Τρίτη 14 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ 17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ

Τι σημαίνει ότι ο αγώνας για το σοσιαλισμό επηρεάζει και καθορίζει τη δράση του σήμερα;

ΣΗΜΑΙΝΕΙ ότι έχουν ωριμάσει οι υλικές προϋποθέσεις για το πέρασμα από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό. Αυτό προκύπτει από την εκτίμηση του Προγράμματος του ΚΚΕ που επαναδιατυπώνεται στις Θέσεις της ΚΕ του Κόμματος για το 17ο Συνέδριο: «Ο ελληνικός καπιταλισμός, όπως επισήμαναν τα 15ο και 16ο Συνέδρια του Κόμματος, βρίσκεται στο ανώτατο, τελευταίο στάδιο της ανάπτυξής του, στην κρατικομονοπωλιακή βαθμίδα, και παραμένει σε ενδιάμεση και εξαρτημένη θέση στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα». Ως προς την ωριμότητα των υλικών προϋποθέσεων έχουν γράψει και ο Μαρξ και ο Λένιν. Ας το δούμε.

ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ πριν από την Οχτωβριανή Επανάσταση στα μέσα του Σεπτέμβρη του 1917, ο Λένιν, στο άρθρο του «Η καταστροφή που μας απειλεί και πώς πρέπει να την καταπολεμήσουμε», αναφέρει συγκεκριμένα: «Ολοι μιλάνε για ιμπεριαλισμό. Ο ιμπεριαλισμός δεν είναι τίποτ' άλλο, παρά μονοπωλιακός καπιταλισμός... ο κρατικομονοπωλιακός καπιταλισμός είναι η πληρέστερη υλική προετοιμασία του σοσιαλισμού, είναι τα πρόθυρά του, είναι το σκαλοπατάκι εκείνο της ιστορικής κλίμακας που ανάμεσα σ' αυτό και στο σκαλοπατάκι που λέγεται σοσιαλισμός, δεν υπάρχουν άλλα ενδιάμεσα σκαλοπάτια».

Ο ΜΑΡΞ («Κεφάλαιο» τ. 3ος σελ. 551) έχει αναφερθεί στην ανώτατη βαθμίδα της κεφαλαιοκρατικής παραγωγής όπου με τη δημιουργία των μετοχικών εταιριών εμφανίζεται το μονοπώλιο που προκαλεί την παρέμβαση του κράτους, επομένως ωριμάζουν οι υλικές προϋποθέσεις για το πέρασμα στον κομμουνισμό. «Στις μετοχικές εταιρίες, η λειτουργία είναι χωρισμένη από την ιδιοκτησία του κεφαλαίου, επομένως και η εργασία είναι εντελώς χωρισμένη από την ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και την υπερεργασία. Αυτό είναι αποτέλεσμα της ανώτατης ανάπτυξης της κεφαλαιοκρατικής παραγωγής... Είναι η κατάργηση του κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής μέσα στα πλαίσια του ίδιου του κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής... Αποκαθιστά σε ορισμένες σφαίρες το μονοπώλιο και προκαλεί γι' αυτό την ανάμειξη του κράτους. Αναπαράγει μια νέα οικονομική αριστοκρατία, παράσιτα νέου είδους, με τη μορφή σχεδιαστών, ιδρυτών και απλώς ονομαστικών διευθυντών. Ενα ολόκληρο σύστημα αγυρτείας και απάτης σχετικά με τις ιδρύσεις, την έκδοση μετοχών και το εμπόριο μετοχών» (η υπογράμμιση δική μας).

ΤΟ ΚΚΕ έλυσε από στρατηγική άποψη το ιστορικό αυτό καθήκον, με την επεξεργασία του Προγράμματος του Κόμματος στο 15ο Συνέδριό του. Το θεμέλιο της τεκμηρίωσης του χαρακτήρα της επανάστασης, της αναγκαιότητας η πολιτική δράση να κατευθύνει την πάλη στο σοσιαλισμό, βρίσκεται στην εκτίμηση των αντικειμενικών κριτηρίων για το πέρασμα της Ελλάδας στο σοσιαλισμό. Κριτήρια, τα οποία προσδιορίζουν το στάδιο του καπιταλισμού. Η εκτίμηση ότι ο καπιταλισμός στην Ελλάδα βρίσκεται στο ιμπεριαλιστικό στάδιο και μάλιστα στην ανώτατη βαθμίδα του, τον κρατικομονοπωλιακό καπιταλισμό, συμπυκνώνει το συμπέρασμα ότι, με βάση τα κριτήρια από την άποψη των υλικών όρων, στην Ελλάδα ο καπιταλισμός έχει παραωριμάσει, επομένως είναι ιστορική αναγκαιότητα το πέρασμα στο σοσιαλισμό. Στο Πρόγραμμα του Κόμματος, επίσης, καθορίζεται και ο δρόμος για τη συγκέντρωση των δυνάμεων της επανάστασης, ο χαρακτήρας της οποίας καθορίζεται ως σοσιαλιστικός. Και αναφέρεται ότι η αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή γραμμή πάλης αποτελεί το δρόμο της συγκέντρωσης των δυνάμεων της επανάστασης, πολιτική γραμμή πάλης η οποία συνδέεται οργανικά με τον αγώνα ανατροπής της εξουσίας του κεφαλαίου για το πέρασμα στο σοσιαλισμό. Αλλωστε, ο ιμπεριαλισμός είναι καπιταλισμός στο τελευταίο του στάδιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ