Σάββατο 8 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Περάστε την κόκκινη γραμμή

Στον Ρουβίκωνα της ιστορίας, της παράδοσης και των αγώνων, χωρίς διλήμματα, περάστε την κόκκινη γραμμή. Κρατήστε τα φλάμπουρα ψηλά, τα λάβαρα ανεμίστε, βροντοφωνάζοντας, περάστε την κόκκινη γραμμή. Ψηφίστε ΚΚΕ.

Και πίσω χιλιάδες ακολουθούν. Χιλιάδες πορεύονται με ματωμένες πατούσες σε δρόμους κακοτράχαλους, φορτωμένοι σαν άλλοι Ατλαντες στις πλάτες τους τη Γη, αντιπαλεύοντας σκοτάδια. Κληρονομήσαμε το φως απ' την πηγή του κόσμου, από την κοσμοθεωρία του μαρξισμού - λενινισμού και πιστεύουμε σ' έναν κόσμο όμορφο και ειρηνικό μακριά από κάθε εκμετάλλευση.

Κληρονομήσαμε το φως κι είμαστε υποχρεωμένοι να το κρατήσουμε. Φορτωμένο με δάφνες, άρωμα αγριολούλουδου ξερόνησων, μούχλα μπουντρουμιών και αίμα.

Η δύναμή του είναι μαγνήτης και σε γεμίζει κουράγιο, αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Περάστε την κόκκινη γραμμή, φορώντας άτρωτη πανοπλία το ενωτικό ψηφοδέλτιο του Λαϊκού Μετώπου. Ψηφίστε ΚΚΕ.

Μέσα από το ψηφοδέλτιο παρελαύνουν μάστορες εσταυρωμένοι, αλυσοδεμένοι «κατηγορούμενοι» μπροστά στα έδρανα των στρατοδικείων.

Μας σακάτεψαν τα πλευρά, μας φύτρωσαν φτερούγες. Μας κάψανε τη γλώσσα και μας πυρπόλησαν φωτιές. Μας κάρφωσαν τα πέλματα και μας ανασήκωσαν οι άνεμοι, μας τσάκισαν τα χέρια και πήραμε την πένα και το μαχαίρι με τα δόντια. Μας ξερίζωσαν τα νύχια και βγάλαμε τσιγκέλια κοφτερά. Μας φίμωσαν το λόγο και οι λέξεις ανέβλυζαν από τα μάτια, την ακοή, την όσφρηση και την αφή. Μας ευνούχισαν τη σκέψη και κείνη γέννησε χιλιάδες όνειρα. Μας ποδοπάτησαν χίλιες φορές και χίλιες φορές σηκώσαμε κεφάλι.

Περάστε την κόκκινη γραμμή. Ψηφίστε ΚΚΕ.

Μέσα από το ψηφοδέλτιο ανασταίνονται ήρωες αγωνιστές, που πρόβαλαν τα στήθη τους, που πολέμησαν που στήθηκαν μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα για τη μεγάλη ιδέα, για τη λευτεριά, την ανεξαρτησία και τα δίκια της εργατικής τάξης. Ας τους θυμηθούμε κι ας τους μνημονεύσουμε. Προς τιμήν τους να βαδίσουμε προς την κάλπη, κρατώντας σφιχτά το τιμημένο ψηφοδέλτιο.

Κι εγώ ο αναποφάσιστος, με τα χίλια προβλήματα και τα χίλια ερωτηματικά, στήθηκα ώρα πολλή στην τηλεόραση, ζητώντας να βρω την άκρη, ακούγοντάς τους. Παρακολούθησα το ντιμπέιτ, μήπως και ξεστραβωθώ, μήπως κι αποφασίσω.

Ψεύτες, ανούσιοι και παγωμένοι, απροσπέλαστοι, θέατρο κακό, μακριά από μένα. Σκέτη απογοήτευση, δε μ' έπεισαν.

Παρακολούθησα - μετά προσοχής - τ' απανωτά συχνοεπαναλαμβανόμενα κι ακριβοπληρωμένα σποτ, ζητώντας πάλι να βρω την άκρη κι οι δυο είχανε δίκιο. Βγάλανε ο ένας τ' άπλυτα του άλλου στη φόρα. Αλληλοαποκαλύφθηκαν κι εγώ τούτη τη φορά αποφάσισα. Μήτε τον ένα, μήτε τον άλλο. Μαζί σου φίλε θα περάσω την κόκκινη γραμμή. θα ψηφίσω ΚΚΕ.


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ