Τρίτη 17 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Κατηφόρα

Σκουπίδια επιμελώς κρυμμένα κάτω από το χαλί για την κατάλληλη ώρα. Σαν χρηματιστηριακές αξίες στο παζάρι της χυδαιότητας, της ντροπής και της ξεφτίλας. Μάχη μέχρις εσχάτων κι όποιος επιζήσει. Τέτοια η κατρακύλα. Αλλά δυστυχώς επιζούν πάντα οι ίδιοι και οι ίδιοι. Μόνο που καμιά φορά χρειάζεται ν' αλλάξουν προσωπείο και όνομα. Εχουνε στο χέρι το μαστίγιο και το καρότο, έχουνε τα ΜΜΕ, τα υπόγεια ρεύματα της προπαγάνδας, την έξωθεν καλή μαρτυρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εχουνε και την ευλογία των απανταχού ισχυρών. Το μεγάλο καζάνι των σκανδάλων με φρέσκο πράμα στην πρώτη ζήτηση και την ικανότητα να βγαίνουνε πάντα λάδι, σαν το νερό της λίμνης ύστερα από την πετριά.

Και τα δύο κόμματα εξουσίας. Επίσημα η πολιτική και αντιπολιτευτική γραμμή, η πολιτική του σκληρού ροκ, στο μονοπάτι του βούρκου, σε μια κατηφόρα δίχως πάτο.

Λαμόγια, διεφθαρμένοι, συνωμότες, ιεράρχες, νονοί, μαφιόζοι, κόζα - νόστρα, φίλοι, κουμπάροι, μπατζανάκια, νύφες, συγγενείς. Ακατανόμαστες φράσεις χαμαιτυπείου. Παραγωγή κι εκτοξευτήρας λάσπης και προβοκάτσιας. Είναι η πολιτική τους με άλλα μέσα. Ολα στην καθομιλουμένη. Χωρίς επιφυλάξεις, χωρίς ενδοιασμούς. Αρκεί να εντυπωσιάσουν, αρκεί ν' ακουστεί το μπαμ και να πάρουνε τον ήχο τα κανάλια προς διάδοση και μεταφορά.

Η ανακύκλωση της λάσπης και της σαπίλας σε αντιπερισπασμό. Είναι ένα χαρακτηριστικό του ήθους και της αισθητικής των δύο μονομάχων για την αλληλεξόντωσή τους. Είναι τα κρυφά και δηλητηριώδη όπλα που θα χρησιμοποιήσουν - και χρησιμοποιούν - στη διαμάχη για τη διαχείριση της εξουσίας. Χτυπήματα κάτω από τη μέση για την πόλωση και τον αποπροσανατολισμό του εκλογικού σώματος. Ελλειψη ιδεολογίας, έλλειψη έργου, έλλειψη πειστικού λόγου, η μη ικανοποιητική αντιπαράθεση - λόγω κοινής πολιτικής - πάνω στα καυτά κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα Υγεία, Παιδεία, Ανεργία κ.λπ. αντικαθίστανται στο κέντρο του δικομματικού καυγά με προσωπικές και οικογενειακές επιθέσεις και σκληρές ανταλλαγές ύβρεων.

Αυτό είναι το κλίμα της αντιπαράθεσης. Αυτός είναι ο δικομματισμός. Το ήθος, το ύφος και το πολιτικό τους «πιστεύω». Κόμματα της πλουτοκρατίας και του καπιταλισμού.

Μέχρι που ο Λαός θα πάρει το σκουπόξυλο στο χέρι και θα τους πάρει το κατόπιν. Αμήν και πότε!

Και από την άλλη πλευρά, στην απέναντι όχθη το ΚΚΕ. Καθαρό στις θέσεις, στις σχέσεις, στις προθέσεις του. Καθαρό στην πολιτική του... Ο λόγος του καταπέλτης και βάλσαμο μαζί, αγωνιστικός κι ελπιδοφόρος. Τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη. Το κεφάλι ψηλά με κληρονομιά την αγωνιστική πρωτοπορία με ανοιχτή προοπτική και προτάσεις διεξόδου. Αλλη κουλτούρα, άλλο ήθος, άλλο επίπεδο, άλλη ιδεολογία..!


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ