Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Νοέμβρης μήνας δε θα μείνει... !

Νοέμβρης μήνας δε θα μείνει σύντροφε, που να μη θυμάσαι την ιστορία και τους αγώνες σου. Φωτεινό ορόσημο στη διαδρομή του εργατικού λαϊκού κινήματος, γιομάτος θυσίες μνήμες και συγκινήσεις.

Νοέμβρης... Συννεφιασμένος, βροχερός, ανατρεπτικός, χαδιάρης, γλυκός, με τ' άρωμα του χρυσάνθεμου και της ντάλιας, με τις μυρουδιές του μεστού κάστανου, του καρυδιού και του κυδωνιού. Γιομάτος δράση κι αγώνα... πάντα δικός μας ο Νοέμβρης, στα βήματά του πορευόμαστε ανασκαλεύοντας μνήμες παλιές.

Τα παιδιά που ήταν αγέννητα τότε, υψώνουν την τιμημένη σημαία του Πολυτεχνείου και προχωράνε. Τα παιδιά που ήταν αγέννητα τότε πήραν τη σκυτάλη της συνέχειας και των διδαγμάτων και προχωράνε μέσα από τις καταλήψεις τους και μέσα από καινούριες μορφές αγώνα. Τα παιδιά που φώναζαν «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία», έπεσαν στεφανωμένα και φλεγόμενα με την ελληνική σημαία! Δεν την τσαλαπάτησαν, δεν την ξέσχισαν, δεν την πρόδωσαν, τα παιδιά που τότε ήταν αγέννητα ακολουθούν κι αγωνίζονται για μια Παιδεία Δημόσια και Δωρεάν για ένα σχολειό των δικών τους αναγκών, ελεύθερο κι ακηδεμόνευτο από την ολιγαρχία του πλούτου.

Οι συμβολισμοί είναι πάντα ζωντανοί κι επίκαιροι κι εκφράζουν και τις σημερινές γενιές, με τα άλυτα σημερινά προβλήματά τους. Κάθε γενιά κουβαλά στους ώμους της το δικό της Πολυτεχνείο..!

Νοέμβρης μήνας δε θα μείνει σύντροφε, να μη θυμάσαι τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, με τα οράματα, τα μηνύματα και τα ιδανικά της. Τους αγώνες και τις θυσίες των κολασμένων της Γης, της μεγάλης χώρας των Σοβιέτ, της χώρας του Λένιν και του Στάλιν.

Τούτος ο Νοέμβρης, επίσης, είναι ο μήνας που κλείνουν 88 χρόνια από την ίδρυση του KKE.

«Του σακάτεψαν τα πλευρά και φύτρωσαν φτερούγες./ Του κάψανε τη γλώσσα και τον πυρπόλησαν φωτιές./ Του κάρφωσαν τις πατούσες και τον ανασήκωσαν οι άνεμοι./ Του τσάκισαν τα χέρια και πήρε το μαχαίρι με τα δόντια./ Του ξερίζωσαν τα νύχια κι έβγαλε τσιγκέλια κοφτερά./ Του φίμωσαν τον λόγο και οι λέξεις ανάβλυζαν, ωσάν γάργαρος λόγος από τα μάτια, την αφή και την όσφρηση./ Του φυλάκισαν τη σκέψη κι εκείνη γέννησε χιλιάδες όνειρα./ Τον ποδοπάτησαν χίλιες φορές και χίλιες φορές εσήκωσε κεφάλι.../ Πάντα ολόρθιο και στητό, με το χαμόγελο της ελπίδας στα χείλη και το κόκκινο γαρούφαλο στο πέτο..!

Αλλη μια σημαντική ημερομηνία. Μας αναπτερώνει το ηθικό και μας γεμίζει αυτοπεποίθηση.

Νοέμβρης μήνας δε θα μείνει σύντροφε, που να μη θυμάσαι το Γοργοπόταμο. Τη μεγάλη εποποιία της Εθνικής μας Αντίστασης. Ο δρόμος προς το Γοργοπόταμο παραμένει ανοιχτός, όπως ανοιχτοί παραμένουν οι στόχοι του που δε δικαιώθηκαν. Τ' αχνάρια της Δόξας δεν ποδοπατήθηκαν, γίνανε ολόλαμπροι φωτεινοί φάροι να φωτίζουν τις καινούριες γενιές που καταφθάνουν.

Σύντροφε παινεμένε να είσαι περήφανος και να θυμάσαι πάντα το δικό σου, τον καταδικό σου Νοέμβρη... Ο,τι και να σοφιστούν, ό,τι και να σκαρώσουν, ό,τι και να σχεδιάσουν, το Νοέμβρη, δε θα τον αμαυρώσουνε ποτέ..!


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ