Πέμπτη 23 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ο κιούρτος

Κιούρτος είναι μια αρχαία ελληνική λέξη, που για εμάς τους νεοέλληνες σημαίνει ένα ειδικό αλιευτικό καλάθι. Είναι ένα μεγάλο στρογγυλό κλουβί, πλεγμένο με σύρμα, με μία τρύπα στο επάνω μέρος, μία χοάνη που στενεύει κατεβαίνοντας προς τα μέσα, έτσι ώστε τα ψαράκια που μπαίνουν για να φάνε το δόλωμα, που βρίσκεται στον πάτο του κλουβιού (συνήθως μερικά κομματάκια ψωμί), να «εγκλωβίζονται» και να μην μπορούν να βγουν προς τα έξω.

Αυτό το «έξυπνο» εργαλείο της ψαρικής μού έρχεται αυτές τις μέρες στο νου κάθε φορά που ακούω για τους εγκλωβισμένους μικροεπενδυτές, που «έριξαν» ό,τι είχαν και δεν είχαν στο Χρηματιστήριο, που παγιδεύτηκαν αγοράζοντας μετοχές -«φούσκες» και έχασαν όχι μόνο τις μικρές οικονομίες τους, μόχθο και ιδρώτα μιας ζωής, αλλά και ολόκληρες περιουσίες, πουλώντας τα σπίτια τους και τα υπάρχοντά τους, προκειμένου να βγάλουν τώρα απ' το λαιμό τους και τη θηλιά των Τραπεζών, από τις οποίες δανείστηκαν χρήματα, για να τα παίξουν στο παζάρι του μεγάλου τζόγου. Πολλοί, μάλιστα, απ' αυτούς, πάνω στην απόγνωση και στην απελπισία τους, οδηγήθηκαν στο «απονενοημένο διάβημα», δηλαδή στην αυτοκτονία.

Οταν το περασμένο καλοκαίρι (Αύγουστο, Σεπτέμβρη) άκουγα να γίνεται λόγος για «τρελά λεφτά», εκατομμύρια και δισεκατομμύρια που κερδίζουν όλοι όσοι παίζουν στο Χρηματιστήριο, απορούσα και έλεγα μέσα μου: «Μα πώς γίνεται να κερδίζουν όλοι και κανένας να μη χάνει; Ο πανάρχαιος νόμος σ' αυτό το "παιχνίδι", της ζημιάς και του κέρδους, διδάσκει πως όταν κάποιος κερδίζει λεφτά, τα παίρνει από κάποιον άλλο που τα χάνει».

Ως ανίδεος περί τα οικονομικά, προσπαθούσα (ειδικά αυτές τις τελευταίες μέρες με την «κάθετη πτώση» των μετοχών) να ενημερωθώ, παρακολουθώντας, σε τηλεοράσεις και εφημερίδες, «εμβριθείς» αναλύσεις των οικονομικών εγκεφάλων της κυβέρνησης και όλων των «σοφών» αναλυτών, πιστών θεραπόντων του συστήματος, αλλά άκρη δεν έβγαζα, ώσπου ήρθε προχτές η Γενική Γραμματέας μας, η συντρόφισσα Αλέκα, να μου λύσει την απορία μου, μονάχα με μια απλή και κατανοητή φράση: «Στο Χρηματιστήριο τα μεγάλα ψάρια τρώνε τα μικρά».

Δεν πρόκειται, λοιπόν, ούτε για «Ναό του χρήματος», όπου όλοι οι «πιστοί» μπορούν και τα «οικονομάνε», ούτε για «καθρέφτη» της ρωμαλέας και εύρωστης, δήθεν, οικονομίας, όπως θέλησε να μας το παρουσιάσει ο «μεγάλος» κύριος Γιάννος «μας».

Το Χρηματιστήριο είναι ένας καλοστημένος κιούρτος του συστήματος της «ελεύθερης αγοράς» μας, όπου μπαίνουν και εγκλωβίζονται τα μικρά και απονήρευτα ψαράκια, για να έρθουν στη συνέχεια οι μεγάλοι καρχαρίες, αετονύχηδες και μακροχέρηδες, να τα φάνε μαζί με τα ψίχουλα που τους έριξαν μέσα στον κιούρτο για δόλωμα. Και δεν είναι «αθώοι του αίματος» οι δύο «Πόντιοι Πιλάτοι» του δικομματισμού, που προσπαθούν τώρα να αποποιηθούν τις ευθύνες τους, με τη ρήση: «Ολοι φταίνε» και «ας πρόσεχαν αυτοί που έπαιξαν και έχασαν».

Γι' αυτό, στις εκλογές της 9ης του Απρίλη, η «συνταγή», για να απεγκλωβιστούν τα «μικρά ψαράκια» από το θανάσιμο εναγκαλισμό, είναι μία και μοναδική: Μαύρο και δαγκωτό ιδιαίτερα στις δυο πιστές και αφοσιωμένες θεραπαινίδες των «μεγάλων ψαριών», αλλά και στις μικρότερες (τις αναπληρωματικές του «πάγκου»), που και αυτές με τον τρόπο τους υπηρετούν τα ίδια, ξένα και ντόπια αφεντικά. Ψήφο κόκκινη, παλικαρίσια, στο τιμημένο Κουκουέ και στους απροσκύνητους αγωνιστές και αγωνίστριες που συστρατεύονται μαζί του, στο μεγάλο πατριωτικό Λαϊκό Μέτωπο. Για να διώξουμε το σκοτάδι της καπιταλιστικής νύχτας και «να φέρουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα».


Βασίλης ΦΥΤΣΙΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ