Τετάρτη 26 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Τα κόμματα του ευρωμονόδρομου μιλούν για σύγκλιση με την ΕΕ. Τι εννοούν;

ΕΝΝΟΟΥΝ ότι το βιοτικό επίπεδο του λαού μας θα εξισωθεί με το μέσο όρο αυτού της ΕΕ και το μετρούν με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Σήμερα, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα είναι το 75% του μέσου όρου της ΕΕ. Αν και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, στο οποίο προσμετρούνται τα κέρδη με το λαϊκό εισόδημα είναι επισφαλής δείκτης, εντούτοις, ακόμη και μ' αυτόν ψεύδονται, όταν θεωρούν ότι το βιοτικό επίπεδο του λαού μας θα αυξηθεί. Γιατί με τη διεύρυνση με τις 10 νέες χώρες και με δεδομένο το χαμηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ αυτών των χωρών, ήδη ο μέσος όρος της ΕΕ μειώνεται. Αλλά υπάρχει ένα ακόμη ζήτημα, το οποίο συγκαλύπτουν: Είναι η αφαίρεση κατακτήσεων που γίνεται σ' όλες τις χώρες της ΕΕ. Επομένως, συνολικά το βιοτικό επίπεδο στην ΕΕ πέφτει. Ας το δούμε.

Η ΓΑΛΛΙΑ θα αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης κατά 1,5 χρόνια. Από το 2008 και μετά, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα συνταξιοδοτούνται στα 40 χρόνια εργασίας από τα 37,5 χρόνια που είναι σήμερα. Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα στα 42 χρόνια.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ προβλέπει αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια, από τα 57 που είναι σήμερα με 35 χρόνια πληρωμή εισφορών.

Η ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης κατά 2 - 3 χρόνια έως το 2010.

ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Από το Φλεβάρη του 2006, ο χρόνος στο Ταμείο Ανεργίας περιορίζεται στους 12 μήνες από 32 που ίσχυε. Για τους άνω των 55 χρόνων στους 18 μήνες. Το επίδομα ανεργίας μειώνεται στα 345 ευρώ το μήνα, δηλαδή στα επίπεδα του κοινωνικού βοηθήματος. Επίσης, αποφασίστηκε:

  • Αύξηση της εισφοράς των συνταξιούχων για την περίθαλψη στο 1,7% (μέχρι τώρα ήταν το μισό).
  • Οσοι παίρνουν εργοστασιακή σύνταξη, θα πληρώνουν για περίθαλψη 13,5% έως 14,5% (πλήρωναν το μισό).
  • Μηδενική αύξηση των συντάξεων για το 2004.
  • Μπαίνουν εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση επιδόματος διατροφής παιδιού. Το επίδομα θα το παίρνουν μόνον οι γονείς που το εισόδημά τους είναι μέχρι 30.000 ευρώ το χρόνο, ενώ μέχρι σήμερα ήταν 51.000 ευρώ.
  • Μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές για την περίθαλψη από 14,4% του ακαθάριστου μισθού σε 13,6% το 2004 και σε 12,5% το 2006, ενώ οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να πληρώνουν 10 ευρώ το τρίμηνο για εξωνοσοκομειακή φροντίδα και οδοντιατρική θεραπεία.
  • Δε θα καλύπτονται οι τεχνητές οδοντοστοιχίες από το 2005 από κανένα ασφαλιστικό ταμείο
  • Το επίδομα ασθενείας, που έως τώρα πληρωνόταν εξίσου από τον εργοδότη και τον εργαζόμενο, από το 2007 περιέρχεται στην αποκλειστική ευθύνη του εργαζόμενου.
  • Για όλες τις υγειονομικές παροχές, οι ασθενείς θα πληρώνουν 10% των εξόδων, το λιγότερο 5 έως 10 ευρώ.
  • Οι συνταξιούχοι από το 2004 θα πληρώνουν μόνοι τους και όχι με τη συνδρομή των Ταμείων για νοσηλευτική περίθαλψη.
  • Ο εργαζόμενος, για νοσηλευτική περίθαλψη, θα πληρώνει 10 ευρώ τη μέρα με μάξιμουμ 28 μέρες το χρόνο.
  • Καταργούνται: Το επίδομα κηδείας, το βοήθημα για γυαλιά (πλην των παιδιών και των βαριά αναπήρων με προβλήματα όρασης) και η χορήγηση των εξόδων μεταφοράς για νοσοκομειακή περίθαλψη (δηλαδή το δικό μας ΕΚΑΒ).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ