Σάββατο 18 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Βλάσσης Κουρούμαλης
Βλάσσης Κουρούμαλης
Φωτ.

Στη μνήμη του ΔΗΜΗΤΡΗ (Τάκη) ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ, ο οποίος «έφυγε» πρόσφατα από κοντά μας, η Κατίνα Ευταξία και ο φίλος του Στέργιος προσφέρουν 100 ευρώ στην ΚΟ Λιβαδειάς.

* * *

Φωτ.

Πριν από λίγες μέρες έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΟΥΡΓΙΩΤΗΣ, αντιστασιακός, οπαδός του ΚΚΕ.

Ο Δημήτριος Γουργιώτης γεννήθηκε στη Λιβαδειά. Στην Κατοχή οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ και στη συνέχεια πέρασε στον ΕΛΑΣ. Γίνεται γνωστός με το ψευδώνυμο καπετάν Απόλλων.

Πήρε μέρος στις μάχες της Δεσφίνας, της Αρβανίτσας, της Βρασταμήτας, της Κάζας, στις μάχες στα Βίλια και στα Μέγαρα. Συμμετείχε στην περικύκλωση της Αθήνας (στη Μάντρα) πριν από τα Δεκεμβριανά.

Εμεινε πιστός στις αξίες και τα ιδανικά του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του ο γιος του Θανάσης Γουργιώτης προσφέρει 50 ευρώ στην ΚΟ Λιβαδειάς.

* * *

Φωτ,

Στη μνήμη του παλαίμαχου αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑ, ο Κώστας Γρηγοριάδης πρόσφερε 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

.* * *

Φωτ. 2

Ο αδελφός μου ΒΛΑΣΣΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΑΛΗΣ έλαβε μέρος στον πόλεμο του 40-41 και τραυματίστηκε. Στην Κατοχή, ως αντάρτης του ΕΛΑΣ με το ψευδώνυμο Φαρμάκης υπηρέτησε στο Κέντρο Πληροφοριών. Στον Εμφύλιο ήταν μαχητής του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Το 1949, ενώ ήταν κρατούμενος στο στρατόπεδο της Πάτρας, μπήκαν μέσα φασίστες, τον πήραν και τον εξαφάνισαν.

Ο αγαπημένος σύζυγός μου ΚΛΕΑΝΘΗΣ ΤΟΣΟΥΝΙΔΗΣ, από τα 22 χρόνια του αγωνιζόταν με πίστη και αφοσίωση ως το τέλος της ζωής του για τα δίκαια του λαού και για την εξάλειψη της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Στη μνήμη τους και στη μνήμη των γονιών μου και όσων έπεσαν στους αγώνες για τη λευτεριά της πατρίδας, προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ, 25 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» και 25 ευρώ στο ΚΜΙΕΑ.

Κλεάνθης Τοσουνίδης
Κλεάνθης Τοσουνίδης
Βούλα Κουρούμαλη-Τοσουνίδου

* * *

Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Χρήστου ΠΑΠΑΚΥΠΑΡΙΟΥ γεννήθηκε το 1927 στο χωριό Μεταξά Κοζάνης. Στην Κατοχή ήταν ΕΠΟΝίτης, αντάρτης του ΕΛΑΣ και αγωνίστηκε και αυτός για την απελευθέρωση της πατρίδας.

Μετά τη Βάρκιζα κυνηγήθηκε από παρακρατικούς τρομοκράτες, πέρασε στην παρανομία και το καλοκαίρι του 1946 κατέφυγε στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες και αναδείχτηκε σε αξιωματικό. Τραυματίστηκε σοβαρά στα πόδια, με αποτέλεσμα να χάσει και τα δύο πόδια του ως το γόνατο.

Από το φθινόπωρο του 1949 έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, όπου εργάστηκε σε κρατική υπηρεσία ως φύλακας, παντρεύτηκε την επίσης αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και μαχήτρια του ΔΣΕ Βασιλική Τσαλτσάκη από το χωριό Δωροθέα Πέλλας.

Επέστρεψε στην πατρίδα το 1982 με την οοικογένειά του και ζούσαν στην Καλλιθέα Αθήνας. Πέθανε στις 25 Αυγούστου 1995.

Στη μνήμη του η κόρη του Ελπίδα και η οικογένειά της προσφέρουν 30 ευρώ στο Ενημερωτικό Δελτίο και 30 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».


Δημήτρης Κοντογιάννης
Δημήτρης Κοντογιάννης

Νίκος Τραγγανίδας
Νίκος Τραγγανίδας


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ