Τρίτη 8 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΙ ...ΑΡΙΘΜΟΙ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ
Ληστεία του Χρηματιστηρίου και ΟΝΕ

Για τη μεγάλη ληστεία του Χρηματιστηρίου το 1999 γνωρίζει βέβαια όλη η Ελλάδα. Είναι γνωστό ότι το κερδοσκοπικό αυτό γεγονός, επιχείρησε να το εκμεταλλευτεί η ΝΔ σε βάρος του ΠΑΣΟΚ. Γενικώς η κριτική της ΝΔ κινήθηκε στην επιφάνεια των γεγονότων, αν και είναι σωστό ότι η πολιτική ευθύνη βαρύνει σχεδόν αποκλειστικά την τότε κυβέρνηση. Δικοί της άνθρωποι ήταν στη διοίκηση του Χρηματιστηρίου, στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, στη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας, δικοί της υπουργοί με δηλώσεις τους φούσκωσαν το χρηματιστηριακό μπαλόνι, μέχρι που έσκασε... Αλλά και παράγοντες της ΝΔ δεν έμειναν έξω από το παιγνίδι. Η αίσθηση της κοινής γνώμης είναι ότι το πολιτικό σύστημα της χώρας, είχε σοβαρή εμπλοκή και κατ' επέκταση ευθύνη στο χρηματιστηριακό σκάνδαλο.

Αυτό βέβαια που αποσιωπάται από το πολιτικό σύστημα, είναι ότι το ίδιο το χρηματιστηριακό σκάνδαλο, είναι στενά συνδεδεμένο με την πορεία ένταξης της δραχμής στη ζώνη του Ευρώ. Τόσο από την περίπτωση της Ελλάδας, όσο και από την εμπειρία άλλων χωρών προκύπτει το συμπέρασμα ότι η άγρια κερδοσκοπία υπήρξε βασική συνιστώσα της πορείας των εθνικών νομισμάτων προς την ευρωζώνη.

Ειδικά για την περίπτωση της Ελλάδας αξίζει να σημειώσουμε ότι πριν από το χρηματιστηριακό σκάνδαλο, είχε προηγηθεί η άγρια κερδοσκοπία κατά της δραχμής, η οποία τελικά οδήγησε το Μάρτη του 1998 στην υποτίμηση του εθνικού νομίσματος κατά 15%. Η βασική αιτία της κερδοσκοπικής επίθεσης, ήταν το «κλείδωμα» της δραχμής στο σύστημα των σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών, κάτι που αποτελούσε όρο για την ένταξη της ελληνικής οικονομίας στην ΟΝΕ.

Να θυμίσουμε επίσης ότι βασική επιχειρηματολογία της τότε κυβέρνησης, όταν επιχείρησε να δικαιολογήσει την τρελή απογείωση των τιμών των μετοχών το καλοκαίρι του 1999, ήταν, ότι η προοπτική της ένταξης της ελληνικής οικονομίας στην ΟΝΕ δημιουργεί θετικές προσδοκίες στους επενδυτές...

Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ επιδιώκουν να αποσυνδέσουν το χρηματιστηριακό σκάνδαλο από τον «εθνικό» στόχο της ΟΝΕ. Τα λαϊκά στρώματα όμως οφείλουν να θυμούνται ότι η... απαλλοτρίωση των λαϊκών αποταμιεύσεων μέσω του Χρηματιστηρίου, δεν ήταν παρά το εισιτήριο για την είσοδό τους στην κόλαση...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ