Τετάρτη 13 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Παναγιώτης Κ.

Σ αράντα μέρες κλεισμένος στη φυλακή. Και να 'ναι 19 χρόνων παιδί. Και να 'ναι αθώος. Ετσι, επειδή μια «ασφαλίτισσα» τον έβαλε στο μάτι. Την ώρα που βάδιζε αμέριμνος, γυρίζοντας από το πανεπιστήμιο στο σπίτι του, την είδε, ξαφνικά, να τον δείχνει με το δάκτυλό της και την άκουσε να τσιρίζει στους συναδέλφους της: «Φοράει πράσινα παπούτσια! Είναι "αναρχικός"!! Πιάστε τον!!!». Τα «όργανα της τάξεως» όρμησαν εναντίον του, τον «γονάτισαν» και του πέρασαν τις χειροπέδες. Κι ύστερα, να ουρλιάζουν οι ανακριτές: «Παραδέξου ότι είσαι "αναρχικός", να τελειώνουμε». Μετά, «τον τύλιξαν σε μια κόλλα χαρτί» και τον εξαπόστειλαν «για τα περαιτέρω». Κατέληξε προφυλακισμένος στις φυλακές Αυλώνα. Εξακολουθεί να φωνάζει «είμαι αθώος». Ζητάει την αποφυλάκισή του. Εχει μαζί του την «κοινή γνώμη», που έχει πειστεί για την αθωότητά του. Ομως, οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές είναι ανένδοτες.

Ο Παναγιώτης Κ., δευτεροετής φοιτητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, παραμένει 40 μέρες στο κελί της φυλακής. Επειδή είχε την «ατυχία» να φοράει πράσινα παπούτσια - στο ίδιο χρώμα που φορούσε και ο «γνωστός άγνωστος» που έβαλε φωτιά στο φυλάκιο των Ευζώνων, στο Σύνταγμα - και να πέσει πάνω στον «υπερβάλλοντα ζήλο» μιας «ασφαλίτισσας». Επειδή σε τούτη τη χώρα ο κάθε αστυνομικός μπορεί, βαριά τη συνειδήσει, να συλλαμβάνει όποιον γουστάρει και ο εισαγγελέας, ελαφριά τη καρδία, να φυλακίζει 19χρονους. Επειδή οι κυβερνήσεις τούτου του τόπου χρησιμοποιούν τους κρατικούς μηχανισμούς για να τρομοκρατήσουν τη νεολαία, ώστε να μην αγωνίζεται για μόρφωση, δουλιά, καλύτερη ζωή σ' ένα καλύτερο μέλλον.

Κ ι ας μη μας πουν οι κυβερνώντες ότι «είναι ζήτημα της Αστυνομίας και ευθύνη της Δικαιοσύνης να αποφασίσει». Ξέρουμε ποιος κινεί τα νήματα και έχει την ευθύνη. Οπως ξέρουμε ότι οι κατευθύνσεις για εμπέδωση κλίματος τρομοκράτησης του λαού προέρχονται από την ΕΕ και υλοποιούνται από τις ελληνικές κυβερνήσεις. Δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που η νεολαία αντιμετωπίζει την αγριότητα των κατασταλτικών μηχανισμών. Το είδαμε στην «υπόθεση της ζαρντινιέρας», με αθώο θύμα τον Κύπριο φοιτητή. Το είδαμε, παλιότερα, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, με τις αστυνομικές επιδρομές στα σχολεία και τα «μαθητοδικεία».

Τ ο αίτημα για άμεση αποφυλάκιση και απαλλαγή από κάθε κατηγορία του 19χρονου φοιτητή πρέπει να γίνει απαίτηση όλων των δημοκρατικών ανθρώπων, ανεξαρτήτως ιδεολογικών αναφορών και πολιτικών πεποιθήσεων. Οχι μόνο γιατί είναι «κακό το άδικο», αλλά και διότι θα πρέπει όλοι να σκεφτούν πως, αν δεν αντιδράσουν στον άδικο κατατρεγμό του διπλανού τους, γρήγορα θα 'ρθει κι η σειρά τους. «Οι καιροί ου μενετοί» και η λαϊκή αδράνεια, μπροστά στην εντεινόμενη κρατική τρομοκρατία, οδηγεί σε ακόμα πιο αυταρχικές και πιο αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και πρακτικές από την πλευρά των κρατούντων. Οσο ο Παναγιώτης παραμένει στο κελί, κανείς δε δικαιούται να εφησυχάζει και να αδρανεί...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ