Παρασκευή 27 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΝΙΚΟΣ ΤΖΕΝΑΣ
ΝΙΚΟΣ ΤΖΕΝΑΣ
Φωτ,-

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΚΟΣ, άξιο μέλος του ΚΚΕ και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, πέρασε 20 χρόνια στις φυλακές και στις εξορίες, αλλά έμεινε ακλόνητος υπερασπιστής των ιδανικών του σοσιαλισμού και του κομμουνιστικού κινήματος, ως το τέλος της ζωής του.

Στην άσβεστη μνήμη του συντρόφου μου στη ζωή και στον αγώνα προσφέρω προς τιμή του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ 40.000 δρχ., μέσω της ΚΟΒ Αμφιάλης.

Η γυναίκα του Γεωργία Γιανναράκου

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του παλαίμαχου αγωνιστή ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ και προς τιμή του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Κολιάτσου, 20.000 δρχ.

Η γυναίκα του Τούλα Σωτηροπούλου

* * *

Φωτ.

Στις 13 Οκτώβρη 2000 έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΝΙΚΟΣ ΤΖΕΝΑΣ.Αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα για τα ιδανικά της εργατικής τάξης, στα ιδανικά του σοσιαλισμού. Στα 15 χρόνια του οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ. Στην κατοχή ήταν αντάρτης του ΕΛΑΣ, αξιωματικός του και στέλεχος του απελευθερωτικού αγώνα.

Μετά τη Βάρκιζα στις 24 Απρίλη 1945 και σε μια έξοδο για νέο ξεκίνημα με τον Αρη Βελουχιώτη, πιάστηκε από Αγγλους και ταγματασφαλίτες. Βασανίστηκε άγρια, φυλακίστηκε για 12 χρόνια και γνώρισε όλα τα κάτεργα της χώρας. Αφέθηκε ελεύθερος το 1957. Με εντολή του ΚΚΕ δούλεψε επαγγελματικά στην ΕΔΑ για 7 χρόνια, ως γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του Νομού Θεσσαλονίκης.

Μαζί με άλλους αγωνιστές ήταν από τους συντελεστές στο ξεκαθάρισμα της υπόθεσης Λαμπράκη.

Πιάστηκε από τη χούντα και φυλακίστηκε.

Δεν έχασε ποτέ την πίστη του για τα ιδανικά της εργατικής τάξης. Πίστευε πως γρήγορα θα ανακαταλάβει το χαμένο έδαφος.

Παρέμεινε ως το τέλος μαρξιστής - λενινιστής.

Στη μνήμη του η γυναίκα του Αναστασία, τα παιδιά του Γιάννης - Ντίνα προσφέρουν προς τιμή του 16ου Συνεδρίου 20.000 δρχ. και 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη». Πρόσφεραν ακόμα 30.000 δρχ. στην ΚΟΒ ΕΒΕ Θεσσαλονίκης, 20.000 δρχ. στο Παράρτημα Γρεβενών της ΠΕΑΕΑ και 10.000 δρχ. στο Παράρτημα Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ.

* * *

Στις 20 Οκτώβρη 2000 κηδέψαμε τη ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΤΡΑΤΟΥΔΑΚΗ, μέλος του ΚΚΕ. Ως το τέλος της ζωής της αγωνιζόταν για τα ιδανικά του σοσιαλισμού.

Στη μνήμη της και αντί για στεφάνι στον τάφο της, πρόσφεραν για το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Χολαργού: Η Δέσποινα Σιρμαδάνη 20.000 δρχ. και ο Γιώργος και η Αργυρώ Τσούνου 6.000 δρχ.

* * *

Στις 15 Οκτώβρη 2000 έγινε το χρονιάτικο μνημόσυνο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΘΟΔΩΡΟΥ ΠΑΣΧΑΚΗ, μέλους του ΚΚΕ από το 1943. Στην κατοχή έφυγε από την Αστυνομία, όπου υπηρετούσε και κατατάχτηκε στον εφεδρικό ΕΛΑΣ Πολύγωνου -Κυψέλης. Πιάστηκε και κλείστηκε στο γερμανικό στρατόπεδο του Δομοκού.

Μετά την Απελευθέρωση πιάστηκε και πάλι, βασανίστηκε, καταδικάστηκε δυο φορές σε θάνατο από έκτακτο στρατοδικείο και κλείστηκε στις φυλακές της Κέρκυρας. Γλίτωσε την εκτέλεση και όταν αφέθηκε ελεύθερος συνέχισε τον αγώνα ως μέλος της προδικτατορικής ΕΔΑ.

Εμεινε πιστός στα ιδανικά του ως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του η γυναίκα του Μαρία Πασχάκη και ο ανιψιός του Χρήστος πρόσφεραν, μέσω ΚΟΒ Ανω Κυψέλης, 20.000 δρχ. για το 16ο Συνέδριο.

* * *

Φωτ.

Την Κυριακή 22 Οκτώβρη στο Νεκροταφείο Καλλιθέας, έγινε το χρονιάτικο μνημόσυνο του αγωνιστή ΣΤΑΥΡΟΥ ΡΑΦΑΗΛΙΔΗ, μέλους του ΚΚΕ. Τιμώντας τη μνήμη του παραβρέθηκαν στο μνημόσυνο συγγενείς, φίλοι, σύντροφοι και συναγωνιστές του.

Ο αγωνιστής δάσκαλος Σταύρος Ραφαηλίδης γεννήθηκε το 1938 στο χωριό Κιβωτός Γρεβενών, από αγρότες αριστερούς γονείς. Ηταν δάσκαλος, αλλά λόγω κοινωνικών φρονημάτων το 1964 αρνήθηκαν να τον διορίσουν. Αναγκάστηκε να φύγει στη Γερμανία όπου εργάστηκε ως δάσκαλος στα Ελληνόπουλα, παιδιά των μεταναστών για ένα χρόνο και στη συνέχεια εργάστηκε εργάτης σε εργοστάσιο. Εκεί τον βρήκε η Απριλιανή δικτατορία του 1967 και του αφαίρεσε την ελληνική ιθαγένεια.

Εφηβος εντάχθηκε στο ΚΚΕ και ανέπτυξε σημαντική δράση στο εξωτερικό, ιδιαίτερα την περίοδο της χούντας.

Μετά την πτώση της χούντας, ήρθε στην Ελλάδα, αποκαταστάθηκε και διορίστηκε δάσκαλος σε σχολεία της Καλλιθέας. Πιστός στο κόμμα του, το ΚΚΕ, δούλεψε με αυταπάρνηση σε διάφορες στελεχικές θέσεις της ΚΟ Αθήνας.

Στη μνήμη του προσφέρω 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Χρήστος Π. Μποσμής

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αδικοχαμένου αγωνιστή ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΕΩΡΓΟΥΛΗ, η οικογένειά του προσφέρει στο ΚΚΕ για το 16ο Συνέδριο 10.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Νέου Κόσμου της οποίας ήταν μέλος.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγαπημένου μας αδελφού και θείου, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΧΡΙΣΤΙΔΗ, για τη γιορτή του και για το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ προσφέρουμε 10.000 δρχ. στην ΚΟΒ Πλάκας.

Μαρία, Βασίλης, Γιώργος

* * *

ΦΩΤ.

Στη μνήμη του συζύγου μου ΣΥΜΕΩΝ ΧΑΜΠΕΚΟΥ, προσφέρω στο «Ριζοσπάστη» 20.000 δρχ.

Η γυναίκα του Δάφνη Χαμπέκου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ