Τρίτη 7 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Το «ριφιφί» των ψήφων

Κρατάει στα χέρια το φθαρμένο από το χρόνο εκλογικό του βιβλιάριο κι όπως το ερευνά για να δει μήπως πρέπει να προσθέσει φύλλα, ένα πικρό χαμόγελο ζωγραφίζεται στα χείλη του. Στο εσωτερικό μέρος του εξώφυλλου, τα στοιχεία του καθαρογραμμένα. Ονομα, επώνυμο, τόπος και ημερομηνία γέννησης. Και δίπλα, η φωτογραφία του, που τον απεικονίζει σε ηλικία 22 μόλις χρόνων. Μια φωτογραφία ασπρόμαυρη του 1961. Τότε που έβγαλε το βιβλιάριο και ψήφισε για πρώτη φορά.

Από τότε, πέρασαν τέσσερις δεκαετίες και ο «πανδαμάτωρ» χρόνος έσκαψε με ρυτίδες το πρόσωπό του και του γκριζάρισε τα μαλλιά. Δεν είναι, όμως, η ανάμνηση της χαμένης νιότης, που τον μελαγχολεί, τώρα που ξεφυλλίζει το εκλογικό του βιβλιάριο. Ούτε η σκέψη πως σ' αυτά τα σαράντα χρόνια, που «κύλησαν σαν νερό», η ζωή του ήταν δύσκολη και μουντή. Αλλο τον πικραίνει, άλλο του βαραίνει την ψυχή: Η θλιβερή διαπίστωση πως από τότε μέχρι σήμερα άπειρες φορές στήθηκαν οι κάλπες, μα ο λαός δεν μπόρεσε ποτέ να εκφράσει τη θέλησή του, δεν μπόρεσε ποτέ να ζωντανέψει τα οράματά του. Οι εξουσιαστές του, υπό τις ευλογίες και την καθοδήγηση των ξένων πατρώνων του, έβρισκαν πάντα τρόπους να του κλέβουν την ψήφο και τα όνειρά του. Βία, νοθεία, απατηλές υποσχέσεις, ψευτοδιλήμματα, όλα τα ανήθικα μέσα χρησιμοποιήθηκαν κατά καιρούς από τους αδίστακτους εκπροσώπους της άρχουσας τάξης για να διατηρηθεί το καθεστώς τους. Να διατηρηθεί η εξουσία των ολίγων επί των πολλών και να διαιωνίζεται η εκμετάλλευση και η κοινωνική αδικία.

Εκλογές στις 29 Οκτώβρη 1961. Οι πρώτες που ψήφισε. Η τρομοκρατία των χωροφυλάκων και οι τραμπουκισμοί των παρακρατικών είχαν σημαδέψει την προεκλογική περίοδο. Αναίτιες συλλήψεις των υποψηφίων του λαού, αντισυγκεντρώσεις στις ομιλίες τους, ξύλο και σφαίρες. Και την ημέρα των εκλογών, εκτός από τους κατατρομοκρατημένους πολίτες, ψήφισαν και ...πεθαμένοι και ...δέντρα, για να συγκεντρώσει, τελικά, η ΕΡΕ του Καραμανλή το 50,81% των ψήφων! Σε δυο χρόνια, νέες εκλογές στο ίδιο βαρύ και ανελεύθερο κλίμα και στις αρχές του '64 πάλι κάλπες με διογκούμενο, παρά την τρομοκρατία, το λαϊκό κίνημα. Το παλάτι τότε επιχειρεί με την αποστασία και τις δοτές κυβερνήσεις του Νόβα, του Τσιριμώκου και του Στεφανόπουλου να ανακόψει το λαϊκό χείμαρρο. Αποτυγχάνει όμως και τη ...σωτηρία της χώρας αναλαμβάνει η αμερικανοκίνητη χούντα των συνταγματαρχών.

Ξεφυλλίζει το εκλογικό του βιβλιάριο ο μεσόκοπος και θυμάται τώρα τα σκοτεινά χρόνια της δικτατορίας, όπου δεν έλειψαν οι κάλπες. Τρεις φορές, το Απριλιανό καθεστώς οργάνωσε φαρσοκωμωδίες λαϊκής ετυμηγορίας. Με εκλογικά κέντρα χωρίς παραβάν και κατειλημμένα από ασφαλίτες και χαφιέδες. Και όταν άνοιγαν οι κάλπες, «καταγράφονταν» ποσοστά 95 και 98% υπέρ της χούντας. Κι έπειτα ήρθαν οι εκλογές της μεταπολίτευσης με τα εκβιαστικά διλήμματα του τύπου «Καραμανλής ή τανκς» και λίγο αργότερα με το μασκαρεμένο «σοσιαλισμό» του ΠΑΣΟΚ και την κούφια «Αλλαγή» που επαγγελλόταν. Το κατεστημένο είχε βρει τώρα άλλα μέσα για να εγκλωβίζει το λαό...

Εκλογές πάλι μπροστά και ο μεσόκοπος άντρας συνοφρυώνεται στη σκέψη αυτή, γιατί βλέπει ότι παγίδες έχουν στηθεί ξανά για να μην μπορέσει ο λαός να εκφράσει νηφάλιος τη θέλησή του. Απατηλά οράματα από τους δύο «μονομάχους» του δικομματισμού, κούφια συνθήματα και υποσχέσεις, που την επομένη θα λησμονηθούν και θα δώσουν τη θέση τους σε μια νέα θύελλα αντιλαϊκών μέτρων. Και ο λαός θα πέσει πάλι στο δόκανο των επιτηδείων και θα διαιωνίσει τα δεινά του; Να ποια αγωνία βασανίζει τον παλιό ψηφοφόρο, καθώς κλείνει τώρα το βιβλιάριό του και τις αναμνήσεις του και αφήνει ανοιχτό μόνο το ερώτημα για τη στάση των «αποκλήρων» του τόπου στις 9 Απρίλη. Θα επιτεθούν, άραγε, κατά «Μέτωπο» σ' όσους τους κλέβουν χρόνια την ψήφο και τη ζωή ή θα υποταχθούν για άλλη μια φορά στη «μαύρη τύχη» που τους επιφυλάσσουν αυτοί;


Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ