Τετάρτη 25 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Για τη διαφυγή απ' το «βούρκο»

«

Ο φανατισμός και οι ακρότητες του παρελθόντος έχουν υποχωρήσει», είπε ο πρωθυπουργός, εκτιμώντας θετικά το «κλίμα» μέσα στο οποίο διεξήχθησαν οι τοπικές εκλογές. Και από τι αντικαταστάθηκαν, κύριε Καραμανλή; Μήπως από την ουσιαστική πολιτική αντιπαράθεση θέσεων για το ρόλο και την προοπτική της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την ανάδειξη των πραγματικών διαφορών ανάμεσα στους συνδυασμούς και τα κόμματα που τους στηρίζουν, την αντιπαράθεση προγραμμάτων και πολιτικών κατευθύνσεων; Οχι, τίποτα δεν ακούσαμε για όλα αυτά. Αντικαταστάθηκαν από τη δήθεν «απολιτικότητα» και την παραπλανητική «ανεξαρτησία» υποψηφίων, που είναι δεμένοι στο άρμα της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων του δικομματισμού, τον άνευ όρων και αρχών ανταγωνισμό για την κατάληψη του θώκου της τοπικής εξουσίας, την πολιτική ίντριγκα στα «παρασκήνια», την υπόγεια συναλλαγή στα «παραμάγαζα», την εξευτελιστική εξαγορά στα «κιόσκια».

Οι τοπικές εκλογές ανέδειξαν τη διαφθορά του πολιτικού συστήματος, που επεκτείνεται και σαπίζει την κοινωνία. Οι δυνάμεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ - κι ο ΣΥΝ δεν αντιστάθηκε - «τα 'δωσαν όλα» για την αλλοτρίωση των συνειδήσεων, χρησιμοποιώντας διάφορους τρόπους και μέσω της «εμπορευματοποίησης της ψήφου». Αυτό έγινε φανερό ιδιαίτερα στους μικρούς δήμους, όπου: Επικεφαλής συνδυασμών ορίστηκαν με «κριτήριο» την οικονομική τους ευχέρεια για ν' ανταποκρίνονται στα «έξοδα» των εκλογών. Ψηφοδέλτια καταρτίστηκαν με οικονομικές και άλλες «προσφορές» προς υποψηφίους. Ψήφοι εξασφαλίστηκαν με διάφορα ρουσφέτια και μερικές φορές ως και με χρηματικό αντίτιμο. Πλήθος ψηφοφόρων επηρεάστηκαν και χειραγωγήθηκαν με ψεύτικες διακηρύξεις κι απατηλές υποσχέσεις, με αφόρητες πιέσεις και ωμούς εκβιασμούς. Αλλωστε, για την Αυτοδιοίκηση και το ποιοι θα εκλεγούν ενδιαφέρονταν άμεσα και τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Για να «φάνε» όσα περισσότερα από τα έργα και την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών. Και όπου ανακατεύονται άμεσα αυτοί, πέφτει χρήμα για να κάνουν τη δουλιά τους.

Μέσα σ' αυτό το «σαθρό και βρώμικο τοπίο» έδωσαν τη μάχη των εκλογών οι αγωνιστικοί συνδυασμοί που στηρίχτηκαν από το ΚΚΕ και τις άλλες ριζοσπαστικές δυνάμεις. Μια μάχη με ιδιαίτερες δυσκολίες, αφού δεν είχαν ν' αντιμετωπίσουν μόνο τους αντιπάλους, αλλά και μια «περιρρέουσα ατμόσφαιρα» που έχει διαμορφωθεί και η οποία δυσκολεύει, αφάνταστα, την ουσιαστική πολιτική συζήτηση και την πολιτική αντιπαράθεση στη βάση αρχών κι επιχειρημάτων. Παρ' όλα αυτά οι αγωνιστικοί συνδυασμοί έδωσαν τη μάχη με πίστη και αποφασιστικότητα και, σε πολλές περιπτώσεις, κατάφεραν να έχουν πολύ θετικά αποτελέσματα. Αυτή η επιτυχία έχει βαρύνουσα σημασία, καθώς ανοίγει δρόμο διαφυγής από το «βούρκο» στον οποίο «πνίγεται» η κοινωνία.

Βεβαίως, ο δικομματισμός, που ευθύνεται για όλη αυτή την «κατάσταση», έμεινε αλώβητος και σ' αυτές τις εκλογές και θα συνεχίσει τη «δουλιά» του για την ολοκληρωτική αλλοτρίωση της κοινωνίας. Οσοι από τα λαϊκά στρώματα του έδωσαν, με την ψήφο τους, αυτή την ευκαιρία, ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους κι ας δουν τι μπορούν να κάνουν από δω και πέρα για να σταματήσει η «κατρακύλα». Μπορεί κάποιοι να λένε πως «μετά την αποχώρηση από την κάλπη, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται», αλλά αυτό δε σημαίνει και ότι «τίποτα δε διορθώνεται». Τα λαϊκά προβλήματα είναι εδώ και οι λαϊκοί αγώνες μπροστά. Πολλά μπορούν ν' αλλάξουν, αν πολύ περισσότεροι συνειδητοποιήσουν ότι η διαφθορά και η σήψη είναι συνυφασμένες με το καπιταλιστικό σύστημα και για να εξαλειφθούν, χρειάζεται αυτό να ανατραπεί. Ευκαιρίες και για νέες μάχες, εκλογικές και άλλες, θα δοθούν πολλές...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ