Τρίτη 1 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Διαφθορά

Κάθεται στον καναπέ και χαζεύει τις ειδήσεις. Βαριέται τόσο πολύ που αρχίζει και μετράει τα τηλεπαράθυρα του δελτίου ειδήσεων. Πόσο, πια, ν' αντέξει τους ρόλους των τηλεσχολιαστών; Απ' τη μια ο «αυθόρμητος» με τη χωρίστρα να «σκούζει» - υποτίθεται - για τα προβλήματα του κοσμάκη, κλείνοντας, όμως, και πονηρά το μάτι, όπου χρειάζεται. Απ' την άλλη ο φωνακλάς με το μούσι που τα λέει «έξω απ' τα δόντια». Πάνω δεξιά ο «ρεαλιστής», ο οποίος μιλάει με βάση την «πραγματικότητα» και τα νούμερα. Πάνω αριστερά ένας τύπος που είσαι σίγουρος ότι κρατάει επίτηδες το «αξάν» απ' τον τόπο του, για να δείχνει πιο λαϊκός. Κάτω δεξιά ο πρώην αριστερός με το μουστάκι, δήθεν, αντικειμενικός και νηφάλιος και κάτω αριστερά ο κυνικός με τα «τικ» και τα εξυπνακίστικα σχολιάκια.

Στα υπόλοιπα τηλεπαράθυρα - όσα έχουν μείνει - τα πρόσωπα αλλάζουν. Μπορεί να είναι κάποιος που ψευτοανακρίνεται ή του ασκείται «δριμεία» κριτική, ενώ του απευθύνονται και «κοφτερές» ερωτήσεις. Οι βουλευτές και οι πολιτικοί παράγοντες που έχουν το ρόλο αυτό είναι συγκεκριμένοι. Μετριούνται στα δάχτυλα των δυο χεριών. Μεταξύ των δημοσιογραφικών «σφυροκοπημάτων» παρεμβάλλονται, φυσικά, και τα απαραίτητα κομπλιμέντα. Τα πάντα ...χρήσιμα «μα εγώ ξέρετε πόσο σας εκτιμώ». Παράλληλα, η «ηθική» και τα αποφθέγματα περισσεύουν, ιδιαίτερα όταν είναι καλεσμένοι αυτοί που 'χουν το ρόλο του «ασυμβίβαστου» (ο νομάρχης Ζορό, ο υστερικός βουλευτής, λάτρης της αρχαίας Ελλάδας κλπ.).

Η ώρα περνάει και συνεχίζει να παρακολουθεί τον ατάλαντο καλοπληρωμένο θίασο. Κάνει «ζάπινγκ» χωρίς αποτέλεσμα. Παντού οι ίδιοι τύποι και οι παραλλαγές τους! «Βρε, λες να χάλασε το τηλεκοντρόλ; Μπα, μάλλον οι μπαταρίες θα είναι», σκέφτεται. Βάζει καινούριες μπαταρίες. Τίποτα. Το μόνο που αλλάζει είναι το σήμα του σταθμού. Το μυαλό του έχει κολλήσει. «Ευτυχώς», ο τηλεπαρουσιαστής - μετά από 20 λεπτά τηλεκουβέντας - ανακοινώνει βαρύγδουπα το επόμενο θέμα: «Ζεστό χρήμα στα κόμματα εξουσίας από μεγάλη εταιρεία». Σάλος! «Σιγά, δεν το ξέραμε», μουρμουράει. «Το ήξερες ξυπνοπούλι, αλλά τους ψήφισες πάλι», ακούγεται η γυναίκα του.

Την κοιτάει, σηκώνει το ένα φρύδι και της απαντάει: «Εγώ είμαι μάγκας. Ξέρεις πόσο με βοήθησε η γνωριμία μου με τον Τούλη, για να μη με διώξουν απ' τη δουλειά. Και μην κάνεις την έξυπνη, λες κι εσύ δεν τους ψήφισες»! Η ανταπάντηση έρχεται αμέσως: «Ποια γνωριμία σου; Εσύ δεν πήγες στο γραφείο του δεκατέσσερις φορές; Σε λίγο θα μου πεις ότι είστε και κολλητοί! Οσο για αυτά που λες για μένα, "τ' ακούω βερεσέ". Εγώ το έκανα για το παιδί μου. Πού θα 'βρισκε δουλειά με τέτοια ανεργία; Μισή ντροπή τους, μισή δική μου. Ασε και το άλλο. Μας λένε ότι οι μίζες στα μεγάλα κόμματα είναι διαφθορά. Μόνο αυτές είναι; Αυτοί οι εκβιασμοί που κάνουν σ' εμάς τι είναι;».

Τις ...αβρότητες διακόπτει η φωνή του αυθόρμητου με τη χωρίστρα, o οποίος έχει «μετακινηθεί» στο πάνω δεξιά τηλεπαράθυρο. Με λόγο ...καταγγελτικό αποκαλύπτει στοιχεία, προτείνει μέτρα διαφάνειας, λέει ιστορίες απ' τη ζωή του, αφρίζει, κοκκινίζει και κουνάει το δάχτυλο. «Μια χαρά τα λέει», τονίζει ενθουσιασμένη η γυναίκα. «Ξέρεις πόσα παίρνει την ημέρα αυτός για να τα λέει "καλά", δηλαδή μία έτσι και μία αλλιώς», της αποκρίνεται με ύφος «ειδήμονα». «Μωρέ κι αυτός καλά κάνει και παίρνει ό,τι παίρνει. Κι αυτοί καλά κάνουν και τρώνε ό,τι τρώνε. Εμείς να δούμε τι θα κάνουμε», συμπληρώνει. Ενα ακόμα δελτίο ειδήσεων τελείωσε. Μια ακόμα μέρα πέρασε. Μέχρι πότε, όμως, το δούλεμα, οι «μαγκιές» και οι αυταπάτες;..


Γεράσιμος ΧΟΛΕΒΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ