Τετάρτη 19 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Είναι ώρα

Είναι ο Μακρονησιώτης δάσκαλος που μαζί, εδώ και 55 χρόνια, μοιραστήκαμε τη σκηνή στο κάτεργο αυτό που μας ξαναφέρνει μέσα στον ηρωικό κόσμο των εκπαιδευτικών, δασκάλων και καθηγητών που στάθηκαν πρωτομάχοι φλογεροί στους αγώνες του λαού μας για να νικήσουν οι πανανθρώπινες ιδέες της λευτεριάς, της ειρήνης, της κοινωνικής προόδου.

Η ΕΑΜική Αντίσταση μας έχει δώσει γραφτά που θα έπρεπε να είχαν από καιρό, από χρόνια, πάρει τη θέση που τους ταιριάζει στα σχολικά βιβλία που κρατούν στα χέρια τους τα παιδιά μας. Μέσα σ' αυτή την αναφορά και το συγκλονιστικό αφήγημα «Το τραγούδι του θανάτου», το οποίο έχει περιληφθεί στο αναγνωστικό «Ελεύθερη Ελλάδα» του Μ. Παπαμαύρου (με τη συνεργασία κι άλλων εκπαιδευτικών) για την Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη, έκδοση ΠΕΕΑ, επανέκδοση «Σύγχρονη Εποχή».

Είναι ένα ντοκουμέντο, που το σφραγίζει λεβεντιά κι ηρωισμός που έδειξαν δάσκαλοι και καθηγητές στα μεγάλα εκείνα χρόνια. Αποσπασματικά μια εικόνα από «Το τραγούδι του θανάτου» στη μεγάλη αυτή του Χαϊδαριού ώρα, τη στιγμή που ο Γερμανός αξιωματικός είχε αρχίσει την εκφώνηση των μελλοθανάτων.

Τάσος Τσαλίκης - Παρών... Ο Γερμανός του έκαμε νόημα να βγει από τη γραμμή και να πάει να σταθεί μπροστά στον αντικρινό τοίχο. Κι εξακολούθησε την εκφώνηση: Κώστας Χυτήρης, Βαγγέλης Πόλκoς, Κώστας Τσίρκας, Μύρωνας Παπαδόπουλος, Δημήτρης Κοσμάς. Ολοι τους δάσκαλοι διαλεχτοί, μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, που πιάστηκαν από τους πρώτους από τη Μεταξική δικτατορία κι εξορίστηκαν σε διάφορα ξερονήσια καθώς επίσης και στις φυλακές, στα κάτεργα της Αίγινας και της Ακροναυπλίας, της Ανάφης.

Κι έγινε τότε, τον Απρίλη του 1941, το φοβερό με την είσοδο των χιτλερικών και αντί να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι εξόριστοι και φυλακισμένοι αντιφασίστες αγωνιστές κομμουνιστές, η κυβέρνηση Τσουδερού τους παρέδωσε στους ξένους κατακτητές για να τους εκτελέσουν διαδοχικά, όπως έγινε και στην Καισαριανή το Μάη του 1944. Οταν ο θάνατος έσμιξε με το τραγούδι.

Υπάρχει ολόκληρος πλούτος φιλολογικός, μοναδικά αριστουργήματα για τα ηρωικά χρόνια της Εθνικής Αντίστασης, τα οποία θα έπρεπε από χρόνια να τα είχαν πια εντάξει στα σχολικά βιβλία. Πρόχειρα θυμίζουμε τα κείμενα του Γιάννη Βλαχογιάννη που μας έδωσε τα μεγάλα εκείνα χρόνια του ξεσηκωμού του Εικοσιένα.

Αλλά μήπως η μοναδική και πασίγνωστη «Τσίχλα» του Κώστα Βάρναλη, το «Κάστρο του Υμηττού» αλλά και πολλά επίσης λογοτεχνικά κείμενα της Σοφίας Παπαδάκη, της Ελλης Αλεξίου, δεν έχουν δικαιωματικά τη θέση τους στα αναγνωστικά των παιδιών μας όπως έχει γίνει με κείμενα του Εικοσιένα;

Ο Γ. Βλαχογιάννης με τα αναγνωστικά τα προπολεμικά μας μίλησε για τον ξεσηκωμό του '21 αλλά κι ένας άλλος πλούτος λογοτεχνικού φιλολογικού υλικού στέκει ισάξιο και καρτερεί να πάρει τη θέση του στο σχολειό και στα βιβλία του.


Νίκος ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ