Πέμπτη 13 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ο επίτροπος

Μπελά δεν είχαμε και μπελά βάλαμε στο κεφάλι μας. Εξάρτηση και έλεγχο ναι, είχαμε, αλλά το κακό φαίνεται πως παράγινε. Στρώνουμε το κόκκινο χαλί, βγάζουμε το καπέλο μας, προσκυνάμε και δεχόμαστε χαστούκια. Η αυτού εξοχότης ο επίτροπος των Βρυξελλών. Ακολουθεί γενική επιθεώρηση των πάντων, μειλίχιες προσταγές κάτω από υποκριτικά συμβουλευτικά χαμόγελα και γλώσσα κυνική... «για την ανάγκη λήψεως ικανών διαρθρωτικών μέτρων για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος». Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε καθεστώς στενής επιτήρησης. Δηλαδή, ακόμη περισσότερη λιτότητα και σφίξιμο κι άλλο των λουριών... Ετσι προστάζει το ευρωενωσιακό Διευθυντήριο των πολυεθνικών, αποδεικνύοντας πόσο είμαστε δέσμιοι των εντολών του.

Βάλαμε κεχαγιά στο κεφάλι μας, κι όλα αυτά στο βωμό της ανταγωνιστικότητας και της ενίσχυσης του κεφαλαίου. Και, μάλιστα, με τη σύμφωνη γνώμη των εγχώριων κυβερνώντων, προηγούμενων και νυν. Αυτό επιτάσσουν τα συμφέροντα των ντόπιων «εχόντων και κατεχόντων», στους σύγχρονους καιρούς της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης.

Οσο περνάει ο καιρός, γίνεται περισσότερο φανερό τι είναι η ΕΕ, τι θέλει και σε τι αποβλέπει. Οσο περνάει ο καιρός οι ορίζοντες ξανοίγουν και φαίνεται πια καθαρά ο αντιλαϊκός κι αντεργατικός χαρακτήρας της. Κάτι που οι ευρωλιγούρηδες αδυνατούν να δουν και να παραδεχτούν, αποπροσανατολίζοντας τους οπαδούς τους για κόσμους... εφικτούς, αλλά καπιταλιστικούς.

Οι Συνθήκες του Μάαστριχτ και του Αμστερνταμ, η στρατηγική της Λισαβόνας, η Λευκή Βίβλος και η ΟΝΕ με το ευρώ της είναι ορισμένες μόνον αποδείξεις του αντιδραστικού της χαρακτήρα, για να μην προχωρήσουμε στη διάλυση και τη σφαγή της πρώην Ομόσπονδης Γιουγκοσλαβίας.

Κι όσο περνάει ο καιρός, καθώς η ευρωένωση των πολυεθνικών γίνεται ισχυρότερη με την προσθήκη νέων προς εκμετάλλευση κρατών (λαών), τα προβλήματα θα γίνονται ακόμη περισσότερα, ακόμη μεγαλύτερα. Ολο και λιγότερο θα αμείβεται ο κόπος κι ο ιδρώτας της μικρομεσαίας αγροτιάς. Η ΚΑΠ και οι ποσοστώσεις, μαζί με τους μεγαλέμπορους και τους βιομηχάνους, έχουν τους δικούς τους λογαριασμούς, σχέδια και επιδιώξεις. Θα πληθαίνουν οι προωθούμενες αντιδραστικές καπιταλιστικές μεταρρυθμίσεις. Θα γίνονται εντονότερες οι αντεργατικές απαιτήσεις της επιχειρηματικής ανταγωνιστικότητας. Κι από κοντά, θα αυξάνονται και θα πληθύνονται οι κάθε λογής κατασταλτικές υπηρεσίες και μηχανισμοί, οι παρακολουθήσεις και τα φακελώματα. Πάντα, βέβαια, στο όνομα της τρομοκρατίας και με τη χρήση των πλέον σύγχρονων μέσων και μεθόδων. Ετσι, για να μην ξεχνάμε, ότι ζούμε στην «εποχή της γνώσης»...

Η ΕΕ είναι ήδη μια πληγή που διαρκώς κακοφορμίζει και αιμορραγεί. Με την πάροδο του χρόνου οι λαοί θα έχουν ακόμη περισσότερα στοιχεία και αποδείξεις και θα συνειδητοποιήσουν - ο καθένας από το δικό του δρόμο - τι σημαίνει Ευρωπαϊκή Ενωση. Και είναι ευθύνη των εργατικών και λαϊκών κινημάτων, να βαθύνουν τη ρήξη τους με τις αντιλαϊκές πολιτικές της ΕΕ και των αντίστοιχων σε κάθε χώρα οπαδών του λεγομένου ευρωμονοδρόμου. Να βγουν οι εργάτες στους δρόμους και ν' αρχίσουν ν' αντιπαλεύουν από τώρα αυτά που θα έρθουν αργότερα, και θα είναι ακόμη χειρότερα.


Του
Βασίλη ΛΙΟΓΚΑΡΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ