Σάββατο 26 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Η ανίερη συμμαχία και τα οικονομικά

Εσμιξαν το φως και το σκοτάδι και δημιούργησαν ένα εφιαλτικό λυκόφως. Προκειμένου να βγάλουν από πάνω τους το λεκέ των σκανδάλων που είναι βουτηγμένοι μέχρι τα μπούνια. Προκειμένου να αποσυμφορηθούν από τα αδιέξοδα και τις ευθύνες τους. Χάριν αποπροσανατολισμού και αντιπερισπασμού, χέρι χέρι, με ασέλγεια, επιχειρούν να χτυπήσουν ύπουλα το ΚΚΕ.

Ανίερη συμμαχία σε ημερήσια διάταξη. Στόχος το ΚΚΕ. Οι λόγοι γνωστοί. Ποιος έχασε την τσίπα και την ντροπή να τη βρουν αυτοί;

Στη βράση κολλάει το σίδερο. Τώρα που βράζει ο χυλός με τα σκάνδαλα, λίγο αλατοπίπερο παραπάνω δε θα έβλαπτε. Μήπως μπορέσουν και ξεγλιστρήσουν από την μπόχα και τη σαπίλα που τους αγγίζει.

Μια ζωή στο ψέμα και τη χοντροκοπιά. Μια ζωή το δάχτυλο στο μέλι. Από δέκα μασέλες τρώγανε. Οποια πέτρα σκανδάλου κι αν σήκωνες, από κάτω. Η μίζα είχε γίνει σύμφυτο της ύπαρξής τους.

Τώρα κάνανε και την κολεγιά τους, στον ίδιο δρόμο της προβοκάτσιας και της συκοφαντίας.

Το ήθος και το ύφος πασίγνωστα. Ο ένας δένει κι ο άλλος λύνει - εν αγαστή συμφωνία. Χωρίς αιδώ, χωρίς ντροπή, χωρίς την παραμικρή σοβαρότητα - ιδίως ο μεγάλος.

Ξερνοβολούν κι απολαμβάνουν. Ολα στα μέτρα τους, όλα στον ίδιο ντορβά, όλα ένας αχταρμάς. Βρωμίζεσαι όταν τολμάς κι αγγίξεις. Πασαλείφεσαι λάσπη από τη λάσπη τους, σαπίλα από τη σαπίλα τους, χυδαιότητα από τη χυδαιότητά τους. Ομοιος τον όμοιο. Ενα μείγμα κι ένα χνότο.

Αμ δε, έλα ντε που κακιά σκουριά στα μάρμαρα δεν πιάνει και το ξέρουνε. Τα πάντα είναι λαμπρότερα κι απ' το φως. Και το ξέρουν. Καθαρός ουρανός..!

Τα οικονομικά του Κόμματος είναι μετρημένα στα πέντε δάχτυλα. 5 ο Γιάννης, 5 ο Γιώργος, 5 η Τασούλα, 5 η Αθηνά και κάντε τη σούμα. Μέσα από το μεροκάματο, μέσα από τη στέρηση, με κόπο και ιδρώτα. Η μάχη του κουπονιού είναι γνωστή σ' όλους. Και το ξέρουν. Κάποιοι έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους για τη μάχη του κουπονιού. Και το ξέρουν. Με ψηλά το κεφάλι, με περηφάνια κι ενθουσιασμό. Ο ΚΝίτης και η ΚΝίτισσα, ο γερο - σύντροφος με το σκούφο του ΕΛΑΣ και ο κάθε σύντροφος στη συγκέντρωση, στη διαδήλωση, στην απεργία με το μπλοκάκι στο χέρι. Για 2 ευρώ, τρέξιμο, υπευθυνότητα, κούραση. Από σύντροφο σε σύντροφο, από φίλο σε οπαδό, με το χαμόγελο και την ευχαρίστηση στο πρόσωπο και την καρδιά..! Ετσι δένεται τ' ατσάλι, έτσι δημιουργούνται και χτίζονται τα οικονομικά του Κόμματος. Και το ξέρουν. Σαν το μερμήγκι. Σπυρί το σπυρί. Φασούλι το φασούλι. Με κόπο, αγώνα και θυσία. Η εργατιά το ξέρει. Σ' αυτή δίνουμε λογαριασμό. Σ' αυτήν απολογούμαστε.


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ