρη σ' άκρη. Πέρασαν οι κομμουνιστές, οι αγωνιστές και οι αδικημένοι. Πέρασαν οι φτωχοί, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι. Πέρασαν της Γης οι κολασμένοι..!

Σ' αυτό το φέρετρο ακουμπά όλη η Ελλάδα. Ακουμπά στεφανωμένη η Δόξα και η Ιστορία... Τα ξερονήσια και τα μπουντρούμια, το αίμα που χύθηκε, οι αγώνες που έγιναν και οι αγώνες που θα 'ρθουν.

Σ' αυτό το φέρετρο ακουμπά όλη η Ελλάδα.

Το δίκιο που χτυπήθηκε, το μεροκάματο που κόπηκε, η καταπίεση και η εκμετάλλευση που αυγάτεψε... Σ' αυτό το φέρετρο ακουμπά η ΕΛΠΙΔΑ.

Καλό κατευόδιο Γερο-Πλάτανε.

Θα ραντίσουμε με λίπασμα, από μόχθο, ιδρώτα και αίμα, τις βαθιές σου ρίζες ν' απλώσουν κι άλλο, έτσι που δυο και τρεις αγκαλιές αντάμα να σφίγγουν τον κορμό σου. Θα φροντίσουμε εμείς γι' αυτό. Να 'σαι σίγουρος!


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ