Σάββατο 21 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ο κυβερνοχώρος...

«

Στις οθόνες των κομπιούτερ δε θα/ιδείς πορτρέτα ποιητών μονάχα νεκρές μνήμες...»

Το να κατακεραυνώνει κανείς την επέλαση της πληροφορικής είναι αρκετά εύκολο. Γίνεται όμως κουραστικό. Η κριτική είναι, αντιθέτως, συναρπαστική όταν γίνεται εκ των έσω και με στοιχεία...

Εχοντας επίγνωση «των κινδύνων» όταν ανακαλύπτεις ένα καινούργιο αντικείμενο ή chip χρήσης, ανακαλύπτεις πάντα και ένα «ατύχημα» μνήμης. Σε κάθε καράβι υπάρχει και το ναυάγιο. Το περίεργο με τους High Way τις λεωφόρους της πληροφορικής ή το νέο προϊόν του INTERNET είναι ότι το «ατύχημα» δε φαίνεται. Είναι άυλο σαν τα κύματα που μεταφέρουν τις πληροφορίες. Ετσι, αυτός ο Κυβερνοχώρος είναι η πολιτική του χείρονος. Οταν το 1947 - '48 εμφανίστηκε η επιστήμη της πληροφορικής, ο Winer έλεγε ότι ήταν κάτι πολύ καλό που μπορεί να εξελιχθεί και σε κακό. Σίγουρα η τεχνολογία της πληροφορικής χρησιμεύει σαν εργαλείο στον αγώνα κατά της γραφειοκρατίας.

Ο Κυβερνοχώρος, όπως διαρθρώνεται σήμερα με τον άκρατο οικονομισμό, δεν έχει καμιά «αισθητική» με τη δημοκρατία. Η λεγόμενη «ηλεκτρονική δημοκρατία» στα χέρια ολιγοπωλίων, «παράγει» ανισότητες στην πράξη.

Αυτή η ειδωλολατρία των computer οδηγεί κατευθείαν στην κοινωνική καταστροφή. Από τη μια μεριά βλέπουμε να γεννιούνται νέες τεχνολογικές και επαναστατικές εργασιακές δυνάμεις και από την άλλη πλευρά, ανακαλύπτουμε τα συμπτώματα μιας κατάρρευσης που θα μπορούσε να συγκριθεί με τις θηριωδίες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας...

Αυτός ο μύθος πως το INTERNET λυτρώνει ή εξισώνει τους ισχυρούς με τους αδύνατους ή ότι ρίχνει γέφυρες μεταξύ αγνώστων χρηστών από διαφορετικές ηπείρους είναι η μισή αλήθεια. Ισως υπάρχει η αίσθηση ακόμα πως ο πολίτης χρήστης θα διαμορφώσει τον κόσμο των πληροφοριών - την παγκόσμια πληροφορία!

Τώρα που το σκέφτομαι καλύτερα, νομίζω ότι την ηλεκτρονική μνήμη θα έπρεπε να την ονομάσω ηλεκτρονική συνείδηση. Γιατί η εποχή που ζούμε είναι εποχή κρίσης της συνείδησης. Ζούμε στην εποχή της ρομποτικής πληροφόρησης, γνωστού ότι τα ανθρώπινα «εγκεφαλικά κύτταρα» των καπιταλιστικών εξουσιών έχουν αποτύχει στο να εξασφαλίσουν βασικά προγράμματα για τον άνθρωπο, όπως ψωμί, δουλιά, νερό και ειρήνη. Απέτυχε να δημιουργηθεί κοινωνισμός ανθρώπινος...

Απέτυχε η επικοινωνία του ανθρώπου με τη συνείδησή του, και φαίνεται αληθινά τραγικό, πως ίσως μπορεί να επικοινωνήσει μέσα από τους διακόπτες ολοκληρωμένων αγωγιμοτήτων των τσιπς, αφού σε επίπεδο συνείδησης είναι ήδη χρεοκοπημένος ή φυλακισμένος σε πληροφορίες «Πόε» (τρόμου...).

Ζούμε σ' ένα παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό καθεστώς, που μοιάζει με όλες τις δυνάμεις να κάνει αγώνα για τη σταδιακή εξάλειψη κάθε «ανθρώπινου» στοιχείου μέσα από τις διάφορες διεργασίες των computer, του «συστήματος». Ετσι το κράτος της πληροφόρησης έχει ταυτιστεί με το computer τρομοκράτη.

Ολη η καπιταλιστική οργάνωση και στην πληροφορική είναι στα χέρια δημίων...


Παναγιώτης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ