Σάββατο 5 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΙ ...ΑΡΙΘΜΟΙ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ
Ανατιμήσεις και ευρώ

Είναι ακόμα νωπά στη μνήμη τα επιχειρήματα που υποστήριζαν οι θιασώτες της ένταξης στην ΟΝΕ. Διατυμπάνιζαν, σε όλους τους τόνους, ότι η Ελλάδα γίνεται ισότιμο μέλος στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, όπου θα συναποφασίζει με τις ισχυρότερες χώρες του πλανήτη. Οτι ΟΝΕ σημαίνει ισχυρό νόμισμα, χαμηλός πληθωρισμός, χαμηλά επιτόκια, υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, διασφάλιση του εισοδήματος και της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων... Και έγινε δεκτή η Ελλάδα στην ΟΝΕ. Η αστική τάξη και το πολιτικό της προσωπικό πανηγύριζαν και θριαμβολογούσαν σε όλους τους τόνους. Φιέστες και ταρατατζούμ στο Ζάππειο. Και ήρθε το σωτήριο έτος 2002. Και μετά; Κόλαση.

Οι Ελληνες εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, ήρθαν αντιμέτωποι, με μια από τις μεγαλύτερες και χειρότερες κερδοσκοπικές επιθέσεις της σύγχρονης ιστορίας. Η αλλαγή της νομισματικής βάσης, η αντικατάσταση της δραχμής από το ευρώ, αυτό το ...κόσμημα και το μεγάλο επίτευγμα της ευρωπαϊκής αστικής τάξης, ξύπνησε τα πιο βάρβαρα, τα πιο ληστρικά και τα πιο αιμοχαρή συναισθήματα του ...επιχειρηματικού κόσμου της χώρας. Οι καθ' όλα ...ευυπόληπτοι επιχειρηματίες, οι στυλοβάτες αυτοί του αστικού μας πολιτισμού, με το πρακτικό και αρπακτικό πνεύμα που τους διακρίνει, οσμίστηκαν ότι η αλλαγή της νομισματικής βάσης θα τους φέρει κέρδη. Πολλά κέρδη. Ετσι, με παιάνες και σημαίες χαιρέτισαν το ευρώ. Και όρμησαν στο ψητό.

Εν μια νυκτί εμπορεύματα και υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 50%, 100%, 200% και ...500%. Το εμφιαλωμένο νεράκι πέταξε από τις 50 δρχ., στις 340,75 δρχ., ή, αν προτιμάτε ευρωπαϊκά, στο 1 ευρώ. Ακολούθησαν ψωμιά, τυριά, καφέδες, αναψυκτικά, οινοπνευματώδη, γαλακτοκομικά, παιδικές τροφές και παιδικά ρούχα - έτσι απέδειξαν οι κερδοσκόποι τα ...ευγενικά αισθήματα που τρέφουν για τα νήπια της χώρας -ανατιμήσεις παντού. Ο κόσμος παραμιλούσε. Εβγαινε από τα σούπερ μάρκετ σα χαμένος. Σα να τον είχαν σταματήσει ληστές και να του είχαν ξαφρίσει πορτοφόλι, κάρτες και κινητό μαζί.

Και ενώ ο κόσμος στέναζε κάτω από την ακρίβεια, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνιστούσε αυτοσυγκράτηση και η Τράπεζα της Ελλάδας, σε μια επίδειξη απύθμενου θράσους, διακήρυττε ότι οι ...στρογγυλοποιήσεις του ευρώ είχαν επίπτωση στον τιμάριθμο κατά 0,1%!!!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ