Παρασκευή 5 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Καλωσορίζοντας το νέο χρόνο

Εχω τις φλέβες τεντωμένες από την οργή. Δυο μέτρα και δυο σταθμά, πλάι σε μια κάλπικη ζυγαριά. Ο Πινοσέτ, αυτός ο στυγνός δικτάτορας και δολοφόνος, θάφτηκε με τιμές και δόξα σαν αξιωματούχος εν ενεργεία. Και την ίδια στιγμή, οι «πάτρωνες» και προστάτες του παριστάνουν τους πρωτομάχους της δικαιοσύνης, επειδή οδήγησαν τον Σαντάμ Χουσεΐν στο φρικτό κι αναχρονιστικό δι' απαγχονισμού θάνατο..! Αυτή είναι η δημοκρατία και η φιλοσοφία τους.

Τι λέω; Δημοκρατία;; Λίγο που νοιάζονται γι' αυτήν. Πάνω απ' όλα τα συμφέροντά τους. Τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, των μεγάλων τραστ του κέρδους, της βιομηχανίας των όπλων και του πετρελαίου. Σε βάρος των λαών όλου του κόσμου, σε βάρος του δίκιου, της πνευματικής και πολιτιστικής δημιουργίας και ελευθερίας.

Και οι λαοί όχι μόνον τους υπομένουν, αλλά και τους ανέχονται. Ως πότε, όμως; Εκεί που οδηγούνται τα πράματα, δε θα αργήσει και πολύ να φουσκώσει το ποτάμι. Φωτιά και τσεκούρι από τους οργισμένους και καταδυναστευόμενους λαούς... Και τότε να δούμε τι τάχα περιμένει τον κάθε Μπους και τα τσιράκια του.

Τι ωραία και τι καλά, τι χαρά και τι ευδαιμονία, τις άγιες τούτες μέρες. Λιλιά και τζοβαΐρια, στολίσματα, φώτα και φωτάκια, χριστουγεννιάτικα δέντρα, γλυκά και γλειφιντζούρια. Φάτνες και μάγοι, αστεράκια, αλογάκια, προβατάκια, άγγελοι, Χριστοί και Παναγίες, ψεύτικοι και πλαστικοί. Ενα τοπίο κάλπικης μαγείας. Μια θαυμάσια θεατρική σκηνογραφία. Ολα περισσεύουν, η χαρά, η ευτυχία, τα χαμόγελα, η ζεστή σουπίτσα της ελεημοσύνης, ένα κόσμος φίνος, ένας κόσμος αγγελικά πλασμένος, τακτοποιημένος με μαεστρία μπροστά σε μια μεγάλη και καλοφωτισμένη βιτρίνα.

Βραδιάζει και η θεατρική αυλαία πέφτει, διπλομανταλώνοντας τα καθημερινά μας άλυτα προβλήματα, φτώχεια, κακομοιριά, μιζέρια κι αθλιότητα. Και κάπου στο περιθώριο συμμορίες ληστών, με τη βοήθεια των απαραίτητων δόσεων τηλε-τρομοκρατίας, ενισχύουν ακόμη περισσότερο την υπάρχουσα ήδη ανασφάλεια. Σκουπίδια στους δρόμους και ευτελή τηλεοπτικά προγράμματα μιας άλλης Ελλάδας. Λουκέτο, λοιπόν, στα προβλήματά μας, η διπλανή πόρτα κλειστή και τα σκουπίδια κάτω από το χαλί..!

Αυτά με μια μονοκοντυλιά, εμείς τα διαγράφουμε. Δεν αρκούν τα κοψομεσιάσματα και τα ξεφτισμένα χαμόγελα της υποταγής. Δεν πρόκειται να τα εκτιμήσει κανείς. Απεναντίας, θα τα πάρουν σαν συναίνεση στα αντιλαϊκά τους σχέδια. Αντί για χειροφίλημα, δαγκάστε τους το χέρι. Είναι στο χέρι μας να διαμορφώσουμε τις εξελίξεις, με αγώνες, αντίσταση, πάθος, πίστη και παραφορά... Ν' αλλάξουμε τη ρότα των προδιαγραφών τους, και να κατευθύνουμε την οργή, εκεί που εμείς θέλουμε, εκεί που εμείς ποθούμε, δρασκελίζοντας το κατώφλι του καινούριου χρόνου, για καλή ειρηνική και ελπιδοφόρα χρονιά. Για να 'ναι τα όνειρα διακριτά..!


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ