Σάββατο 5 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Μπορούν να υπάρξουν κατακτήσεις για τους εργαζόμενους εντός της ΕΕ;

Η ΕΕ ως συμμαχία των δυνάμεων του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, δε θέλει τους λαούς της Ευρώπης ελεύθερους και ενωμένους, με βάση τα κοινά τους συμφέροντα, αλλά υποταγμένους και μοιρολάτρες, να υπηρετούν την κυρίαρχη πολιτική και τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΕ είναι μια πορεία όπου αυξάνεται η εκμετάλλευση των εργαζομένων. Βεβαίως, από το 1957, οπότε ιδρύθηκε η ΕΟΚ, οι λαοί είχαν κατακτήσεις. Ομως, αυτές δεν παραχωρήθηκαν από την ΕΟΚ, αλλά αποσπάστηκαν από τους λαούς, από το εργατικό κίνημα. Παραχωρήθηκαν υποχρεωτικά, κάτω και από το φόβο της σύγκρισης με το βιοτικό επίπεδο και τα κοινωνικά δικαιώματα που είχαν κατακτηθεί στις σοσιαλιστικές χώρες της Ευρώπης.

ΤΩΡΑ, όμως, οι κατακτήσεις αφαιρούνται. Και το πιο χαρακτηριστικό είναι ότι σε όλη την πορεία της ΕΕ, ανεξάρτητα από το σε ποια φάση ήταν αυτή, το χάσμα μεταξύ πλούτου και φτώχειας μεγάλωνε και μεγαλώνει καθημερινά. Ο εργαζόμενος, αντί να δουλεύει λιγότερο, να απολαμβάνει τον κόπο του, να έχει ελεύθερο χρόνο, δωρεάν Υγεία και Παιδεία, έχει καταντήσει να δουλεύει περισσότερο, να εισπράττει λιγότερα, να έχει ανασφάλεια, όχι μόνο για το αύριο, αλλά και για την επόμενη μέρα.

Βεβαίως, η μείωση των δικαιωμάτων, η πτωτική πορεία του βιοτικού επιπέδου δεν είναι γρήγορη και καταλυτική για όλους. Υπάρχουν τμήματα των λαϊκών στρωμάτων που ακόμα μπορούν και τα βολεύουν. Αυτά τα λαϊκά στρώματα έχουν την αυταπάτη ότι τα προβλήματα δε θα τους αγγίξουν, ότι δε θα χάσουν περισσότερο από αυτά που έχουν σήμερα. Αλλά, η πτώση της ποιότητας της ζωής είναι σχεδόν καθολική. Και η σύγκριση δεν μπορεί να γίνεται με βάση το σήμερα, αλλά και με αυτό που έρχεται αύριο, αν οι λαοί δε σηκώσουν ανάστημα.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο ΣΥΝ, εξηγούν ορισμένα από τα προβλήματα με τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης, με τα νέα προβλήματα που εμφανίστηκαν στο σύγχρονο κόσμο. Αλλά γιατί οι δυσκολίες και τα βάσανα δεν αφορούν όλους; Γιατί από την αποκαλούμενη παγκοσμιοποίηση οι μονίμως κερδισμένοι είναι οι κεφαλαιοκράτες και οι μονίμως χαμένοι οι λαοί;

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΣΥΝ έχουν τεράστια ευθύνη, το καθένα ανάλογα με τη θέση του στο πολιτικό σύστημα, γιατί όλα αυτά τα χρόνια προσπάθησαν να εθίσουν το λαό στη μοιρολατρία, στην υποταγή, στην παραίτηση, στην υπόκλιση στον ισχυρό, που είναι ακόμα μεγαλύτερη συμφορά, γιατί εμποδίζει το λαό να πάρει στα χέρια του την τύχη του.

ΚΟΡΟΙΔΕΨΑΝ ΤΟ ΛΑΟ ότι μέσω της ΕΕ θα κατακτήσει τη διαβόητη σύγκλιση, δηλαδή ότι θα αποκτήσει υψηλά εισοδήματα και κοινωνικά δικαιώματα, ανάλογα με εκείνα που υπήρχαν στις πιο ισχυρές χώρες της Ευρώπης, ενώ του έκρυψαν ότι οι λαοί της Ευρώπης όλοι χάνουν κατακτήσεις και η τάση είναι η σύγκλιση προς τα κάτω.

ΤΟΥ ΕΙΠΑΝ ότι με την είσοδο στην ΟΝΕ και τη χρήση του ευρώ θα υπάρχει δυνατότητα να ευθυγραμμιστούν μισθοί και κοινωνικές παροχές, αλλά σε όλες τις χώρες της ΕΕ η πτωτική τάση είναι γενική, σε όλους τους τομείς. Μόνο οι δείκτες της ανεργίας και της δυστυχίας, της εγκληματικότητας ανεβαίνουν.

Να γιατί πρέπει να καταποντιστούν στις εκλογές και να ενισχυθεί το ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ